用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 父死控教局子升鄧鏡波
go

父死控教局子升鄧鏡波

疑受縮班影響致未能升讀傳統官中名校英皇書院、父親曾於灣仔一天橋企跳死控的李同學,昨終獲灣仔區鄧鏡波書院取錄,今日正式上課。李同學母親稱,雖然該校為中文中學,但校風甚佳,故對於兒子入讀該校亦相當滿意。教育局發言人表示,得悉有關學生已到學校註冊,準備入學。

現年十二歲半的李同學,原本就讀英皇書院同學會小學,升中呈分試幾近科科奪A,惟升中派位被派至第八志願的中文中學。其父親因不滿派位結果,早前曾與妻子在禮賓府門外連日靜坐抗議,其後,李父再爬上橋頂企圖跳橋,死控教育局。

醒目開學勳章

原帖由 elbar 於 11-9-22 19:31 發表
疑受縮班影響致未能升讀傳統官中名校英皇書院、父親曾於灣仔一天橋企跳死控的李同學,昨終獲灣仔區鄧鏡波書院取錄,今日正式上課。李同學母親稱,雖然該校為中文中學,但校風甚佳,故對於兒子入讀該校亦相當滿意。教育局發言人表示,得悉有關學生已到學校註冊,準備入學。

現年十二歲半的李同學,原本就讀英皇書院同學會小學,升中呈分試幾近科科奪A,惟升中派位被派至第八志願的中文中學。其父親因不滿派位結果,...

佢只係幾近科科奪A.
A都分上中下.佢得,我個仔都得.我個仔都科科都A,有D科A到盡.
所以今年我個仔入唔到心義學校,我又跳,什麼都跳.跳樓,跳橋,
跳船,跳舞,跳飛機,跳繩.....

今年要排隊跳

陳白沙及鄧鏡波兩間都係2C中學, 不過我都有些同情佢地, 若你個仔有能力讀英中卻入了中中, 點算呢, 我都說派入英中的唔一定英文好(因為數學好也可以考得好前), 入中中的唔一定英文唔好, 因為在小學階段, 是否考得前, 往往數學科才是關鍵, 這一點你經過呈分試才會明白, 好似我認識的小朋友她英文好喜歡英文, 卻數學及中文差(不喜歡中文) 結果名次後自然入了中中, 那入了中學後, 何來興趣上課呢, 不知教育局有無想到這裡, 所以入英中還是中中應作語文測試而非成績

原帖由 et_0429 於 11-9-23 11:26 發表
陳白沙及鄧鏡波兩間都係2C中學, 不過我都有些同情佢地, 若你個仔有能力讀英中卻入了中中, 點算呢, 我都說派入英中的唔一定英文好(因為數學好也可以考得好前), 入中中的唔一定英文唔好, 因為在小學階段, 是否考得前,  ...

入英中的同學不是要科科都要好嗎?,中英數常體普視音都要A頭。單是英文和中文好都不足以在競爭激烈的英中生存。你看看S.1一開始已經要讀10科8科,不是中英數常。別誤會英文好入英中,中文好入中中,或只好一兩科。
這個小朋友不是有沒有能力讀英中的問題,最大問題係搏得太盡,最後結果就係貪字得個貧。呢道好多家長都已分析過,如果填得好大抽獎的那一部份,根本已經好大入英中。一錯再錯,這樣的行為已經反映出一意孤行的性格,點解重要賴!我絕對唔會同情佢地囉。

{中英數常體普視音都要A頭}, 但比重不一, 首先體育科及普通話不納入呈分, 其次可能小朋友VA and Music 及常識先等於數學一份卷, 另外, 中英文有Reading, composition, comprehsion etc. 並不可能取得100分, 但Maths 可以, 所以Maths 最重要, 唔知你經過呈分試未, 經過的就會明白

原帖由 et_0429 於 11-9-23 12:35 發表
{中英數常體普視音都要A頭}, 但比重不一, 首先體育科及普通話不納入呈分, 其次可能小朋友VA and Music 及常識先等於數學一份卷, 另外, 中英文有Reading, composition, comprehsion etc. 並不可能取得100分, 但Maths  ...

做乜講講下講到呈分試。況且呈分試係計名次。回到正題,故勿論乘9、乘6、乘3或乘2,都是自己學校同學比較,難的一齊難,易的一齊易,有乜問題。科科都A頭,你的分數就可以A頭,你A尾,睇下人地乜野,有人高過你,不論係音樂定普通話,你都有機會(但當然唔係絕對)由第一跌落第二。
而且張成績表科科A的大有人在,我唔講我地學校啦,上黎BK問一問,我諗大把人有,我唔覺得出奇。我小朋友話佢返左唔夠一個月學,佢話佢地學校都唔知有幾多奇人異仕,(我小朋友都成日以為自己好勁架la)我重解釋比佢聽井底之蛙咪就係咁解囉!

原帖由 et_0429 於 11-9-23 11:26 發表
陳白沙及鄧鏡波兩間都係2C中學, 不過我都有些同情佢地, 若你個仔有能力讀英中卻入了中中, 點算呢, 我都說派入英中的唔一定英文好(因為數學好也可以考得好前), 入中中的唔一定英文唔好, 因為在小學階段, 是否考得前, 往往數學科才是關鍵, 這一點你經過呈分試才會明白, 好似我認識的小朋友她英文好喜歡英文, 卻數學及中文差(不喜歡中文) 結果名次後自然入了中中, 那入了中學後, 何來興趣上課呢, 不知教育局有無想到這裡, 所以入英中還是中中應作語文測試而非成績

我明你意思, 但可能你無留意, 報紙話李同學於陳白沙考完Pre-S1 HKAT後被編入精英班, 但是入唔到英文班, 無英中讀而且又無英文班讀, 所以李父好嬲, 才開始他們擾民之旅. 但這也評估到李同學的英文水平是可能暫時並不適合讀英中, 也非無理無據.

原帖由 et_0429 於 11-9-23 12:35 發表
{中英數常體普視音都要A頭}, 但比重不一, 首先體育科及普通話不納入呈分, 其次可能小朋友VA and Music 及常識先等於數學一份卷, 另外, 中英文有Reading, composition, comprehsion etc. 並不可能取得100分, 但Maths  ...

未經標準化之分數
學生數學
常識總分
A10058158
B9062152
C7064134
D5063113
E405494
F105969

請閱讀第25頁至第35頁

http://www.skhhsst.net/objects/pdf/p_meeting_2007_05_25.pdf

如果這是真的,標準化後C的排名是比A好
所不同的是標準化或不標準化

要否一定要標準化?

原帖由 kls12 於 11-9-23 15:09 發表
如果這是真的,標準化後C的排名是比A好
所不同的是標準化或不標準化

要否一定要標準化?

如果填志願係家長的全責,老師們又何必多言?問題是,不是人人都懂得如何填報志願的!

何況家長指控某老師大細超甚至已經被炒,似乎指控頗嚴重,不知該小學如何解釋?

原帖由 dolala 於 11-9-23 16:19 發表
何況家長指控某老師大細超甚至已經被炒,似乎指控頗嚴重,不知該小學如何解釋?

其實老師的更替,學校又確實無需向大眾解釋。

係呢一件單一事件上面,如果小學炒得個老師(純為呢一件事),即是學校已認同李爸爸的指控,又點會再出來,亦無需出來解釋,因為李爸爸已解釋左係"大細超"。

除非老師被炒係另外一些原因,亦可能係佢另有高就所以自動請辭。

而家反為想老師出來說說,希望唔會阻佢搵食啦。因為好難想像老師會教人這樣填表!如果係律師、醫生、會計師、建築師等等因為大細超的出錯,後果隨時係死人塌樓。

好想長毛佢地停一停,攪埋呢一單野先,睇下要唔要引用立法會條例特權法去召開聆訊。
如果真係老師的錯,李小朋友今年讀好書,出年二年級插翻英皇(係插班),希望英皇收番佢!

說得好

原帖由 fallenleaf 於 11-9-23 11:36 發表

入英中的同學不是要科科都要好嗎?,中英數常體普視音都要A頭。單是英文和中文好都不足以在競爭激烈的英中生存。你看看S.1一開始已經要讀10科8科,不是中英數常。別誤會英文好入英中,中文好入中中,或只好一兩科。
這個小朋 ...

嗰雙蝗蟲父母攪到個細佬好可憐,第一日返學就走去問其他同學點先入到英文班 ,重遲左成個月先返學,都唔知跟唔跟到進度,佢父母咁想個仔讀英文,當初就唔好死黎香港,移民去英國啦.............笨:;pppp:

其實李小朋友想讀英文班的願望不熄,會係第一天就問同學,說明其父母事件並冇使得佢沉晒.希望佢會發奮,通過自己的努力達成願望.
小朋友係無故嘅,父母想子女入英中也都係情理之中,
錯嘅係佢父母的手法.

原帖由 一家的太陽 於 11-9-24 12:54 發表
其實李小朋友想讀英文班的願望不熄,會係第一天就問同學,說明其父母事件並冇使得佢沉晒.希望佢會發奮,通過自己的努力達成願望.
小朋友係無故嘅,父母想子女入英中也都係情理之中,
錯嘅係佢父母的手法. ...

鄧鏡波好似都冇英文班. 希望佢自己發奮, 明年去考插班入英中啦.

李爸爸唔好以為淨係數學和常識拿100分就可入讀英中。希望佢明白入英中的同學除了數學和常識要好之外,英文和中文都要好,缺一不可,在英中 - 一個全英語的學習環境低下,隨時來一個番天覆地。能迄立不倒,自有其過人之處。

回復 4# et_0429 的帖子

sorry for not using Chinese input.
just want to know about the kid who you described as very good at English, which school did the kid go?and did the kid "knock" other English secondary school and successfully got a place?