用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 沙田區中學邊間校風好
go

沙田區中學邊間校風好

我個仔今年升中一, 請問有無人知沙田區邊間中學嘅校風同學業成績都好?

我都想知

校風好+成績好=\=啱你個仔.........

當然沙田最勁同校風都純是呂中及曾肇添啦,你放學係門口見到D學生就知,不用多講,但其實呂中比較難入,因佢本身有2間呂小爭,但曾肇添就無直屬小學,但我仔不是呂小學生,仍博考入去,現在已中二,因為我覺得呂中學生比較active,不是高分低能那類,而我知很多曾肇添老師也希望自己仔女入呂中,而我認識呂中有些老師都係曾肇添畢業,咁你可以唸唸點解啦,另外呂中校長的3個孩子也是讀呂中,而不是去其他名校,點解呢??唔會好似攪D教育高官,係香港攪串個party, eg 334,母語教學等等....好似以前羅"飯焦分",自己是教育高官,但就送晒自己仔女去英國讀書,你唸吓點解啦??好嘢點會唔留番自己仔女support自己的教育制度,anyway我覺得我的決定是明智(eg我見我港孩的仔現在變得成熟及獨立)!!!

回復 4# Reymunda 的帖子

同意. 另外, 沙祟, 沙循, 培英, 沙官, 校風都有口碑.

體藝不錯

沙官,呂中都好好~

體藝 是否只重體藝不重學術? 校風會否稍鬆?

論學校成績的話, 曾肇添比呂中好
但如果你比較注重你兒女參加課外活動, 選呂中吧
視乎你想要成績/課外活動

但又未到沙曾 or 沙呂中 的級數, 又好動, 咁邊間呀?

原帖由 Reymunda 於 11-10-5 10:50 發表
當然沙田最勁同校風都純是呂中及曾肇添啦,你放學係門口見到D學生就知,不用多講,但其實呂中比較難入,因佢本身有2間呂小爭,但曾肇添就無直屬小學,但我仔不是呂小學生,仍博考入去,現在已中二,因為我覺得呂中學生比較act ...

你說得對,同意,我都是KCC出來的,但呂中係沙田校風真的比較好,而且学生比較活,無今死板,所以亜仔不入kcc入咗呂中,初时我都不高興,但而家覺得亜仔無選錯。

我的小朋友現就讀KCC, 我覺得不錯呀! 他讀得很開心, 又無MUD 壓力

原帖由 小小丁 於 11-9-22 01:50 發表
我個仔今年升中一, 請問有無人知沙田區邊間中學嘅校風同學業成績都好?

Shatin Tsung Tsin is innovative and encourages whole person development; STTSS, Shatin Methodist and LMC all have a caring culture and the academic results of SKH Tsang Siu Tim and Shatin Govt are quite outstanding.  All the above are worth considering in terms of academics and student discipline.  But if you're hesitant about SKH TST, maybe you can consider STTSS or Shatin Methodist.

你的說的都是band 1 就梗好啦 !!
不如講下band 2 沙田邊間校風好呢 ???

原帖由 homme 於 11-11-15 10:19 發表
你的說的都是band 1 就梗好啦 !!
不如講下band 2 沙田邊間校風好呢 ???

我個人覺得:
胡忠、聖約瑟、陳震夏、YMCA、覺光、馮黃...........一般band2都唔差架

For Band 2:
Yes, MOS ST. Joseph, and 梁文燕, 基督, 培基 (DSS) (some band 1 ss entered it) are worth considering.

原帖由 mstamtam 於 11-11-16 14:09 發表
For Band 2:
Yes, MOS ST. Joseph, and 梁文燕, 基督, 培基 (DSS) (some band 1 ss entered it) are worth considering.

就以上幾間來說,培基名顯較好。

原帖由 youma 於 11-10-5 23:18 發表
同意. 另外, 沙祟, 沙循, 培英, 沙官, 校風都有口碑.

請問培英如何?有家長話,放學時間有好多男仔在該校門外等放學,究竟係唔係?

佢係唔係校規較鬆??

20091  行過運動場的巴士站,重多.....
一杯雪糕兩份食  發表於 12-7-1 11:57

回復 19# csy_ma 的帖子

csy_ma,

係其他post知道你想從青葵跨區自行報培英, 可講講為何捨荃官立, 蕭明, 安柱而報培英呢?  是看重培英重英文?
記憶中它的英文會考成績並不突出.  沙田的另一間女校St. Rose比培英更重視英文.