用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1生會派到 BAND 3中學嗎?
樓主: nc2000
go

band 1生會派到 BAND 3中學嗎?

回復 50# TINGMUM 的帖子

如果大家都係講緊大抽獎, 冇其他因素的話, 即使number點差, 都唔會發生排第三抽唔到而排第四抽到, 因為抽晒所有第三志願先開始抽第四志願.

其實無須猜測, 你只要搵到一個band2生純粹乙部抽入band1中學, 就可以証明band1有位剩.

band1生去band2學校, 多因家長太信老師.

原帖由 khmama 於 11-10-3 19:40 發表
如果大家都係講緊大抽獎, 冇其他因素的話, 即使number點差, 都唔會發生排第三抽唔到而排第四抽到, 因為抽晒所有第三志願先開始抽第四志願.

其實無須猜測, 你只要搵到一個band2生純粹乙部抽入band1中學, 就可以証明b ...

咁都未必可以証明係B1位足夠派比B1生, 因有唔少係B1生保守或聽取學校意見早選了B2學校, 令到B2 LUCKY NO. 好既B2生執死雞入左B1學校, 係咪有咁既機會呢?

回復 64# nc2000 的帖子

當然會有呢個機會, 所以我話如果band2入到band1, 代表有band1位剩, 即是band1家長填晒band1學校一定派到. 呢個情況係沙田同九龍城區似乎好普遍, 其實大多數人都係有個觀念要頭3志願派到, 但係第8志願入到聖心唔通會差過第3志願入黃鳳亭?

我成日都強調band1生最差只會派去band2頭, 所以填band2頭之前不妨填晒band1學校睇下有冇位剩. 填band1學校當然都要有策略, 唔係由好至差咁直排, 我亦唔會教人咁填.
如果用我呢個方法而派去band2, 起碼你知道band1真係冇晒位, 個number唔靚都死得眼閉. 如果明明band1仲有位自己慌死蝕底一早填間band2落去, 結果無啦啦要去叩門豈不是好唔抵?

2010自行學位甲部學位乙部學位
非保留保留
肯定所謂Band1
林裘謀5412104
沙田培英5412101
林漢光5412101
呂明才5497829
沙田蘇浙541299
沙官5497529
沙田循道5412104
沙田崇真5412101
曾肇添5412101
聖羅撒54213
聖母無玷4365121

Band1Band2
鄭榮之5497429
郭得勝5412100
胡忠43981

沙田區校網2010 學生人數=4891  Band1學生=1630

首先估算Band1學生被直資取錄而離場=A = 60人(我估計)
估算Band1學生自行被沙田區校網取錄而離場:
林裘謀   54*B(我估計70%) = 38
沙田培英  54*C(我估計70%) = 38
林漢光   54*D(我估計70%) = 38
呂明才   54*E(我估計70%) = 38
沙田蘇浙  54*F(我估計70%) = 38
沙官   54*G(我估計70%) = 38
沙田循道  54*H(我估計70%) = 38
沙田崇真  54*I(我估計70%) = 38
曾肇添   54*J(我估計70%) = 38
聖羅撒   54*K(我估計30%) = 16
聖母無玷  43*L(我估計70%) = 30
鄭榮之   54*M(我估計20%) = 11
郭得勝   54*N(我估計20%) = 11
胡忠   43*O(我估計10%) = 4
估算Band1學生自行被其他校網取錄而離場=P = 70人(我估計)
估算Band1學生因其他因素而離場=Q = 0人(我估計)
估算Band1學生甲部被取錄而離場=R = 50人(我估計)
總共離場的Band1學生=594人(我估得很保守)

參與統一派位乙部大抽獎的Band1學生=1630-594=1036人

由於肯定所謂Band1學校的學位有1007個, 所以, 如果我的估計準確的話, 就算個個優先揀晒這些肯定所謂Band1學校, 也只有1036-1007=29人派去鄭榮之,郭得勝,胡忠(這3間的非保留位都巳經共有255個), 夠派有餘, 點會仲派到去馮黃鳳亭!!
所以我的結論是, 如果Band1學生於這個排位派去馮黃鳳亭的話,
1.林裘謀
2.沙田培英
3.林漢光
4.鄭榮之
5.胡忠
6.馮黃鳳亭

有可能當年(2010)沙田Band1學生家長都很保守, 我相信有不少Band2學生無端端發達, 所以我也支持khmama的說法.

當然這只是我個人估計, 如果你不同意可以自由更改由A至R的每一個變數, 測試一下結果. 變數是沒有絕對, 事實可能是兩回事, 好過大家係度齋拗, 哈哈.

此外, 我自己是不會堅守一定要先填晒Band1, 因為每個校網的特性不同, 有些男校女校學位限制了選擇, 有些Band1位少, 有些Band2位少, 而且每年的形勢又會有很多變化, 所以應該兼顧各方面而取得平衡, 況且某些所謂Band2頭學校更勝Band1尾的, 又何必太過執着, 最緊要讀得開心. 這只是個人觀點.
緊記沙田2010並不等同沙田2012...恕不負責!

如果睇番上年的band 1人數和學額(最實際就是睇學額和人數,所以個個區唔同),你不難發現其實沙田區有九成幾機會可以入番band 1中學。

所以我都同意真係盡量填晒band 1裡可選而又唔會同等級重疊的學校,例如你唔會第一志願填曾肇添,第二志願填呂明才掛。過早填band 2真係會side晒d機會。

不過要有心理準備:
1.勝算咁高底下,輸都抵,只怪隨機號碼不夠別人好。始終機會大不等於百份百,做好兩手準備去叩門。
2.要準備接受較後志願的band 1學校。不要跟別人比較,人地派第三志願,你可能派第五志願,但總好過派去band 2學校。

雖然如此,沙田區仍然是band 1生的樂園!

原帖由 Hello媽媽 於 11-9-23 04:01 發表
本人是上年升中的家長, 我都是住沙田區, 如你小朋友肯定是band 1 生, 你就一定頭7-8位都要填band 1學校, 如果入咗band 2學校你會好後悔. 我填了12間band 1學校,我小朋友派了第四位林漢光. 我都哭了很久. 我有朋友第四和第五位都入到沙官(都是不想之下).只要分好 band 1a(簡一間), 1b(簡一間), 1c(簡3-4間), 應最差都會入1c的中學. 好彩我小朋友都能叩門成功, 入了band 1a 的沙田英中. 這都是我的經驗.

不好意思, 我只是對事不對人, 你說得頗輕鬆, 但風騷背後其實是因為你們身處一個得天獨厚的2010沙田區校網, 而且你的小朋友成績和面試筆試能力好, 連沙田區龍頭中學都能夠叩門成功, 但我覺得這絕對不是一條統一派位的不敗方程式, 讓大多數Band1學生在不同環境也能夠適用, 當然, 如果有家長子弟有特異功能, 有絕對把握的叩門能力, 咁就算亂填也無相干, 又或者有絕對好運, 自行,直資乜都唔報, 一於等運到, 甲部第一志願皇仁, 其餘也乜都唔揀, 哈又俾佢夠運一擊即中, 真係抵佢地牙擦.

原帖由 TINGMUM 於 11-9-30 11:21 發表
我朋友個仔舊年升中,小五全級排30幾, 全級百幾人, 小六中英數全90+分,名次進步左排2x. 老師說是band1中. 沒有特別校外獎. 在校活動亦少.

自行, 兩間心儀都失敗. 抽獎填:
1) 林x謀
2) 培英
3) 林漢光
4) 鄭榮之
5)  ...

其實,很多人都說全級第幾名,這個是成績表上的排名,定是呈分計算的排名?兩者可能相差很遠,不排除有些小學老師都未弄清楚,以成績表排名去估BANDING。

呈分計算的999632比率有點誤導,不是衹是中英數便可主導呈分試的排名。若中英數90+分,但音樂、視藝低過mean,分分鐘低個一個全部很平均的學生。

有錯歡迎更正。

想问问,如此理解是不是正确:
假设在沙田区,小学全级考前10名(肯定band1生),自行落败,抽奖排TST第一,林汉光第二,如果随机编号差,就会跌落林汉光. 如果万一当年,沙田区band1学额少于band1生数目,就更有可能跌去band2学校.
另一个band1尾学生(他敢博),同一排法,但随机编号好,就可以进TST.

原帖由 kls12 於 11-10-4 09:41 發表

其實,很多人都說全級第幾名,這個是成績表上的排名,定是呈分計算的排名?兩者可能相差很遠,不排除有些小學老師都未弄清楚,以成績表排名去估BANDING。

呈分計算的999632比率有點誤導,不是衹是中英數便可主導呈分試的排名。若中英數90+分,但音樂、視藝低過mean,分分鐘低個一個全部很平均的學生。

我最初睇這個排位, 如果真的派到去馮黃鳳亭, 這個九成是Band2學生的case, 不過既然TINGMUM咁肯定是Band1學生, 咁惟有去搵d其他論點支持吓這個不尋常結果. 哈哈.

原帖由 redkoni 於 11-10-4 10:20 發表

我最初睇這個排位, 如果真的派到去馮黃鳳亭, 這個九成是Band2學生的case, 不過既然TINGMUM咁肯定是Band1學生, 咁惟有去搵d其他論點支持吓這個不尋常結果. 哈哈. ...

何況阿Hello媽媽的Band1囝囝都話派咗去第四志願林漢光, 你話Band1點會第三志願派唔到, 除非連Hello媽媽自己都記錯!

回復 71# redkoni 的帖子

唔該晒 khmama, redkoni 同家長們的分析,解答我不明之處. 我女女剛在 2010年升中, 跟據khmama寶貴的資料排名及大家意見, 己成功入讀沙田心儀band one 英中.  

我在此提出對朋友派位結果不明白之處(全班考第二,所肯定是band 1生), 是因為好奇.我仲有個細仔將會升中, 希望在此更了解個派位遊戲, 好為仔仔以後升中排位作出更好的組合.  再次多謝你地詳細的分析!

回復 73# TINGMUM 的帖子

你都講係全班考第二, 又未必全級考第二, 未知道全級名次真係好難估到banding, 如果佢間學校有分精英班, 如果你朋友個仔/女唔係讀精英班, 咁考第二都可能只係band 2生. 有時有d人只會講好的名次, 班名次好就講班名次, 如果考得好前的, 一定會話比你聽全級考第x.

回復 69# kls12 的帖子

你所提到亦是一個可能性, 全級排名不一定是呈分上教統局的排名. 剛問家長, 佢話唔知學校名次同呈上去是否不同.  她只憑老師告知banding 選校.  我亦由佢的校內全級同全班名次盲目認同佢係band 1生.

在校老師說是band 1中成績, 但可能根據呈上去教統局計算方法後, 孩子的名次有變.  所以, 在校名次差過佢小朋友的派到band 1, 因為呈上教統局計算後,可能佢地名次提前左,  而該朋友孩子則拉底左名次, 變成band 2.  

想想下, 有呢個可能!:D

其中一個可能性是:學校名次不等於呈分試名次。因為一般學校名次是計算總平均分的,但呈分試名次是將呈分試考取的分數再標準化再加總然後才排名次,兩者可能會有差異的。

原帖由 TINGMUM 於 11-10-4 12:35 發表
你所提到亦是一個可能性, 全級排名不一定是呈分上教統局的排名. 剛問家長, 佢話唔知學校名次同呈上去是否不同.  她只憑老師告知banding 選校.  我亦由佢的校內全級同全班名次盲目認同佢係band 1生.

在校老師說是ban ...

我都未弄清楚,
a) 學校要輸入每學生各科的成績在教署的程式內,但不會提供名次
b) 教署提供標準化的程式,學校只呈名次

那個才對?

經過連日來各網友的詳盡解釋,我想嘗試回答你的問題,睇吓我係咪真正了解。

1/ 『學校全級名次成績包括測試+考試,用學校基本計算方法。

2/ 『學校呈分試校內名次』成績只包括考試,除了按照教統局比重(//x9, x6, 視藝 x3, 音樂x2) , 還必須要經數學公式把分數標準化,
http://www.skhhsst.net/objects/pdf/p_meeting_2007_05_25.pdf
( P. 25 至 P.35 具體解釋何謂標準化)

3/ 學校將各同學 2/ 既呈分試資料提供教統局,教統局利用 中一入學前香港學科測驗(Pre-S1),產生『成績次第名單』( Rank Order List)提供給中學來作收生標準,詳情可參考以下網站: http://www.hkedcity.net/parent/mailbox/mailbox_forum_content.phtml?mid=1228

『 申 請 學 生 成 績 次 第 名 單 』 是 中 學 用 作 於 自 行 分 配 學 位 的 收 生 參 考準 則 之 一 , 中 學 在 考 慮 申 請 學 生 的 學 業 表 現 時 , 除 了 會 參 考 該 生 的 校 內 成 績 外 , 通 常 亦 會 參考 教 育 統 籌 局 所 提 供 的 『 申 請 學 生 成 績 次 第 名 單 』 。

據 教 育 統 籌 局 學 位 分 配 組 的 同 事 回 覆 , 『 申 請 學 生 成 績 次 第 名 單 』 的 意 思 是 , 中 學 會 將 所 有申 請 該 校 「 自 行 分 配 學 位 」 的 小 六 學 生 名 單 交 予 教 統 局 , 假 設 有 100 名 小 六 學 生 申 請 , 教 統局 便 會 透 過 一 調 整 機 制 來 衡 量 及 調 整 該 100 名 申 請 者 的 校 內 成 績 , 以 便 得 出 標 準 化 的 績 分 可作 互 相 比 較 ( 因 每 間 小 學 的 學 業 水 平 會 有 差 距 ) , 然 後 將 該 100 名 學 生 經 調 整 後 的 積 分 按 高低 排 列 名 次 , 成 為 『 申 請 學 生 成 績 次 第 名 單 』 交 予 校 方 參 考 。   而 這 名 次 是 根 據 申 請 學 生 之小 五 下 學 期 及 小 六 上 學 期 的 兩 次 報 分 再 經 調 整 後 得 出 , 不 會 跟 小 四 成 績 有 關 的 。

另一參考網站:
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/%E7%B5%B1%E4%B8%80%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E5%AE%B6%E9%95%B7%E9%A0%88%E7%9F%A5_2011_chi.pdf

調整機制
4.
由於各學校課程有別,評分的標準亦有所不同,不宜直接將各校的校內成績合併排列成總次第作為分配中一學位之用。故此,所有參加中學學位分配辦法的小學,均需透過調整機制調整其學生的校內成績,以便各校經調整後的積分可互相比較。2009/2011派位年度的統一派位採用學校在2008及2010年抽樣所得的「中一入學前香港學科測驗」的平均成績作為調整工具。

** 2010/2012派位年度的統一派位採用學校在2008及2010年抽樣所得的「中一入學前香港學科測驗」的平均成績作為調整工具。

** 如我仍然有錯, 請修正.

原帖由 kls12 於 11-10-4 13:42 發表

我都未弄清楚,
a) 學校要輸入每學生各科的成績在教署的程式內,但不會提供名次
b) 教署提供標準化的程式,學校只呈名次

那個才對?

原帖由 HY412 於 11-10-4 14:28 發表
經過連日來各網友的詳盡解釋,我想嘗試回答你的問題,睇吓我係咪真正了解。

1/ 『學校全級名次』,成績包括測試+考試,用學校基本計算方法。

2/ 『學校呈分試校內名次』,成績只包括考試,除了按照教統局比重(中/英/數x9, 常x6 ...

成績只包括考試,除了按照教統局比重(//x9, x6, 視藝 x3, 音樂x2) , 還必須要經數學公式把分數標準化

這句話有問題,是先計了每科的標準分(standard score),然後才按各科比重相乘加在一起。

就是有了這個標準分,產生了很多問題:  
你覺得這呈分的計算是否複雜?
有些學校在派成績表前可先核分,呈分這麼重有沒有得核?
這麼多數據要輸入電腦,教署有沒有指引是誰輸入?如何核對?
你覺得學校是否明白怎樣計算?

有些學校不提供呈分名次,究竟是不知、不理、還是不重視?

回復 73# TINGMUM 的帖子

其實答案得一個, 你朋友既number一定唔多好, 偏偏要填林漢光, 鄭榮之同胡忠, 呢3間係絕大多數家長3甲之選, 你朋友點夠人爭? 如果填沙蘇同聖心已經入咗啦.