用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英中 和 中中 的分別, 請提點
go

英中 和 中中 的分別, 請提點

中文中學是否除英文科外, 全都用中文書教

另外會考是用英文, 還是用中文考

代朋友問

thanks

原帖由 adatom 於 11-9-21 21:54 發表
中文中學是否除英文科外, 全都用中文書教

另外會考是用英文, 還是用中文考

代朋友問

thanks

自從有教學語言微調之後,中文中學開始有英文班,教學語言亦隨教學所需,每間學校,每科都出現不同。選校時要特別留意中學概覽或到學校網頁瀏覽。
中學文憑試有中文卷和英文卷可供選擇!

中文中學要睇吓佢地開幾多班英文班,上佢地學校的綱會睇到,英文中學就哽係除咗中文同中史,其他會部都用英文教啦!

咁讀中中會唔會函接唔到考(會考) 或 將來課程?

thanks

原帖由 adatom 於 11-9-22 13:08 發表
咁讀中中會唔會函接唔到考(會考) 或 將來課程?

thanks

你指是BAND幾的中中??

回覆 4# fallenleaf 的文章

agreed ;some ss have eng class;
some ss : IS MATHS / MATHS COMPUTER use eng

回復 4# creativy45c 的帖子

但通識科好多所謂英中, 其實都係中文教

原帖由 et_0429 於 11-9-23 11:35 發表
但通識科好多所謂英中, 其實都係中文教

不如掉轉講唔係好多中學用英文教。主要因為教育局採取自主制度,可任由英文中學自己選擇教學語言。
其次就係英文通識教材較中文教材難尋和沒有這麼普及。
我記得有校長講過,中文的書籍、文章、報紙雜誌等,在坊間可隨手掂來,知識來源極廣。而且最黑人憎的就是一些中譯英的名稱。

當然英中好過中中啦!

原帖由 hinhin-mother 於 11-9-25 23:40 發表
當然英中好過中中啦!

係新高中學制下,中中可能成為選擇以中文學習和作答的學生的一條新出路。孰優孰劣,還待今年第一屆中學文憑試和大學收生結果。