用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

中文默書 [複製鏈接]

各位家長,

剛剛過左英文默書, 又正在為中文默書苦惱嗎 ?

上年我同大家一樣, 好驚誤人子弟, 用左不正確的普通話同小朋友默書,  現在share 一條link 比大家,  佢有國語發音同筆順架,  打個字落去, 幫小朋友默書啦. hohohohohohoho  

http://www.edbchinese.hk/lexlist_ch/
   2    0    0    0
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

喂喂,  我呢條做左手腳架, 邊一個開過黎睇, 就要比我 :;pppp:    kekeke

bchi,  最緊要有正野, 俾你:;pppp: 又有咩所謂
不過, 中文默書, 我又冇咁擔心, 因為淨係默詞語,唔洗好似英文用unseen

Hohoho... 有D咁正既野... 抵比你:;pppp: !

原帖由 bchi 於 11-9-21 10:42 發表
喂喂,  我呢條做左手腳架, 邊一個開過黎睇, 就要比我 :;pppp:    kekeke

我都話架啦, 媽媽係最偉大的 hohohohohohohohohohoho

Thanks bchi 媽 !
比你:;pppp: 又何妨呢 ...

咁正!今晚試下先!Thanks thanks!

bchi,
有冇印象今日妳離開學校前有個阿媽同妳say hi ar!!果個就係我啦,俾我認到妳個蘆山真貌 小心啲...我下次要反:;pppp: 妳呀!

bchi,
有冇印象今日妳離開學校前有個阿媽同妳say hi ar!!果個就係我啦,俾我認到妳個蘆山真貌 小心啲...我下次要反:;pppp: 妳呀!

原帖由 Manman1010 於 11-9-21 08:55 PM 發表
bchi,

manman,

你有冇印像, 我曾經講過, 我係星期一先會帶小朋友返學呀, 所以今朝你打招呼果位笨唔係我, 係另一位一年級的家長, 佢msn 話比我聽, 可能佢同bosco傾計, 所以你誤會左佢係我呀 wakakakakakakakkakakakakakkakakkaakakakakkakak

哎吔!好彩冇 錯人,唔怪得我見果位太太帶咗眼鏡同妳唔多像樣,仲以為妳百變易容術 添!

原帖由 Manman1010 於 11-9-21 10:25 PM 發表
哎吔!好彩冇 錯人,唔怪得我見果位太太帶咗眼鏡同妳唔多像樣,仲以為妳百變易容術 添!

HOHOHOHOHOHO

係呢, 你fb add 左我未架 ?

ADD咗啦,之前叫妳介紹集運果個呀!!有冇印象:

原帖由 Manman1010 於 11-9-22 02:59 PM 發表
ADD咗啦,之前叫妳介紹集運果個呀!!有冇印象:

記得喇

Bchi媽,我係今日add你架,你仲accept 左我添!

原帖由 lieyeemama 於 11-9-22 11:14 PM 發表
Bchi媽,我係今日add你架,你仲accept 左我添!

我有老人痴呆.... 唔係好分到bk 名同fb 名
‹ 上一主題|下一主題