用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 Kwun Tong St Joe........news from apple daily
go

Kwun Tong St Joe........news from apple daily [複製鏈接]

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110921&sec_id=4104&art_id=15632639&av_id=15632931
   2    0    0    0

醒目開學勳章

若果事件係真, 真係戥d 學生慘.

I believe that cos my friend's son is studying there.

本身都有諗過俾小朋友讀呢間, 但係睇到呢編報導, 即時對呢間學校好反感......

你做大人要你忍尿都辛苦, 何況是6歲的小朋友.

咆哮式發惡去鬧學生已經不合時宜, 只會令學生更反感反叛, 請老師注重身教.

一般小學都有規定學生要係小息時間唔好掛住玩要爭取時間先去洗手間, 要學生學懂規律,好正常啫!個個小息唔去廁所,上堂先黎去?
鍾意幾時去廁所就幾時去,咁仲有紀律既?

一堂如果有10個學生舉手去洗手間, 咁就可能冇咗半堂時間!
當然亦有例外例子e.g.痛肚。

怪只怪家長沒有了解清楚學校是否適合自己和兒子才報讀,身為怪獸家長就不應揀這種傳統出名嚴的學校讀,做家長應該配合學校步伐,有不滿就直接同老師講,唱衰學校對自己個仔有乜好處? 我好多朋友都好鐘意學校,你唔啱就另謀高校啦!:;pppp:

我記得教育電視(ETV)其中一輯是"升上小學"內容提及小朋友升上小一時要緊記在小息時間去洗手間. 原因是小朋友在幼稚園有老師常規地帶學生去洗手間, 而小學則沒有這動作. 片中內容老師說出若有同學在上課時去洗手間, 全班同學要等埋那位同學回來才開始上課, 這影響其它同學授課.

我相信幾嚴格的小學亦有小一過渡期, 給小朋友適應, 每個小朋友的適應期不同, 家長亦要配合. 以我所知, 天主教小學一向要求學生嚴厲遵守校規, 不容有錯. 有時, 家長不認同校方的處理手法.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

從這段報導中, 我體會很多家長選小學只盲目選自己心儀的小學, 根本沒有了解清楚學校的教學理念, 學校要求, 自己小朋友的能力等..... 香港大部份很多家長只將責任推卸在校方方面, 第一時間指責對方的錯處, 沒有思想自己有沒有錯, 有沒有做得不妥善, 有沒有了解事情的真相...  指責學校的處理事情手法前, 有沒有先與校方了解和商討, 人只會看見對方缺點, 看不見自己的大錯.

在想, 將事情搞大報導出街, 係咪要向校方施壓???? 校方會否因社會壓力而屈服?? 如果理在學校, 吃虧只會在自己.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

呢間本身係一間好傳統, 好注重規律既學校.

其實家長係咪應該了解清楚學校先好俾小朋友入讀呢? 好同意如有問題, 先向老師了解清楚.

如果小兒有幸入到呢間學校, 我會俾佢讀, 因為我見過佢地D 學生真係好有規律, 自覺性好高
[size=large]晞晞BB :hammer:

上了小學已不可再像KG那樣BB鍾意點就點,每間學校都有規矩,將來出來社會做任何事都有規矩。我相信st.joe是一間很好的傳統天主教學校,因全男生所以比較嚴要守規矩。我每次見到男生們都好乖老師亦都很好,亦代表學校教得好。我幾個朋友d仔讀st.joe(分別唔同年級)都讚好,只是覺得嚴d。奉勸d怪獸家長揀學校時要認清楚是否適合公主同王子入讀,出咗事下下投訴唱衰學校都唔係辨法。

我個仔讀六年級, 無聽過强迫食HAMBURGLAR而甩牙既事, 如果有, 佢實返屋企講.

講句老實話, 呢間學校係嚴, 越高班越鬧得勁, 但點怪得老師呀, 有時自己對住個仔, 見佢儍吓儍吓, 十問九唔知, 甩甩漏漏又駁咀, 自己都忍唔住怕台狂鬧啦, 老師重要對三十幾個仔, 想脾氣好都難.

我覺得一年級老師算好有耐性, 年年都果幾個, 非常有經驗, 可能有D細膽既, 覺得老師好兇, 唔敢講去厠所都唔奇, 家長要教小朋友,有需要就舉手, 老師實會體諒. 又話比小朋友知, 老師惡係有原因既, 只想頑皮的小朋友留心上課, 不要打擾到大家, 相信小朋友會明白.

兒子有時會說, 某某老師好好架, 但昨天看他鬧到某個學生死死吓, 隔幾個班房都聽到佢咆哮, 我就說, 你自己想想吧, 佢咁好人, 呢個學生居然攪到佢咆哮, 佢一定做咗好錯既事, 才會令老師咁激氣.

其實選得這所學校, 打算讀落下去, 就要接受他們的文化, 只要家長和小朋友一起調適, 說些正面的說話, 讓他放下壓力, 這樣對兒子和學校都好, 何樂而不為呢? 要是不接受就轉校, 再找適合的學校好了.

原帖由 heiheikwok 於 11-9-21 01:10 PM 發表
呢間本身係一間好傳統, 好注重規律既學校.

其實家長係咪應該了解清楚學校先好俾小朋友入讀呢? 好同意如有問題, 先向老師了解清楚.

如果小兒有幸入到呢間學校, 我會俾佢讀, 因為我見過佢地D 學生真係好有規律, 自 ...

其實都唔止呢間學校上堂時唔比小朋友去toilet, 我女個間同有d朋友d仔女既學校都係唔比, 有d仲會賴尿, 但so far我地d媽咪傾開計都冇話學校唔啱哦! 我女個時第二個小息唔去, 忍到落校車好急, 衝番屋企即去, 佢話老師上堂唔比去.  我只係同佢講, 你小息時少少急都要去, 唔去掛住玩, 老師冇可能上堂比小朋友去toilet, 去得一個, 下一個可能唔急都會貪玩又要去, 咁老師上唔到堂啦, 所以而家佢小息點都會去toilet............. 有d學校真係好嚴架, 好似有間好出名既女校, 一年級邊個番學喊, 老師會叫你出班房企, 喊完先入番去, 咁又如何? 年年呢間學校由kindergarten開始都大把人爭, 老師咁做又唔係完全錯哦, 如果係需要d愛心小學, 就唔好chose呢d學校啦.......

其實都唔止呢間學校上堂時唔比小朋友去toilet, 我女個間同有d朋友d仔女既學校都係唔比, 有d仲會賴尿, 但so far我地d媽咪傾開計都冇話學校唔啱哦! 我女個時第二個小息唔去, 忍到落校車好急, 衝番屋企即去, 佢話老師上堂唔比去.  我只係同佢講, 你小息時少少急都要去, 唔去掛住玩, 老師冇可能上堂比小朋友去toilet, 去得一個, 下一個可能唔急都會貪玩又要去, 咁老師上唔到堂啦, 所以而家佢小息點都會去toilet............. 有d學校真係好嚴架, 好似有間好出名既女校, 一年級邊個番學喊, 老師會叫你出班房企, 喊完先入番去, 咁又如何? 年年呢間學校由kindergarten開始都大把人爭, 老師咁做又唔係完全錯哦, 如果係需要d愛心小學, 就唔好chose呢d學校啦.......

‹ 上一主題|下一主題