用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友用左或右手有無大分別呢...
樓主: haydenden1023
go

小朋友用左或右手有無大分別呢... [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 chingchingb.ma 於 11-9-27 10:24 發表
左手揸筆寫字,同右手揸筆寫字,筆劃次序都係一樣。

明白, 驚教錯佢, 咁都放心! thank you!

多謝各位意見, 我會順其自然~

只是路過,見到好多媽媽講小孩用左右手的問題。想同大家分享下:
我個女BB時拎野,做咩都係用左手的,我都無理佢,由得佢,直到佢入幼稚園開始學寫字同學拎筷子,我才强迫佢用右寫字同拎筷子。至于其他用較剪、匙、拎其他野佢都係用左手的。

佢今年12歲啦,佢打藍球接波,入波都係左手的,拎球拍都係左手,亞Sir問佢係咪左“r”,佢自已都唔知就答話唔係,佢返屋企同我講,我才話佢知佢本來就係左“r”

佢讀書唔係特別聰明,不過佢畫畫個個老師都話好靚,仲有佢都幾有語言天份(做媽媽的我覺得),佢講英文同國語都比同齡的小朋友叻。

不過佢的數學唔知點解比較差,每次我只係希望佢合格就得啦。

佢由佢BB拎野開始佢,我就發現佢係用左手。不過開始學寫字我就要佢用右手寫字。佢起初成日都右左手都寫下字, 不過我會話佢,同埋當佢用右手寫字時,我會用好“誇張”的表情讚佢,同埋成日問佢用咩手寫字,日日都問,我諗日子耐左佢習慣左用右手寫字。
‹ 上一主題|下一主題