用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友用左或右手有無大分別呢...
go

小朋友用左或右手有無大分別呢...

如題, 我個小朋友今年K.1, 佢係用左手, 有朋友建議其他野用左手無問題, 但寫字用右手好一點..

請問有無家長小朋友係用左手, 講D心得好嗎...

謝謝!

回復 1# haydenden1023 的帖子

我的小朋友都是用左手...現在已k2了...老師說學校教的筆劃及次序都是教右手...若堅持要用左手...要特別教佢筆劃...老師建議我教他用返右手...

題外話, 用筷子最好都是用右手...否則同人食飯時坐迫d就會發生筷子打交事件....hehe....

之前聽一d兒童心理學家講,尤佢用左手,不過最好小朋友有一d野兩隻手都要用既活動,平衡左右腦發展.我都覺得用右手生活上會方便d,但有機會佢會對左右concept混淆,我個囡就係咁,當然我5 100% sure 係迫佢用右手所至定係lei方面天生比較弱.

我囡囡細個時多用左手, 我無理佢,大大下佢又用右手, 我都無理佢, 依家佢好多野左右手都做到,如渣剪刀, 筷子, 但係寫子就只用右手..好彩!

原帖由 sllau 於 11-9-21 10:45 發表
我囡囡細個時多用左手, 我無理佢,大大下佢又用右手, 我都無理佢, 依家佢好多野左右手都做到,如渣剪刀, 筷子, 但係寫子就只用右手..好彩!

我想問你囡囡幾大先開始用右手呀?我女就快3歲,一路都係用左手,叫佢用右手就做唔到(e.g.扭開瓶蓋)
佢係咪返左學先用右手呀,我唔知老師會唔會迫我女用右手

我囡囡只用左手既時間好短, 歲半前佢用左手多,渣spoon,攞野等等, 歲半後見做好多野左右手都會用, 二歲用剪刀初初用左手, 用用下佢又用右手剪下, 依家兩隻手都得....寫字方面我無刻意要佢唔用左手, 只係教時用右手,佢唔無異議我照教咯....

我女都係從細一開始用左手,讀幼稚園時老師知佢慣用左手,曾經問我想佢用邊隻手學寫字,我話由佢自由發展,最後亞女用左手,咁老師就用左手方法教佢,而家讀緊小學我都覺得冇乜問題,中/英文及數字都寫得好好,寫出嚟都算整齊,同其他人用右手寫出嚟嘅冇乜分別。

屋企冇人用左手,所以從細教唔到亞女寫字,咁樣反而令亞女自己嚟,從來唔需要我哋揸住隻手學寫字。就算剪紙,佢都係用左手揸平常嘅剪刀剪,都控制自如。反而最近買把左手剪刀諗住比佢試,點知佢剪得仲衰。其實乜嘢都係習慣,小朋友自己會調節。

至於平日生活習慣,就算所有人用右手揸筷子,而亞女用左手,都唔係大問題,佢自己攪得掂咪得囉,只係可能有d人覺得睇唔慣。其實外國都有好多人用左手,我諗唔會因為咁而改用另一隻手去入鄉隨俗。

有時話小朋友用右手做中文功課會寫到右手黑"孖孖",咁用左手就冇呢個問題,但用左手寫英文同樣會寫到左手黑"孖孖"。唔同嘅手有唔同好/壞處,既然係咁,我覺得用左或右手都冇乜所謂。

原帖由 haydenden1023 於 11-9-20 17:41 發表
如題, 我個小朋友今年K.1, 佢係用左手, 有朋友建議其他野用左手無問題, 但寫字用右手好一點..

謝謝! ...

幼稚園的老師唔會強迫小朋友用邊一隻手, 反而睇家長點諗.你地話左就左, 右就右.

反而試下小朋友用左/右手進行唔同活動的分別, 如: 寫紙 / 劃線 / 舀野 / 穿珠, 邊一隻會有力d 同做得暢順d.
如果係左手好d就用左手了, 因有家長要求小朋友用回右手, 但力度同寫字整齊都無咁好, 最後又轉用左手.

至於食飯同人筷子打架, 好少事的, 坐開一d就可以解決.

我個囝都係偏左手...我只係擔心佢用左手我教唔到佢寫字

我個囡囡K1已開始做左手人,現在K3,K1K2嘗試改,免強不了,K1初頭寫字有一些字會反轉來寫,如2,5等,知道有少少問題,帶佢train咗半年多些改善了,當然現在冇問題,只不過寫字隻左手掂到張紙的部位好多時寫到黑哂,筆順橫劃,有時會由右到左,寫些中文英文好難寫得直直,用簡尺時又要調去其它位,免得防礙其它小朋友,佢K2左手己好有力,渣球拍打ball都好實好有力,細個時我問佢你用左手定右手會好些,佢話左手,佢話不單左手,左腳都較右腳有力,真喎,佢單腳同踢球都係左先...
妹妹豬 齊來做個好朋友)

原帖由 pandabonita 於 11-9-21 00:25 發表
之前聽一d兒童心理學家講,尤佢用左手,不過最好小朋友有一d野兩隻手都要用既活動,平衡左右腦發展.我都覺得用右手生活上會方便d,但有機會佢會對左右concept混淆,我個囡就係咁,當然我5 100% sure 係迫佢用右手所至定係l ...

我都同意你既講法!

我亞媽話我未讀書之前係左手,但讀書之後,無論用筆用筷子都用右手,我而家真係分唔清邊便係左,邊便係右!

後來我發覺我學野(例如用較剪之類既手藝),係先用左手,之後由左手教番右手,(因為左手已經變得冇力,唔識用力,所以點都要用番右手),因為如此,學野既時間要比人耐! 其他野都冇咩唔方便!

而家c6都問我亞囝好唔好要佢用右手寫字,因為亞囝而家都係用左手,我就反對左佢,我話我唔想佢好似我咁左右唔識分!

我識好多小朋友用左手, 不過大到小學寫字都係冇用開右手的小朋友好看, 唔知是否因一般的文字是方便右手人, 左手寫時力不易就, 有些更寫得好似好辛苦, 扭住手腕.

原帖由 haydenden1023 於 11-9-20 17:41 發表

謝謝! ...

我仔都係左手主導, 我聽過有人話迫佢反而會混淆, 而且左手主導的人又可以發展多D右腦, 所以我唔理佢用邊隻手.
但而家兩歲半,我發覺佢有時早上填色會用左手; 晚上再玩又用右手; 有時我會問佢: 你用邊隻手寫字架? 佢又唔答我.... 有時佢用用下一隻手又會中途轉用另一隻手...
我唔想迫佢改, 但我見到呢個情況, 初初仲以為學校老師迫佢改, 原來其他小朋友都會又左又右咁用... 咁我安心D喇.
我最驚係身邊D人自以為是走去迫我個仔改變, 其實我鍾意順其自然!

我都係左手人,講真,係有少少唔方便,例如寫英文會印到隻手同張紙好污糟(尤其用鉛筆),俾老師印象唔係咁好... 同人打波同食飯都要遷就。

不過我唔會因為咁而迫我孖仔一定要用右手,依家大孖多數用左手,而細孖就用右手,我覺得我99唔係咁鍾意大孖用左手,有時响我面前講,覺得佢好似講緊我,都有少少唔開心。但我會堅持俾佢自由發展,只係希望佢以後唔會有說話聽 (我細個俾姑媽話我殘廢...)

我的小朋友都是左手寫字,我和老師都想他自由發展,他左手比右手靈活和有力。其實有啲小朋友都會左右和筆順混淆,未必和左手寫字有關。

我仔都係左手主導, 我聽過有人話迫佢反而會混淆, 而且左手主導的人又可以發展多D右腦, 所以我唔理佢用邊隻手.
但而家兩歲半,我發覺佢有時早上填色會用左手; 晚上再玩又用右手; 有時我會問佢: 你用邊隻手寫字架? 佢又唔答我.... 有時佢用用下一隻手又會中途轉用另一隻手...
我唔想迫佢改, 但我見到呢個情況, 初初仲以為學校老師迫佢改, 原來其他小朋友都會又左又右咁用... 咁我安心D喇.
我最驚係身邊D人自以為是走去迫我個仔改變, 其實我鍾意順其自然!

醒目開學勳章

聽聞左手揸筆寫字時的筆劃次序與右手想請問揸筆寫字的有所不同, 請問是否真的?

左手揸筆寫字,同右手揸筆寫字,筆劃次序都係一樣。

原帖由 lyhv 於 11-9-26 15:47 發表
聽聞左手揸筆寫字時的筆劃次序與右手想請問揸筆寫字的有所不同, 請問是否真的?