用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 新午膳供應商欠佳
go

新午膳供應商欠佳 [複製鏈接]

小子說新午膳供應商不太理想, 不知道其他家長或同學有否同感.  明天要交飯歺費, 仲心大心細想帶飯盒.
1.  味道差
2.  飯餸冰冷和硬
3.  份量小
4.  菜式無變化, 上周連續3日食椰菜花, 昨天才轉食生菜
   0    0    0    0

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Gloriasogashiwa 於 11-9-20 14:07 發表
小子說新午膳供應商不太理想, 不知道其他家長或同學有否同感.  明天要交飯歺費, 仲心大心細想帶飯盒.
1.  味道差
2.  飯餸冰冷和硬
3.  份量小
4.  菜式無變化, 上周連續3日食椰菜花, 昨天才轉食生菜 ...

我對囝囡話好食喎...

今晚問吓佢地 2&3 先....

醒目開學勳章

囝囝&囡囡都話好難食, 好多同學都係咁講,
囝囝重話d飯唔夠熱 , 下個月開始會自己帯飯

個仔都決定下個月自己帶飯.

原帖由 peggy 於 11-9-20 20:49 發表
囝囝&囡囡都話好難食, 好多同學都係咁講,
囝囝重話d飯唔夠熱 , 下個月開始會自己帯飯

醒目開學勳章

剛剛有家長同我講, 明天家長會會講飯商問題喎! 如有需要可安排家長試飯.

回復 1# peggy 的帖子

一定要寫信嗎?  可否家長日直接找譚老師傾下.

囡囡直情唔肯食... 寧願食餅乾....

同意!  我個仔之前成日話活力午歺好好味, 好味過屋企啲餸.  依家都宁愿帶飯, 可想而知.  只是担心天氣凍時飯餸唔夠熱.  ps. 我個仔體重已低出標準1-2kgs.

原帖由 kiukiudaddy 於 11-10-10 22:57 發表
家長日聽譚主任的口風,相信無咩機會可以轉到飯商,成日話反映等佢改善,我覺得間飯商又唔係第一年做生意,間間學校D學生口味唔會分別好大,要改善一早改咗La,點會為深天去改?
兩年,真係有排捱,不過阿Q咁諗,希望幫到阿仔減肥啦!

...

醒目開學勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 11-10-10 22:57 發表
家長日聽譚主任的口風,相信無咩機會可以轉到飯商,成日話反映等佢改善,我覺得間飯商又唔係第一年做生意,間間學校D學生口味唔會分別好大,要改善一早改咗La,點會為深天去改?
兩年,真係有排捱,不過阿Q咁諗,希望幫到阿仔減肥啦!

...

我囝囝有得食就得, 但都寧願帯飯, 咁D飯盒應該都好難食.

因住減肥變成營養不良,

醒目開學勳章

原帖由 Gloriasogashiwa 於 11-10-11 13:35 發表
同意!  我個仔之前成日話活力午歺好好味, 好味過屋企啲餸.  依家都宁愿帶飯, 可想而知.  只是担心天氣凍時飯餸唔夠熱.  ps. 我個仔體重已低出標準1-2kgs.

...

上個學期, 囝囝&囡囡隔個月蔕飯, 冬天時佢地都話個飯壺夠熱 , 你用邊隻牌子既飯壺呀?

回復 1# peggy 的帖子

囝囝之前三年都在學校食午膳飯盒, 都幾ok.  當初找新供應商應該有試食...點解?
我用Buffalo飯壺, 有保溫內胆和3個細盒裝飯餸.  他每日6:45出門搭6:50校車, 除冬天唔夠熱, 也擔心夏天會變坏.

醒目開學勳章

原帖由 Gloriasogashiwa 於 11-10-12 13:03 發表
囝囝之前三年都在學校食午膳飯盒, 都幾ok.  當初找新供應商應該有試食...點解?
我用Buffalo飯壺, 有保溫內胆和3個細盒裝飯餸.  他每日6:45出門搭6:50校車, 除冬天唔夠熱, 也擔心夏天會變坏. ...

囝囝用象印 , 囡囡用buffalo 2層飯壺, 佢地用左一年, 冬天都保到暖, 夏天都ok未試過變壞.

有家長問了同樣既問題 , 佢話學校答佢 ,唔係邊間好食就選個間, 係根據教署指引 , 邊間飯商投標最平 , 又附合健康餐等條件 , 就一定要選這間 . 就算佢係細集團OR 味道麻麻等等, 都不可以reject 喎!

有朋友既囝囝係荃官讀, 佢地又係今年轉了飯商 , 又係超難食 , 很多家長&學生投訴 , 校方一樣話冇得換飯商.

醒目開學勳章

今日有家長返學校試飯 , 佢話今日餐單裡既餸&汁都ok, 但個白汁d味就好怪 .

最重要既白飯竟然未煮熟是生米.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 peggy 於 11-10-12 15:02 發表

囝囝用象印 , 囡囡用buffalo 2層飯壺, 佢地用左一年, 冬天都保到暖, 夏天都ok未試過變壞.

有家長問了同樣既問題 , 佢話學校答佢 ,唔係邊間好食就選個間, 係根據教署指引 , 邊間飯商投標最平 , 又附合健康餐等條件 ...

乜指引黎架 煮得唔好食 都不可以reject

咁 d 飯煮得唔夠熟呢

醒目開學勳章

原帖由 chan803 於 11-10-13 13:45 發表

乜指引黎架 煮得唔好食 都不可以reject

咁 d 飯煮得唔夠熟呢

昨天, 飯商既負責人回應d飯改善中.
歡迎家長回校試食

醒目開學勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 11-10-13 18:30 發表
阿仔平時最鍾意食白汁,佢又係話呢間飯商D白汁味好怪

高班同學話今日d飯 or noodle 都係唔熟喎!
試食完既家長話這兩星期都可以隋時回校試食 ,
試食後可以寫意見給飯商

你睇下是否試食.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 peggy 於 11-10-13 18:37 發表

昨天, 飯商既負責人回應d飯改善中.
歡迎家長回校試食

煮熟飯呢 d 咁基本的事, 都要 改善中

下個月都係要對囝囡食返住家飯
‹ 上一主題|下一主題