用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 生日會打扮....
go

生日會打扮....

請問各位家長, 生日會打扮(如今個月) 是否真的在校服外只是打扮一下, 還是連校服都不用穿, 只穿打扮服飾???
(我發覺我開始是問題家長......唉)

我個仔係讀K1A既, 迎新日果日聽班主任講, 生日會唔駛著校服, 可以按主題著適合既服飾

回覆 1# love_is_patient 的文章

Thanks~

我愛中國有個主題有d難攪, 都唔知著咩好, 你地有冇idea呀?

回覆 1# yubaby 的文章

當去拜年著小鳳仙裝得唔得.....

我地會著唐裝.
上星期中秋, 見其他學校嘅小朋友著好靚.

我有件好似旗袍咁, 驚佢玩唔方便, 要試下先:loveliness:

係呀, 我都係諗住攞返拜年果套衫褲比個仔著, 紅色仲有條龍係面, 都幾中國feel架, 呵呵呵

會穿旗袍

哈哈, 原來要著唐裝架, 我剩係諗住做件Tee俾阿女炸, 我諗住唐裝可能新年先著添, 下次做環保小戰士就真係仲難諗

我想問下, 咁係唔係剩係帶環保袋同食物盒就得啦, 我好似記得老師話要帶多個袋仔裝野, 因為驚裝唔晒, 唔知我有冇聽錯呢

以前睇舊網頁照片, 見到小朋友係有一個手"抽"的拉鍊袋, 按男女分唔同顏色. 不過, 到今日都未收到, 相信星期四前會派呱? 否則要帶書包, 因為起碼都要帶體溫表/功課冊/食物盒等.

至於話驚裝唔哂嗰個袋, 應該就係我地要再"設計"的環保袋.

生日會嗰日要帶設計咗嘅環保袋,仲要帶杯、食物盒、濕毛巾同埋毛巾盒。

我覺得學校都幾攪笑,個環保袋無魔術貼/拉鏈,裡面D嘢咪好易跌哂出嚟?
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

因為仲有一個生日袋未派。

原帖由 viandes 於 11-9-19 23:53 發表
生日會嗰日要帶設計咗嘅環保袋,仲要帶杯、食物盒、濕毛巾同埋毛巾盒。

我覺得學校都幾攪笑,個環保袋無魔術貼/拉鏈,裡面D嘢咪好易跌哂出嚟? ...

原帖由 pomelo_tea 於 11-9-20 09:01 發表

咩仲會派生日袋呀, 我以為只有自己設計嘅袋咋, 話時話你哋會用咩材料設計個袋, 因為要用成年喎, 都未知點攪好??

我本來諗住釘幾粒紐, 係喎, 用魔術貼可能仲好

I bought a pack of crayons (for fabric use), and will draw the cartoon characters on the bag.
I will buy some felt fabrics tonight, and cut some shapes (stars, hearts, square etc.) and ask my son to stick them onto the bag.

原帖由 哈利媽 於 11-9-20 09:25 發表

咩仲會派生日袋呀, 我以為只有自己設計嘅袋咋, 話時話你哋會用咩材料設計個袋, 因為要用成年喎, 都未知點攪好??
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

I thought that there would not have any 生日袋.  If there is 生日袋, it's better!

原帖由 pomelo_tea 於 11-9-20 09:01 發表

I will go to MongKok Ladies Market today, hope can find a cheap cheap China Clothing, as just one time use only!!

原帖由 yubaby 於 11-9-19 11:21 發表
我愛中國有個主題有d難攪, 都唔知著咩好, 你地有冇idea呀?

我去過女人街睇過,有好多毛澤東個樣Tee比d鬼佬買,不過無咁細。

我記得迎新日老師話有生日袋 + 環保袋, 話環保袋係standy, 如果生日袋放唔晒d野, 就用環保袋, 但個袋都幾大 (對小朋友黎講), 唔知佢點揹呢?

多謝提醒要加魔術貼, 唔係跌晒d野.