用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太子明慧國際幼兒園
樓主: Sana2010
go

太子明慧國際幼兒園

親子童讀樂

本人上年親身經歷, 如果有得簡我唔會讀佢. 當初都係因為貪佢新校舍同近屋企.

小兒上年讀n班試過2星期多冇返學, 因為生病, 我冇打去學校請假, 但老師居然一個電話都冇打過嚟了解情況. 到最後收到老師只係打嚟問我比唔比$660留位費for k1.

一年只有一次家長會, 係在上學期尾(2月尾), 之後下學期冇家長日, 平時老師唔會打嚟講學校情況, 所以完全唔知小兒情況, 不過當然你可以自己打去了解啦.

話有2個班主任, 一個係外籍班主任, 不過小兒嗰班上年個外籍班主任就於5月離開了學校(唔知咩原因), 但學校完全冇通知家長, 小兒的手冊去到7月都有該老師個名字蓋印在手冊上, 我覺有欺騙家長成份. 好可惜我到7月中之後先知呢件事, 當時我仔都放假了, 所以先不便追究. 因為k1我知自己轉校.

校服 ~ $500 for summer, $600 for winter
校車: $840 Per month
School fees: $3883/ Month

To cdleep.
My expereince as below:
開頭2個星期, 個老師日日3:00pm打俾我, 佢講得好詳細, 個女食乜茶點, 有無食曬都講埋, 我奇怪點解她地會禁好心機.

而家第3個星期就隔日打, 連外籍班主任都會打, 有時接到她電話要突然轉英文台!!

原帖由 creamy-mama 於 11-9-24 08:47 發表
To cdleep.
My expereince as below:
開頭2個星期, 個老師日日3:00pm打俾我, 佢講得好詳細, 個女食乜茶點, 有無食曬都講埋, 我奇怪點解她地會禁好心機.

而家第3個星期就隔日打, 連外籍班主任都會打, 有時接到她電 ...

多謝creamy-mama的既資訊。咁請問你知唔知佢地上午班幾點上堂?如果可以我都想自己帶埋佢返學先返工!!!

上午班start at 8:45am, 11:45pm 放學..

原帖由 creamy-mama 於 11-9-26 04:10 發表
上午班start at 8:45am, 11:45pm 放學..

Thanks a lot!!!!

想問下 creamy-mama , N1 難唔難入

N1 唔難入, 老實講, 近年越來越多BB出世, 不單幼稚園爭崩頭, 連N班都係, 我女女報4間, 只有一間收, 有部份學校其實都prefect大仔.......

太子明慧仲新, 先至有位, 老師都好有愛心, 值得報名試試....

原帖由 creamy-mama 於 11-9-26 10:33 發表
N1 唔難入, 老實講, 近年越來越多BB出世, 不單幼稚園爭崩頭, 連N班都係, 我女女報4間, 只有一間收, 有部份學校其實都prefect大仔.......

太子明慧仲新, 先至有位, 老師都好有愛心, 值得報名試試.... ...

多謝你的資料令我對此校瞭解多左,我之前一路都十五十六左成幾個月,都唔知報唔報此校好,我知此校係北角好出名和辨學得好成功。我今日終於幫我小朋友交左報名表。唔知佢地INTERVIEW會係點IN?因為我小朋友成日都好唔鍾意講野,真係十問九唔認!!!!

請問現在是否可以開始報名呢

原帖由 kartimmi 於 11-9-26 12:05 發表
請問現在是否可以開始報名呢

我係佢地個網站DOWNLOAD張FORM然後郵寄左去,我冇打去學校問幾時先正式申請

yukai, yes... 4000 + for one year. And 600 for summer uniform and 1500 for winter uniform

creamy-mama, 想問你舊年報左之後, 佢地有冇迫你好早要交學費呢 ? 我起初in完感覺都幾好, 我個仔係0912細仔, 佢offer左n班下午插班, 我係想讀上午班, 所似諗住比左留位費等到有上午就讀, 無就唔讀, 點知我比留位費同書簿費二千幾蚊, 前幾日打黎叫我交學費! 我其實下學期先開學, 登記時老師話十二月先交學費, 點知突然叫我宜家交, 仲係咁摧我做校服...我覺得佢地好似迫人比錢咁...仲要我interview時明明話二月先開學,到我註冊時又話一定要一月, 如果一月唔得就無位比我仔仔, 當時真係勁嬲, 想即刻走, 因為一月仲係上學期麻..咁早要我個仔讀, 咁咪即係無書用 ? 所以感覺上佢地好似剩係想我快d 比晒d 錢...

回復 3# cdleep 的帖子

我都係!

回復 2# wendypoon 的帖子

嘩....聽落好似揾錢至上...如果係我..會放棄學位看看其他學校. 大家都有得選擇...亦可以唔讀插班.

請問佢地PN班既教學形式係點?
係坐定定o個種?
定係活動形式架?

同埋佢地會唔會教字呀?

謝謝!

如果仲係上學期,咁你可能仲要比返晒上學期的幾千蚊雜費,你問清楚好啲喎......

回復 34# silviapang 的帖子

Silvia, 咁你最後點呀 ?

bocathy, 唔係麻....咁我都係叫我老公打去同佢嘈, 叫佢比返d 錢我! 唔係都要拎返d 書

我個仔今年讀喺太子明慧讀k1, 由pn升上嚟, 其實算好彩, 因為上年喺太子開新campus, 先至有咁嘅機會讀到, 佢係細仔 (0810), 當時去in幾間pn, 佢都唔出聲, 無反應, 上年7月去佢哋北角interview, 教育局仲未正式批新campus, 時間好迫, 所以先收學生, 萬一唔能夠如期開, 要喺北角暫上學......

我非常滿意上年pn, 仔仔多方面都進步好多, 講嘢, 群體, 禮貌等....開學初時, 老師係成日打嚟報告進度, 後期就會一至兩個禮拜....主要係電話....
仔仔每晚都主動同我傾下學校情況, 有邊個小朋友特別friend, 老師教咗乜, 唱歌等....功課唔多, 每個wknd前有一樣, 都係油下顏色咁....

我同好多家長初時都覺得呢間幾commercial, 但接觸過後覺得老師好有愛心, 嬸嬸照顧周到, 環境新/乾淨, 小朋友開心, 所以even真係commercial, 我又接受到囉

呢度都係大家分享嘅平台, 至於係點, 我真係主張家長同小朋友親身去感受下, 因為每樣嘢都幾主觀, 有d係真正用家分享, 有d又未必係真.......

反而今年升n1, 可能大個咗, 學校無再報告小朋友喺學校情況, 我送仔仔返學先同老師傾幾句, 同埋佢呢班嘅英文/普通話老師係part time, 只返半日, 唔會好似上年, 老師下晝會打比我....

我唯一疑慮係升小一, 始終喺九龍新, 無往績, 但既然仔仔返學係開心, 我又覺得到時再打算小一嘅事......幼稚園呢3年, 應該係返學最開心, 最無憂無慮~

學校只係輔助, 家庭始終係小朋友成長嘅基本....共勉之~

CREAM-MUMMY~
你個老師咁細心,想問你係邊班咩老師,因為我女女都係懋想讀明慧的,睇下可唔可以SPECIAL REQUEST個個老師~