用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太子明慧國際幼兒園
go

太子明慧國際幼兒園

打算替BB報太子明慧國際幼兒園的 2012 年 2 歲班,有沒有家長知道這幼兒園好嗎?

我的小朋友會在11月插班,現在我正在上親子班,讓他習慣一下, 老師們都很好,很有愛心,我所接觸的都是英文及國語老師,聽得出都是毋語。而看來她們都很有經驗,(註:她們都是教N 及K 的老師)所以不會有一些好嚴可的感覺。整體感覺都是不錯,處事亦有彈性。惟課程設計,我有點奇怪感,我的孩子未能跟得很好,可能是我的小朋友未太十分習慣,不過昨日是第三天,又好像進步了,哈哈。其實我也有上過其他的playgroup. 開始時都有這個感覺,但有進步時,又覺得佢好。 明慧是合格的。有一點可能你要有準備(心理),就是很多人批評他們很商業,另外,好多人都講,而我也有同感,就是書費要4000多一年,未知是咩書。但將所有嘢拉均,都可以說是value for money。

回覆 1# milytse 的文章

我意思是他們沒有手工費呀,荼點之類的東東,所以拉均,就算埋在內,整體來說都可以說是value for money

回復 1# milytse 的帖子

Thanks milytse.

Is there any comments from parents who have their kids studying in the PN class currently?  Much appreciated!

我個女女現就讀PN班, 已開學了半個月, 感覺非常好.

首先學校好有系統, 所有上班接放學坐校車, 執書包, 交通告, 幾時派書溫習, 幾時交功課都安排得好好. 另外, 老師好有愛心, 每班有一個外籍班主任, 一個香港人班主任, 一個助教, 一個看頭看尾姐姐, 一齊照顧20人, 比例算是1:5, 仲未計國語老師同日文老師, 禁多人手, 所以收費貴都可以理解. 除了學費, 無收其他茶點錢, 算係禁~~ 另外, 書部費已經包括了好多書, 每2星期有3-4本, 全部彩色, 有d係立體書, 其實家長唔駛再自己買....

另外, 就是我個女番得好開心. 佢每日番學放學都無哭, 放學後仲笑咪咪講住老師個名, 我問佢學d乜佢又唔識答, 但就好明顯係開心囉!!! (最緊要唔好怕番學...)仲有, 老師初時會日日打電話俾你講番女女進度, 有乜要注意, 所以我都好放心.....

最後, 唔好好似賣廣告, 太子明慧都有唔好的地方, 就是太子校舍新, 無乜名氣, 我覺得他地收生, 同家長的質素都一般, d家長似乎過度寵壞孩子禁, 我唔識點講, 希望我個女唔會俾佢地影響啦~~~~

想問下

佢地10月接受報名..我想問下interview難唔難....收唔收細仔架...同埋國際班d時間點分配...望要語言係英文家cantonese..請指教?

回復 1# peckychiu 的帖子

北角的就校舍一般... 至於家長. 我有以下的經驗. 上星期去整校服.好多都帶埋工人去.... 排我後面的都是... 小朋友就超興奮.不停地周團搞... 個阿媽就係咁推我陪佢玩...(當然是沒有意識的).這些也是無可口非的.另外,他們跟我平時在playgroup遇的有點不一樣. 因為18月個以下的playgroup, 家長們都會有很多西方教孩子的研究的知識(言談之間)... 不過也有惟數不少好的. 看得出媽媽好有心機敎, 小朋友上playgroup都好乖. 要再同佢地交留下先知(不過,像是不多).由於位置關係好多福建人.也有小數外國人.亦有媽媽是英文母語的.整體不過不失.

想問下你地, 報 N1 難唔難收呀
我都打算報 太子明慧呀

回復 2# peckychiu 的帖子

他們是會收小B的.我小朋友是執死雞的.在五月至八月期間,再打電話去問下有沒有機會.其實機會不小.好像其他一般的幼稚園都是會在收生後有餘位.而要小朋友足月才收.聽到一些小朋友話一月先插班..我就照報,然後照去面試,但不要太大期望,及被打沉.(因為實在這只不過是因為學校為方便行政和容易管理)但過程中可觀察下自己和小朋友適合與否.如果十二月出世的話就考慮出年再試..nothing to lose 我都摸索中,上一輩有經驗告訴到小朋友一,二年班他們的距離會減少.有k3細b小朋友的也跟我說,在K2及k3已經發現距離近了.我都希望在適當的adjust下自已,可能會成為小朋友的一個寶貴學習經歷.(希望我把持得往)最後,大不了,在小學之前留k3...希望幫到你啦

唔記得講,international的n是英文老師+廣東話.班主任是廣東話老師.毎星期再加國語(不太記得)及日語(好像是二十分鐘).但k1就是英語及國語老師.k3就每天都有半小時廣東話以適應上本地小學.

Yes, PN 班是英文+廣東話, 再加國語 及日語.上K1就是英語+國語. 我番上午班有不少大仔(4月5月出世的), 但我介紹了幾個細仔朋友 (10月11月出世的), 明慧都收了做下午班, 遲點才開學 (因未足2歲). 我相信是方便安排開學及適應.  

Interview不難, 用廣東話, In的老師好nice, 叫小朋友砌積木砌高, 做少少matching, 然後問家長問題, 好輕鬆gar.....

應該開始報名啦, 可以一試, PN班不錯!!

原帖由 creamy-mama 於 11-9-21 04:21 發表
我個女女現就讀PN班, 已開學了半個月, 感覺非常好.

首先學校好有系統, 所有上班接放學坐校車, 執書包, 交通告, 幾時派書溫習, 幾時交功課都安排得好好. 另外, 老師好有愛心, 每班有一個外籍班主任, 一個香港人班主 ...

其實我都有興趣報太子明慧,不過之前太多負面新聞話佢地太商業和老師冇愛心。聽完你咁講又有少少改觀,其實學費貴唔貴都係其次,最重要係物有所值,小朋友學到野之於又樂於上學,老師有耐性和愛心。我想問下太子分校係家長和學校上有冇溝通又或者用咩野來作溝通(e.g. email、circular etc)因為自己係在職媽媽希望可以暸解多些小朋友上學情形?希望有人可以答到我!!! many thanks

Milytse 多謝你的資料,請問你小朋友讀太子明慧定北角明慧?你講既書簿費 4 千是一年定係一個學期呀? 是否未計算學費? 學費係幾錢呢? 唔好意思,因為我是新手媽媽好緊張。

原帖由 milytse 於 11-9-21 16:36 發表
北角的就校舍一般... 至於家長. 我有以下的經驗. 上星期去整校服.好多都帶埋工人去.... 排我後面的都是... 小朋友就超興奮.不停地周團搞... 個阿媽就係咁推我陪佢玩...(當然是沒有意識的).這些也是無可口非的.另外, ...

小女兒0係太子校讀PN 班, 開學半個月到依家暫時都覺得好OK, 番學第二日老師,嬸嬸都叫得出0的小朋友既名, 算係有愛心.

同埋一班有20幾個小朋友,不過就分開左2個課室上堂,大約11個小朋友一個班房,有1個外籍老師,一個本地老師,食茶點時有一位嬸嬸幫手,人手上0係好好.

至於校舍係好新好乾淨,不過就無Outdoor, 但係地面0個層夠曬空間比小朋友玩,算好過無.

佢地教學都唔錯,雖然書費係貴0的,不過見0的書都唔係差,交學費之後無茶點費,唔係出面講得禁"商業化"(本來都有0的擔心好多雜費).

番學一星期已經教左a 同b ,有功課做,教左一個中文字,雖然唔係真係識寫,不過至少讀得出個字.

但係最唔好就無佢地比較新,唔知對考小學有無優勢,都唔知k1 留唔留,但學校話pn 可以直上k1.

希望幫到大家啦.

回覆 1# CCDUDU 的文章

多謝分享。請問你知唔知學校會否舉行 Open Day? 我想參觀一下

學費幾錢 ?

原帖由 CCDUDU 於 11-9-22 08:07 發表
小女兒0係太子校讀PN 班, 開學半個月到依家暫時都覺得好OK, 番學第二日老師,嬸嬸都叫得出0的小朋友既名, 算係有愛心.

同埋一班有20幾個小朋友,不過就分開左2個課室上堂,大約11個小朋友一個班房,有1個外籍老師,一個 ...

好多謝你既意見和資訊,令我對此校多份瞭解!!!!

回復 15# milytse 的帖子

$4,000多書簿費一年??? 真的那麼昂貴啊!! 剛剛去完太子問報名詳情, 佢話1:14, pn有4班, 咁k1-k3仲有咁多課室安置小朋友? 地方有多大?? $3880/月學費(今年度). 如果計埋雜費(校服/ 校車/ 書包...等) 起碼$50,000一年 x 4年. 一個幼稚園已經要成$200,000. . 好得人驚呀!!

原帖由 jonasmami 於 11-9-22 16:23 發表
學費幾錢 ?

每月HKD3880 for PN 2011

原帖由 Sana2010 於 11-9-22 16:15 發表
多謝分享。請問你知唔知學校會否舉行 Open Day? 我想參觀一下

無見有open day, 可以打電話去問0下.
不過知10月中有第一個interview.