用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC - 收到call 2nd IN 未呀?
樓主: floppybb
go

SMC - 收到call 2nd IN 未呀?

我表姊個女收到waiting list, 但佢只係1st in!

原帖由 vivicicimimi 於 11-10-8 12:05 發表
我表姊個女收到waiting list, 但佢只係1st in!

請問你有如實寫你報左幾多間學校嗎?

收到offering letter, but no 2nd in.

好矛盾,我首選係YW,次選係自行(新油天)
依家想唔take個offer,但係又好似好waste咁…萬一新油天抽唔中,YW又考唔到…

原來SMC有straight in 這回事,之前真係未聽過,你小朋友真喺超晒班。

可否講下點解prefer YW多D?

原帖由 MaiGao 於 11-10-10 01:21 發表
收到offering letter, but no 2nd in.

依家想唔take個offer,但係又好似好waste咁…萬一新油天抽唔中,YW又考唔到… ...

回復 104# floppybb 的帖子

我兒絕不是什麼超班小孩,也收到另一校的reject,連2nd in都沒有。所以收到smc的offer時,都有點surprise。

YW是小兒喜歡的學校。云云簡介會後,他說最喜歡YW,更認定自己是英華仔。而我也喜歡林校長work hard, play hard的個性。

當然,這個給我很大壓力。

回復 105# MaiGao 的帖子

YW不是官校, you can still take SMC offer and 考YW......只係等唔到油天.

醒目開學勳章

duplicated

原帖由 MaiGao 於 11-10-10 01:21 發表

依家想唔take個offer,但係又好似好waste咁…萬一新油天抽唔中,YW又考唔到… ...

醒目開學勳章

MaiGao,

Congratulation

請問你是幾時first interview?
同埋幾時要註冊呀?
油天你有幾多分呀? 若20分都可能要抽呀~~

suewong,
如果要我SMC跟油天簡,我會簡油天。
但正如qoo_pooh所言,我只有20分,要抽。好掙扎到底搏唔搏好。

qoo_pooh,
我們是23/9面試的,上週五收到offering letter,要這周內簽回。

啱啱有人按門鐘....我問邊位呀...(送掛號信)....
我真係唔想開門俾佢...唯有接受現實吧 !!

dawndawn999
Hi, 請問你幾多號 1st interview 呢 ?

回復 109# MaiGao 的帖子

我雖然未收到信,但都明白你心情因我同樣不願意放棄自行。希望快極廿幾號先收信,可以增取自行結果or早d比waiting我,等我玩埋大抽獎先求位

請問是否寄掛號的?

chicken,
是掛號的。
友人的waiting只是普通平郵。

仔仔錫錫你,
我想我會放棄這個學位。
我始終心儀新油天,教學理念相符、仔仔鐘意、又唔洗交學費
祝你得嘗所願~~

原帖由 MaiGao 於 11-10-10 02:59 發表
chicken,
是掛號的。
友人的waiting只是普通平郵。

仔仔錫錫你,
我想我會放棄這個學位。
我始終心儀新油天,教學理念相符、仔仔鐘意、又唔洗交學費
祝你得嘗所願~~ ...

我想請問新油天地址係邊? 如果係近果欄那邊, 請你要考慮清楚.....我朋友個仔讀緊, 唔係你想像咁好, 而SMC話曬一條龍, 進可敢, 退可守, 免將來後悔.....

maigao, 想問吓你小朋友係咪所有題目都答啱晒呀, 同埋你有冇填有考其他學校呀?

無氣同你講        ,
我選的是富榮花園對面那間 (海泓道)
果欄那間是舊油天

chanwendy,
我不知道小兒有沒有答對所有題目,因為我沒有問他面試時做了什麼
他只告訴我,他選了中文作答

我如實填報我所報考的學校
不計SMC,共一津校、三直資,一私小

We have decided to give up the offer as well.  Good luck everyone!

nnl, 請問點解你 give up 呀, 因為想自行?