用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 約克 - 9月15日介紹會
go

約克 - 9月15日介紹會

我MISS左,唔知有冇家長去左,可唔可以SHARE吓。
係咪冇去,就一定唔收 ? 有冇第二場可以補返呢

THANKS

介紹會大致介紹學校, 課程, 點解小朋友會考cambridge公開試(因為佢地英文強, 用cert去印證)和p1的派位情況.

pn共8班, 4班am, 4班pm, 一班20人. 共160人.

第一批interview係8月底已經進行, 第二批係今個月24號(囡囡會去interview啦, 佢只得14個月人仔咋, 希望佢唔好怕醜唔好喊啦)

出席介紹會會優先考慮, 但我覺得如果小朋友interview表演好唔出席未必唔收. 如果小朋友表演差, 出席左都係無用.

不過聽佢地講話仲收緊application, 佢地應該仲會安排介紹會, 你打電話睇下有無得補番.

回覆 2# 大白豬 的文章

唔係九月先交form咩, 點解咁快有人in ga???

點解website 完全無講招生詳情, 但你地又會知有介紹會ge?? 我都想同囝囝報下年pn 班架. 有無mama 知道請答呀, thx!

我尋日去左簡介會, 校長話黎緊仲有好多場, 你打去睇下有冇得聽返.
有去簡介會先有得加分.

PN 收160人, 尋日個簡介會我估都有200人聽, 仲話已經收左好多學生, 黎緊又仲有簡介會. 好難入呀.

thanks 大白豬 & ta_ta
我已打咗電話去學校登記補聽,佢地話ok,我都會keep打去update情況。
你地bb幾大 ? 我囡囡得十個半月,只係識叫爸爸同講bye bye,都唔知點interview。  

原帖由 Doris_Ray 於 11-9-16 13:52 發表
thanks 大白豬 & ta_ta
我已打咗電話去學校登記補聽,佢地話ok,我都會keep打去update情況。
你地bb幾大 ? 我囡囡得十個半月,只係識叫爸爸同講bye bye,都唔知點interview。   ...

囡囡而家14個月大, 我估佢地唔會要bb講野, 因為佢都唔識講.  不過會考佢地對指令有無反應. 其實我都無咩把握, 只要佢唔喊, 對老師指令有反應, 不論做得岩唔岩, 我已經好滿足. 咁細個人仔, 我可以要求佢d咩?!

你會唔會考慮遲讀一年做超大b? 我諗著數好多.

原帖由 leungcnine 於 11-9-16 12:22 發表
點解website 完全無講招生詳情, 但你地又會知有介紹會ge?? 我都想同囝囝報下年pn 班架. 有無mama 知道請答呀, thx!

佢個website有admissions information呀. 你申請左之後會寄信俾你, 叫你出席簡介會.

回覆 7# 大白豬 的文章

我會比囡囡試試,希望可以有PN收佢啦!

回復 8# 大白豬 的帖子

唔該晒大白豬~
我係八月中已經寄左申請表去york,
但我一直無收過任何通知,
我早兩星期打過去york 問
(因為我見張$30支票york 一直未入票),
york 話覆我但咁耐都無覆過,
頭先我又打去york 再問,
york 又係答我會覆我,
我再問york 關於簡介會點可以報名,
佢話佢地收到application form後,
會寄封簡介信資料比我地!
希望york 今次會覆電話比我啦.

york 剛剛覆我電話,
話收到我份application form,
我問佢張支票仲未入票,
佢話黎緊會入票,
我問幾時會寄信通知我,
佢話十月, 我問十月頭定尾, 佢話唔知,
我再問咁到時係寄信黎叫我interview 定出席簡介會, 佢又話兩樣都有機會,
唉, 個女仔好似咩都唔清楚咁,
可能york 真係太多人報名啦.
咁我唯有再等等等~
ps. 如果我無打去問, 可能我份表唔知會排到幾時先處理, 因為而家都成個月... =_=

我聽完個簡介會後,應該唔會出席佢地個interview!!!希望你地快d收到通知和成功考到!!!

我6月交application form, 佢地寄番報名費收據比我,但係都收唔到信話簡介會/面試,可能因為我囝係細b. 我啱啱打電話問YORK,佢話宜家分批寄緊,叫我等收信.

回覆 12# cdleep 的文章

想問cdleep, 點解你出席完個簡介會唔會去interview 呀?

我覺得 york 已經跟左小朋友的大細分左批。
我係8月中寄表,打過兩次去問,淨係叫我等,因為好多申請。上星期就收到簡介會和面試通知。

我個仔3月出世的。

有無收到interview 國際班K1,我7月前己交表了。

9月15日當天,已經開了兩塲簡介會。
因為我送囝囝返學時(下午班),有家長在校門外排隊等聽簡介會,到我接囝囝放學時,又有另一批家長來聽簡介會。

原帖由 ta__ta 於 11-9-16 12:59 發表
我尋日去左簡介會, 校長話黎緊仲有好多場, 你打去睇下有冇得聽返.
有去簡介會先有得加分.

PN 收160人, 尋日個簡介會我估都有200人聽, 仲話已經收左好多學生, 黎緊又仲有簡介會. 好難入呀. ...

原帖由 leungcnine 於 11-9-16 09:07 發表
想問cdleep, 點解你出席完個簡介會唔會去interview 呀?

PM to you, thanks.

cdleep,

Could you pm me too? I also missed the 簡介會. Thanks a lot!

PM to you, thanks.