用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 急問: 中學學哪種外語好(日, 法,西班牙,意大利,德)? ...
go

急問: 中學學哪種外語好(日, 法,西班牙,意大利,德)? [複製鏈接]

因為中學可以學外語, 請問哪一種比較好(日, 法,西班牙,意大利,德)?
   0    0    0    0

點解唔由學生自己決定?

西班牙

原帖由 meyonw 於 11-9-15 19:50 發表
因為中學可以學外語, 請問哪一種比較好(日, 法,西班牙,意大利,德)?

最好問下自己細路比較喜歡邊種語言。

若佢因唔認識而無意見,咁日常生活你哋會接觸 / 接受哪國的文化多d,因為有興趣才會有心機學落去。

thank you! 就是小朋友無所謂, 對他來講全部陌生, 無分別, 最後我選西班牙或 法語, 最抽籤的, 看運氣!

回覆 1# meyonw 的文章

西班牙較易學 ; 法語較難

學語文並唔係一朝一夕既事, 仲要多聽多講, 你要唸下以身邊既環境同小朋友既語言天份. 否則只會浪費時間&金錢, 不會集中學好中英文.

我又覺得你學多樣野旁身都無壞姐,語言都幾重要嫁
如果俾我會簡西班牙文囉,叫做多d國家用佢
如果你想睇下小朋友興趣咪俾佢睇下兩個國家既電影、聽下歌,培養下對果個國家既興趣先囉,反正我估你又唔急要佢例如去外國讀書咁

係呀!學果個係佢,睇佢興趣囉!
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

Do you have a Philippino helper at home?
A lot of them speak Spanish so your kid can perhaps practice Spanish at home with the helper!

其實只是學校話有得學, 我見唔係貴, 但要抽籤的, 所以到時抽到先算, 我都是選擇了1.西班牙2.法文3. 日文. 看看可有機會讓他接觸吓. 多謝各位!

原帖由 meyonw 於 11-9-21 14:22 發表
其實只是學校話有得學, 我見唔係貴, 但要抽籤的, 所以到時抽到先算, 我都是選擇了1.西班牙2.法文3. 日文. 看看可有機會讓他接觸吓. 多謝各位!

學校學是否平d, 請問幾錢.

回覆 3# peter_pan 的文章

good idea,can pracitse

原帖由 Chanv 於 11-9-21 17:26 發表

學校學是否平d, 請問幾錢.

初班20堂$500.

原帖由 meyonw 於 11-9-21 23:10 發表

初班20堂$500.

吓,超平,我個仔間學校要$5000 一年, 100hrs. 呀仔都報左日文,佢話睇電視同打機都會有用,所以佢先願意讀.

難得佢有目標(睇電視同打機用),好過無.起碼有動力先.

原帖由 Chanv 於 11-9-22 09:24 發表

吓,超平,我個仔間學校要$5000 一年, 100hrs. 呀仔都報左日文,佢話睇電視同打機都會有用,所以佢先願意讀.

難得佢有目標(睇電視同打機用),好過無.起碼有動力先. ...

都好, 佢有興趣學自然唔同, 會積極啲, 阿仔叫我幫佢選擇.

我覺得學德文及法文較好.  而西班牙文的老師師資較為參差.

原帖由 Chanv 於 11-9-22 09:24 發表

難得佢有目標(睇電視同打機用),好過無.起碼有動力先. ...

我仔間學校的西班牙文課程都係$5000一年(100hrs ),我仔都有報讀

My daughter want to learn German Language. Kindly let us know where to find informaton.
I think that Language is very important for in future. My daughter is study P.6.

Yanamami  灣仔歌德學院(演藝對面)  發表於 12-5-29 07:24
‹ 上一主題|下一主題