用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校小一  17人爭一學額
樓主: thomasha
go

名校小一  17人爭一學額 [複製鏈接]

就算比得起又有d唔捨得感覺, 很到肉 ! 我想很多家長都是如此..因為幼稚園已貴左3年, 長長的12年真要考慮更多.. 唉...

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-19 17:05 發表
其實學校就好似餐廳
DBS/SPCC 就像高級餐廳,未入去睇餐牌已知貴。入去看過餐牌就算比得起又有d唔捨得感覺。even學校雖可申請資助(像用 coupon 打折)又擔心被人label
YW像私房菜,質素同高級餐廳相差無幾,但講到$就平一大 ...

原帖由 HaYi 於 11-9-19 19:43 發表
就算比得起又有d唔捨得感覺, 很到肉 ! 我想很多家長都是如此..因為幼稚園已貴左3年, 長長的12年真要考慮更多.. 唉...
所言甚是!

Delete................

原帖由 HaYi 於 11-9-19 19:43 發表

幾時都係自行/派位入到心儀津校最上算,除非一早已認定要入某間直資/私校,甘心放棄參加自行/派位機制...

對於第一輪派位派到心儀學校,我沒有意見. 但第二輪電腦攪珠就有保留.

我曾經跟一位校長說, 全港都應該自行面試收生(當然實行上有很大困難), 因靠電腦攪的話,學生的質素參差,要遷就每位同學的進度作平衡取捨是否對學生有好處呢. 分校區選校又令家長面對搬遷問題, 及搬遷後並不代表能派到心儀學校.

直資,私立等...的學校能集中較接近的學生一同教育就能發揮最大效益. 就好像本人中學時學校行精英制一樣, 能提高入u率.

原帖由 thomasha 於 19-9-2011 16:23 發表
依你的方法算起來,頂級(昂貴)小學豈不是比幼稚園更便宜?相信小學的課外活動不應比幼稚園時多吧。

可以這麼說. 2千元的yw 和4千元的db其實分別不大, 單看學費當然有很大距離(50%), 但加埋其他課外活動就是1萬同1.2萬(20%)甚至更少. 有朋友的女兒入了培正,他說入了培正只需要補英文就夠,慳$慳時間, 甚至於搬到附近住,校巴費都慳埋,比起幼稚園慳1半有多.

但頂級(昂貴)小學要7-9萬1年又不至於比幼稚園便宜.

我們的課外活動算是“豐儉由人”中的“儉”,兩種體育運動,兩種樂器,每月大概四千元左右,暫時沒有補習的打算。
原帖由 Master_Sam 於 11-9-20 13:15 發表

可以這麼說. 2千元的yw 和4千元的db其實分別不大, 單看學費當然有很大距離(50%), 但加埋其他課外活動就是1萬同1.2萬(20%)甚至更少. 有朋友的女兒入了培正,他說入了培正只需要補英文就夠,慳$慳時間, 甚至於搬到附近 ...

有家長認為家庭教育很重要,學校反而其次,在家附近同區攪珠派位都可接受, 不需要追求名校. 但我觀察到的是:

1.幼稚園時,家庭教育很重要對孩子成長有很大影響.
2.小學時代,學校生活及教育漸漸取代家庭教育,僅有的家庭教育都是以前累積的.學生已續漸受老師和同學影響
3.中學時,離開家教更遠,已成形,較難有大改變,受同學,朋友影響更多.

所以選一間好的小學是非常重要,比選幼稚園重要.如果有直屬中學的話,其小學就更加更加重要.

原帖由 thomasha 於 20-9-2011 13:28 發表
我們的課外活動算是“豐儉由人”中的“儉”,兩種體育運動,兩種樂器,每月大概四千元左右,暫時沒有補習的打算。

看你的孩子在家能否專心的自行做好功課, 及有沒有人指導他應付測驗,考試等等... 好似我咁兩個早出晚歸既,就加多兩千功課班. 幾個月後派完上學期成績表,見完班主任可能又花多兩千補中,英,數等等....

絛數就係咁計出來呢.

培正都唔平呀, 係我家庭黎講, 現在付擔得到, 未必將來符, 例如: 小一/小二學琴都係可能三級度啦, 都係百零元半小時, 但到小五/小六, 有可能已經係考七或八級了, 到時學費相對就要幾百元. 我D人工又唔跟得上, 所以我都係會選擇政府學校.

原帖由 Master_Sam 於 11-9-20 13:15 發表

可以這麼說. 2千元的yw 和4千元的db其實分別不大, 單看學費當然有很大距離(50%), 但加埋其他課外活動就是1萬同1.2萬(20%)甚至更少. 有朋友的女兒入了培正,他說入了培正只需要補英文就夠,慳$慳時間, 甚至於搬到附近 ...

原帖由 BookloverJ 於 20-9-2011 14:17 發表

不認同你的觀察. 我的親身體驗和不少學者的分析認為:

1.幼稚園,小學時,家庭教育很重要對孩子成長有很大影響.

2.初中時代,學校生活及教育漸漸取代家庭教育,僅有的家庭教育都是以前累積的.學生已續漸受老師和同學 ...

好多謝你認同我這3點, 我的小孩可能較早熟才與你的在時間上有少少分別. 其實我的在初小時還是偏向1. 但高小時已完全是2. 小四,小五已時常駁咀,話老師不是這樣講,同學都係敢做la. 我得傢la,唔好煩la...

是否只有我的是這樣?....

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-19 17:05 發表
其實學校就好似餐廳
DBS/SPCC 就像高級餐廳,未入去睇餐牌已知貴。入去看過餐牌就算比得起又有d唔捨得感覺。even學校雖可申請資助(像用 coupon 打折)又擔心被人label
YW像私房菜,質素同高級餐廳相差無幾,但講到$就平一大 ...

............... agree

原帖由 taktakb2006 於 20-9-2011 14:50 發表
培正都唔平呀, 係我家庭黎講, 現在付擔得到, 未必將來符, 例如: 小一/小二學琴都係可能三級度啦, 都係百零元半小時, 但到小五/小六, 有可能已經係考七或八級了, 到時學費相對就要幾百元. 我D人工又唔跟得上, 所以我 ...

學琴真係咁重要嗎? 小時侯學還可以. 我都聽說可訓練左右腦發展,但到了五級後就要睇時間,興趣la. 唔係學親都要學到八級掛. 我親戚學到7級半,現在讀完u出來工作左8年,供緊兩層樓,同學琴好似無直接關係lo. 我曾經問過佢點解學琴,點解唔考埋8級,佢都答唔到.

原帖由 taktakb2006 於 11-9-20 14:50 發表
培正都唔平呀, 係我家庭黎講, 現在付擔得到, 未必將來符, 例如: 小一/小二學琴都係可能三級度啦, 都係百零元半小時, 但到小五/小六, 有可能已經係考七或八級了, 到時學費相對就要幾百元. 我D人工又唔跟得上, 所以我 ...

同意 ! 我有2個, 開支更大, 都係會傾向津校,除非唔好彩入不到心儀的才會考慮私小

我都有兩個,第一個派去第一志願,考入不太心儀的私小,考慮過一段時間,去津校.

第二個同你掉轉,係傾向私小, 除非唔好彩考不到心儀的才會考慮派位.

駁咀/ 推給老師等此問題我個現K3都已成日有, 我估不關成熟度事, 我又唔會完全不給他機會說, 他都需要有渠道說出自己的感受, 不過我接不接受他的歪理就是另一回事.

我都讚同小學開始的校風十分重要, 我自己覺得小朋友不需要很嚴的學校, 但需要一間可以控制到不當行為的學校.  

原帖由 Master_Sam 於 11-9-20 15:04 發表

好多謝你認同我這3點, 我的小孩可能較早熟才與你的在時間上有少少分別. 其實我的在初小時還是偏向1. 但高小時已完全是2. 小四,小五已時常駁咀,話老師不是這樣講,同學都係敢做la. 我得傢la,唔好煩la...

是否只有我 ...
‹ 上一主題|下一主題