用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校小一  17人爭一學額
樓主: thomasha
go

名校小一  17人爭一學額

不是很明白, 既然有學費減免,學費高已不是問題; 課外活動豐儉由人,還要擔心甚麼呢?
原帖由 小曳人 於 11-9-16 16:13 發表

點會唔係問題?我就申請唔到喇!
好坦白講,如果我個仔兩間都收,我會揀YW,因為學校平好多

學費減免唔係人人都有資格申請架!對一班冇資格申請學費減免,而公司又冇資助既所謂中產就要睇餸食飯架啦!有乜咁出奇?

原帖由 thomasha 於 11-9-16 18:11 發表
不是很明白, 既然有學費減免,學費高已不是問題; 課外活動豐儉由人,還要擔心甚麼呢?

家庭年薪十八萬到五十四萬也有資助,真的那麼難申請嗎?聽說申請的人不多呢!
原帖由 babybear 於 11-9-16 18:43 發表
學費減免唔係人人都有資格申請架!對一班冇資格申請學費減免,而公司又冇資助既所謂中產就要睇餸食飯架啦!有乜咁出奇?

回覆 1# thomasha 的文章

我想讀得Tier 1 貴學費名校的好少人會申請學費減免 (睇下英基個case 就是), 加上課外活動如果要出色, 定要有專攻, 不是單項, 應該起碼語言 / 音樂 / 體育各一, 仲要是冷門些的, 分分鐘樣樣要私教, 費用每小時幾百元起, 都好厲害, 仲不肯定有回報, 我聽過有dbs人月花4萬在課外活動.. 幾千元我想"名牌" 幼稚園生一般月月都已要, 在小學層面應該很不夠. 仲要"人有我有"之每級都有的假期遊學, 不會去長洲吧... 冇預足的真係會幾煩..

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 thomasha 於 11-9-16 19:24 發表
家庭年薪十八萬到五十四萬也有資助,真的那麼難申請嗎?聽說申請的人不多呢!

因為,我們嘅入息超過呢個數,但負擔好大...
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 HaYi 於 11-9-16 21:18 發表
我想讀得Tier 1 貴學費名校的好少人會申請學費減免 (睇下英基個case 就是), 加上課外活動如果要出色, 定要有專攻, 不是單項, 應該起碼語言 / 音樂 / 體育各一, 仲要是冷門些的, 分分鐘樣樣要私教, 費用每小時幾百元 ...

正是!
你入得去,個package要付出嘅開銷唔只學費咁簡單,何況我仲有個細嘅!
我曾經講過,我寧願俾$$出國留學,都唔讀db,當然,可能唔好彩(定好彩)有日我自打咀巴啦... 到真係有offer時,又真係唔係咁易放棄嘅..
但留學嘅錢已經供緊..
恐龍家

同是天涯淪落人

原帖由 小曳人 於 11-9-16 21:23 發表

因為,我們嘅入息超過呢個數,但負擔好大...

如果財政不許可的話,就不要人有我有的跟風學這學那的, 始終求學時期,學業才是最重要。

另外,少人申請學費減免絕不應該成為不申請的理由,有需要便申請,何必介意別人怎麼看?
原帖由 HaYi 於 11-9-16 21:18 發表
我想讀得Tier 1 貴學費名校的好少人會申請學費減免 (睇下英基個case 就是), 加上課外活動如果要出色, 定要有專攻, 不是單項, 應該起碼語言 / 音樂 / 體育各一, 仲要是冷門些的, 分分鐘樣樣要私教, 費用每小時幾百元 ...

王國長老

原帖由 青青河邊草 於 11-9-15 23:32 發表

朋友E生女讀一間私校, 全校考第一.
佢都話, 考中學唔會考女拔萃, 因為唔鍾意小女拔D女仔..
(佢後尾自己考到st paul co-ed)
話"某些"名校學生無一定的"格", 我唔係好信.                .

全校第一跟不喜歡某校的學生是兩回事.
全校第一不等於沒有偏見吧.
我個人反對這樣label一間學校的學生, 一竹竿打一船人是太武斷.

原帖由 edea 於 11-9-16 22:23 發表

我個人反對這樣label一間學校的學生, 一竹竿打一船人是太武斷.

我無label,
這又是一個人的意見,
跟D人話, XX學校D學生好曳一樣,
只係果間係人人稱道的學校而已,
有甚麼問題?
大家也可以選擇唔信.

我話佢係全校第一
唔係要把她的話當作聖經.
而係想講,
就算一個成績好好的學生.
佢亦唔當某D名校係乜野一回事.
佢都會睇學生普遍的"風格"的.

講DGS的問題, 亦係佢多年參與聯校比賽得來的觀感,
大家鍾意可以聽, 唔鍾意可以不理.

原帖由 edea 於 11-9-16 22:23 發表

同意

原帖由 thomasha 於 11-9-16 21:36 發表
如果財政不許可的話,就不要人有我有的跟風學這學那的, 始終求學時期,學業才是最重要。

另外,少人申請學費減免絕不應該成為不申請的理由,有需要便申請,何必介意別人怎麼看? ...

我真的很尊重Thomasha你的意見,也多謝這麼關心。但也希望thomasha你也會尊重我們一班不報考你們認知第一梯隊名校的家長們。有人喜愛穿名牌,也有人喜愛踢拖行圓方。穿名牌不一定生活富裕,踢拖也不一定生活艱苦。每人心目中也有一把尺,對小朋友的教育方法也有自己一套理念。我很尊重Thomasha各位家長為子女們到不同的好學校去爭取機會,但也不代表不照做的就是不愛護自己的子女,每位家長背後也有自己要考慮的地方。
我有一位同事,自己畢業於世界頭十大大學,但她相信學校只是人生一部份,家庭教育對小朋友更重要,所以只安排子女使用政府派位機制選小一。而每日也會訂出優質時間陪伴子女,在我心目中她是一個好家長。

首先,如果我的用詞上令你覺得我不尊重不報考 "第一梯隊名校" 的家長,小弟謹此致歉,此並非我的本意。

我一直以來所強調的,是學費高不應是家長不申請的最重要理由,因為有學費減免,課外活動是可以豐儉由人的;家長不想申請這些學校,相信與其他因素有關,例如學習風氣,教學方針,學校文化等。

我早前的言論,只是針對單是因為學費高而卻步,申請學費減免又怕學校或其他家長瞧不起(也許是因為申請的人少吧)的家長而已。
原帖由 SCKnight 於 11-9-16 23:56 發表

我真的很尊重Thomasha你的意見,也多謝這麼關心。但也希望thomasha你也會尊重我們一班不報考你們認知第一梯隊名校的家長們。有人喜愛穿名牌,也有人喜愛踢拖行圓方。穿名牌不一定生活富裕,踢拖也不一定生活艱苦。每人心 ...

謝謝您的回饋。我承諾會重複翻看我的留言,了解主觀的元素,再作改進。當然,如果您不是我說的那類型的家長,就不要對號入座了。
原帖由 Gerard 於 11-9-17 10:32 發表

我真係想同你講"比個五我",你直情係我肚裡面條蟲!
Thomasha, 真的,你一直在我心裡是一位很客觀,很中肯的家長,不過今次我覺得主觀左少少!

原帖由 小曳人 於 11-9-16 21:28 發表

正是!
你入得去,個package要付出嘅開銷唔只學費咁簡單,何況我仲有個細嘅!
我曾經講過,我寧願俾$$出國留學,都唔讀db,當然,可能唔好彩(定好彩)有日我自打咀巴啦... 到真係有offer時,又真係唔係咁易放棄嘅..
但留學嘅錢已經供 ...

HELLO
你同我想法差不多
我仔現在讀津小P1(也有考過幾間DSS但入吾到,就沒有再去左叩右叩了,讀樓下小學就算)
然後把學費+校車費比佢補補底; 晚上抽空跟他聊聊和溫習,相信和DSS的距離吾會差太遠

到F4, 就會送佢出去放洋
(當然, 9年後的事沒人知, 但CONCEPT 就是這樣)

醒目開學勳章

原帖由 elizatyy 於 11-9-16 16:56 發表
其實一個月的課外活動費都要预4、5千呅。

你講得對, 呢個數唔少得.  我見我身邊的人, 小朋友只在幼稚園階段, 佢地花在課外活動上的銀碼都達呢個數, 唔好話到小學時.  更加多都唔奇.

沒問題!:)
原帖由 Gerard 於 11-9-17 11:42 發表

Thomas, 真的不好意思, 令大家誤會, 可能我又睇d又唔睇d, ignored 左你下半part, 謹此致歉~

講回正題。

從數字上來看,英華似乎真的是一間家長接受程度冒升得很快的直資小學,今年申請人數已超越男拔達17%,直逼九龍報讀人數之冠的陳守仁。