用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 華英 與 迦密
go

華英 與 迦密 [複製鏈接]

華英 與 迦密

分別大嗎?
邊間好D?
   0    0    0    0

both are very good

本人覺得華英和迦密叮噹馬頭, 但都比黃芴南好少少

我就會揀: 華英, 黃芴南, 迦密

Hippomother,

小女今年中一入讀華英中學, 記得上年她的班主任說華英和迦密程度差不多, 但為何你會排迦密在黃芴南之後呢?

小囡也是今年升中一, 我去年選校時, 也去聽過迦密及黃芴南的簡介會, 迦密是近年才升呢到B1A, 老師們很熱心, 很喜歡英文老師會教F1學生Phonetic, 因為外面學要$4000-5000, 而黃芴南的音樂成就很高 (小囡也有學習樂器), 學生成績維持有一定的水平 (所以一直是B1A, 而且3年後有新校舍), 華英沒有去, 因為小囡的小學以往升華英人數較少 (勁爭太大, 很難入), 所以我會選華英, 黃芴南, 迦密.

其實三間都很好, 但B1生不可以在頭三位也選熱門的B1A學校, 否則唔知派到去邊, 同時又要考慮小朋友的能力, 所以帶小朋友一同去中一簡介會, 等他們自己感受一下.

記得今年4月選校時, 都有留意黃芴南, 都覺得這所學校有一定的水準, 但是要面對幾年到大圍暫借校舍, 覺得路程比較遠, 所以沒有放在頭3位, 放華英做第一志願, 好好彩, 能夠順利入到, 你的小朋友是讀黃芴南麻?

小囡不是讀黃芴南, 我地於自選2間都是沙田區學校, 幸運地入到自選的第一間, 如果入唔到, 都會選黃芴南或迦密.

你的女兒可以自選入到學校, 一定是精英.
其實玩完這個遊戲後, 覺得要讀到自己心儀的學校, 不單要靠學生的努力, 還要靠運氣.

都唔係什麼精英, 只可能面試表現OK, 我於自選前有幫佢報直資, 當係俾佢實習一下. 其實直資收佢時, 都有考慮放棄大抽獎, 不過最後相信佢有實力 (不過唔知有無運氣), 就試下大抽獎, 如果唔好彩就走去叩門啦!

今年叩門位實在太多人爭, 聽聞邱佐榮3百多人爭幾個學位, 華英都是3百幾人爭8個位, 如果真的要叩門, 我不太有信心

我都知叩門會很難, 派位當天都已經影印5份資料, 好彩唔需要用到!

我囡都有兩位同學入左銀禧, 然後叩門伊中及迦密, 都得左!

伊中都係好野喎

不過, 想問問大家, 黃芴南是否真的跌咗少少, 現在係 B1B 呀?

舊年我都有研究過迦密呢間學校,又去佢地簡介會。我感覺到迦密的校長,好有幹勁,佢好似一心想打造迦密成為band 1 top的學校。我小朋友上年都已經聽到有師兄嗌晒救命,谷得好辛苦,佢地呢兩年d成績標升得好快,揀佢地都要有心理準備。
我唯一唔鍾意佢就係學校位置,下下要轉17號車,好唔方便。據聞學校有校車提供,不過小朋友唔鍾意搭校車。
你地如果有興趣,讀唔讀都好,留意下佢地個簡介會。

華英, 黃芴南, 迦密, 銀禧, 伊中及迦密都是B1B.
華英, 銀禧及伊中平均成績好dd.

原帖由 youma 於 11-9-16 22:15 發表

係邊度可以睇到這些數據。

雖然都是band1伊中明顯高D銀禧冇數據華英, 黃芴南, 迦密最近兩年會考成績(6科14分百份比)介乎6x~7x%。詳程可參考各校的School Report及khmama中學排位表。

http://www.sendspace.com/file/jr9ifr

隨着會考的結束,相信排位會根據新高中成績調整。

khmama's info:華英/伊中/迦密係 band1A喎....

原帖由 youma 於 11-9-16 22:15 發表
‹ 上一主題|下一主題