用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 本港教師質素, 失望!!!
樓主: scl227
go

本港教師質素, 失望!!!

老師工作是否繁重, 跟其語文能力無關吧.  只能說, 語文老師本身水準不足, 家長又如何期望老師能教出好學生?

我有一有一位六十歲的親戚, 當年在中大唸書, 四十年前, 大學生不是俯拾皆是.  後來他工作, 發覺問題來了, 為什麼香港的教育, 既沒教好他的英語, 亦無教好他的普通話? 於是他決心將孩子送進IS, 那時候IS還不流行, 漢基只是一間連自己校舍也沒有的小校, 聖保羅男女也取錄了他的孩子, 但他決定進漢基, 當時不知被多少人罵他笨! 現在? 他的孩子在美國十大大學畢業, 找到一份好工作.

你說得對.
我也是一個好例子, 英和中均沒有水準.
但不能怪別人, 只好怪自己.

但本港的語文老師真的欠水準, 當然個別也有例外.

就我所見, 一般學校的英語老師和普通話老師一開口說英語/普通話已知其水準欠佳.

香港好畸形, nat teacher可以唔係讀教育, 唔係香港學位都ok, 以我所知, 十年前甚至有個德國人去做nat teacher! 只因佢個樣係鬼佬.  而家仲有冇咁情況就唔知.  但係普通話/中文老師就一定要香港學位, 於是做就左一大堆唔識講普遍話嘅本土老師, 夾硬去教, 真係好攪笑.

幼稚園小學最重要是學語文,尤其幼兒是學說話的黃金時間,最最需要英語說得好的老師(不一定是老外),不是需要讀畢大學而英語咬音不靈光的老師。

偏偏本地幼稚園最缺乏會說英語會講故事的老師。

我有一朋友的朋友是外藉人仕受僱來港 band 1 中教英文,校長英文會話太差互相溝通不到,同事都怕講英文,她做未完合約就去了星加坡教了......
世人都曉神仙好,只有兒孫忘不了。
                    痴心父母古來多,孝順兒孫誰見了。

又幾搞笑!
可能成間學校都冇人覺得無妥, 反而尼位外藉人仕就覺得自己好另類, 都係走好.

校長結論: 尼位net 適應能力奇差, 不能融入香港學校.

原帖由 嫦娥一号 於 11-9-21 23:07 發表
我有一朋友的朋友是外藉人仕受僱來港 band 1 中教英文,校長英文會話太差互相溝通不到,同事都怕講英文,她做未完合約就去了星加坡教了......

你們講得對, 香港就是這麼怪!  於是很多中產將孩子送到國際學校去.

一來: 愉快學習
二來: 語言必言是重點

現在國際學校的額很滿, 很難找學位!!!

不明香港的教育官員做什麼教改, 改來改去沒有好結果! 最基本的語文老師也沒有基本能力必上馬教書, 真的害了下一代!!

未來世界將會越來越難搵食, 我有朋友嘅世姪女, 廿幾歲, 唔知係Cambridge定Oxford畢業返來, 佢以前係德瑞讀中學, 但小學係主流學校, 所以中文都ok. 佢有d同學, 由細到大都係德瑞, 基本上唔識睇同寫中文, 結果係cambridge/oxford畢業返來都搵唔到工! 而家去左北京讀中文.  基本上fresh grad入行, 無論銀行, 會計定法律, 唔係中英文都掂, 根本冇工.  當然, 你讀得cambridge/oxford都唔會去做個文員啦, 問題係, 就算做文員, 係香港都唔可以唔識中文. 但係如果淨係得中文掂, 英文麻麻, 我諗我地面對國內競爭會越來越大, 國內中文咪仲好.  

我個女學寫同睇中文, 係以全普通話學, 個人認為廣東話只會越來越降格, 係一種方言, 我地屋企講廣東話多, 親戚都係, 佢冇可能唔識.  未來世界, 香港人已唔可以再諗住我係香港做份工就得, 同大陸聯繫,甚至去做工, 就好似歐美咁, 個個做工都周圍飛, 或者relocate, 普通話將來先係工作語言.  所以我覺得香港教育好短視, 如果我地唔好好加強, 十幾廿年後, 到我地小朋友呢代出身, 就知道有幾難過.  香港教育缺乏遠見, 只係集中睇眼前.  我個女錯去創世紀學返過一個月, 除左唔同意佢地教學法外, 佢地用廣東話, 真係好out. 你見而家外國人學中文, 邊有人學廣東話, 個個都學普通話啦.

香港的語文老師, 水平低的實在太多太多.  本人小時候就在某英文名校唸小學, 想想, 那時候的一年級教英文拼音, 那年頭應該沒有多少間學校.  六年小學生涯中, 會說一口不錯英語的老師加起來不會超過一隻手的手指.  後來家母請了一位在法庭做翻譯的老師回來,我才大有進步.  靠學校?  唔好講笑啦.

我還想指出, 教署很多官員, 都送子女進國際學校,大家心照啦.之前我提及個位親戚, 夫婦的其中一方就是在教署任職, 廿年前啦, 佢地都唔揀入本地頂尖名校, 寧願入一間冇規模嘅新學校, 可想而知.

回復 70# elmostoney 的帖子

Elmo所言甚是.

職場上識講廣州話唔當係一種技能, 廣州話幾流利都無物value.

但係一位國內人讀完歐美名校(唔使好top)返來, 講英文流利過港人, 就好受歡迎, 加上在香港做事, 好快都會識講D廣州話(口音唔正無問題), 咁就左右逢源.

現在國際學校也很重視普通話,
阿仔的學校, 每天有一堂普通話, 其老師是蒙古女士, 一口很美的普通話和英文.

我不知她的語文如何, 但說話起來便很不錯了.

如果孩子讀國際學校, 家長要配合教普通話或找家教補足一下, 一定好D.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回復 2# stccmc 的帖子

几多才够如同相对论.  例如有机会和西方皇室交谈交友, 就要有Royal English 口音.  免得见笑.  这点追求可以是无穷无尽的.  当然能掌握说话的艺术, 恰当地用文雅的言词来表达, 是人生乐事, 令人响往.  典型示范人物是狄娜小姐.

话说回来, 本人认为性格最重要, 四十年前Bruce Lee 的港式英语咪一样令到班鬼老由北欧到南美, 亚洲到非洲贴服, 有内涵有料之人, 几时都是有说服力的.

annie

p.s. 英国友人确应Audrey Yu的英语发音很漂亮.

如果說到口音, 嘻嘻, 對不起,我不能同意queen's english是最漂亮的, 那純是因為香港曾是英國植民地的原因, 所以大家都相對崇英.  要知道全世界排名最高的學府都在美國. 不知大家知道否, 進英國的大學要求看中學最後兩年的成績, 但是進美國是要看四年的. 我親戚的三個孩子, 老大和老二都進美國十大名校,但老么因為成績欠佳, 最後兩年才發力, 只能投考英國學校, 並非他想去英國唸書.  我有一位鄰居, 兩個兒子都在漢基, 他說, 即使漢基的水平也日益下降, 從畢業生越來越少能考進美國頂尖大學, 改而去英國可見一斑.

個人認為好的英語是那個國家的標準英語, 就是一般全國性新聞報導員的口音, 所謂neutral accent.  北美其實也有neutral accent.

至於普通話,其實北京口音非標準, 只是一種北方方言, 如果你問國內對語言有研究的人, 最標準, 即neutral accent是東北人, 非北京也.  我常奇怪大家都趕著說, 請了個北京老師, 你會發現, 新聞報導員絕對不是說北京話!而且北京口音, 背定不能考普通話試!!

這三十年來大陸、台灣生都多去美國 、香港學生去芵國。1999年后英國開始開放給大陸中、大學生,多了很多大陸學生去英國。