用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 本港教師質素, 失望!!!
樓主: scl227
go

本港教師質素, 失望!!! [複製鏈接]

你是否打錯了教育局官員? 當然他們的人工與福利比教師好得多。

原帖由 judy 於 11-9-15 11:45 發表

講人工,一位學位教師,頂薪5萬幾,依家咩工有呢?講工作環境,現時每校閒閒地都有十幾個TA加技街人員供使喚,每班人數又比前降了很多。點会可憐呢?

認真教學的教師,坐以得幣,温故支薪,又得到學生尊重,點会可憐呢? ...

原帖由 MonMumMum 於 11-9-15 13:20 發表
小儿今年小一, 曾留心观测老师们的工作量, 真是不能说笑的. 他们要做非常多的admin工作.  
老师的压力是非常大的, 要满足学校的要求, 又要招呼家长, 我曾经笑说现在是家长在念书, 要所有事情都一清二楚, 深浅或教育 ...

Fair and realistic comments.

Good old days ......... not now.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 ilovenunu 於 11-9-15 15:45 發表
你是否打錯了教育局官員? 當然他們的人工與福利比教師好得多。

當然唔係啦!

原帖由 BookloverJ 於 11-9-15 15:55 發表

To be fair, I don't think it just happen to teachers, nowadays many professions get more working hours, less pay, more complain from customers....

Good old days.....not now, for many jobs as well! ...

Yes, so true....
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

"I never teach my pupils; I only attempt to provide the conditions in which they can learn."
- Albert Einstein

"It must be remembered the purpose of education is not to fill the minds of students with facts... it is to teach them to think."
- Robert M. Hutchins

"The medicore teacher tells. The good teacher explains. The superior teacher demonstrates.  The great teacher inspires."
-William Arthur Ward

我希望孩子的老师五时半前下班.
我希望孩子的老师早睡早起
我希望孩子的老师常做运动
我希望孩子的老师身心愉快.
我希望孩子的老师得到尊敬.
我希望孩子的老师是个快快乐乐的人.  这样的人才会时刻不忘地跟我的孩子分享他的快乐和见识,时刻关怀别人, 用笑脸感染我的孩子拥抱自勉自强自爱的能力.

原帖由 囝囝爸 於 11-9-15 13:59 發表
小時候, 有長輩當教師, 半夭工作, 改簿多可在校完成, 放學後下午幾位同事打下麻雀, 夜間做下教學準備, 有不少餘閒進修, 假期又長又多, 工資不差, 又受學生和家長尊敬.  是我小時夢想的職業.

現在, 除非冇選擇冇飯開 ...

小儿今年小一, 曾留心观测老师们的工作量, 真是不能说笑的. 他们要做非常多的admin工作.
老师的压力是非常大的, 要满足学校的要求, 又要招呼家长, 我曾经笑说现在是家长在念书, 要所有事情都一清二楚, 深浅或教育理念都想要学校跟足, 稍有不如意就立刻到校长/教育局投诉, 老师们稍一不慎骂了小朋友就大件事了. 小朋友是十分聪明的, 简单拨弄一下家长就一面倒的站在小孩一边. 现在的教育令我想起"麻辣教师"里面的情节.
我觉得越有爱心越有理想的老师越难做的长久, 反而看着那份工资, 平平安安又一天的就美满了.
我们都是这样长大的, 亦了解老师在学生心中的地位. 如果成绩卓著入大学的, 应该不会选择中小学教师为终身职业吧.

其實如果講投訴文化嘅話,各行各業都是。做為家長,我努力選好学校,一向少理學校嘅嘢,阿大阿二到阿三,我打電話到校(不是投訴)不到5次。

我是頭腦簡單的人,私人公司,人手減少,客户不變,我可視為工作量增加。但當人手增加,後勤增加,客户減少,但多嘢做咗,我腦袋就轉不過來。

以前教師,出卷,備課一手包辦,因為備課,故稱為温故支薪。現在有書商帮忙出劵、備課。多嘢做咗?admin多咗?我真係諗唔通。

Judy姐好似係教育界的,請多講一些妳的意見!

Judy姐好似係教育界的,請多講一些妳的意見!

friendlyguy,

叫Judy得啦,好后生啫。

講起教育界,我認為有仔女上學的都應有一票,當然我三票。教協只是一個工會,應去和李啃人一起争勞工界。

客户少左工作量多左,可能係老細轉左,轉左個蠢既。可惜教育局班老細係唔使為業績負責。

回復 30# Kanba 的帖子

而家的老細唔祇教育局,仲有家長、學生,而且老細愈來愈難服事!

原帖由 friendlyguy 於 11-9-16 00:43 發表
而家的老細唔祇教育局,仲有家長、學生,而且老細愈來愈難服事!

原帖由 friendlyguy 於 11-9-16 00:43 發表

呢樣嘢真!我覺得完全教局、教師話晒事唔得。聽家長亂點更唔得。我始終覺得有中庸之道。

我想講, 成個社會都充斥著漠視音準的問題!

君不見, 電台, 電視台......各式各樣的媒體, 歌星,明星們, 我暫且不談他們的採訪, 他們的作品的音準有很多都不合格. 為什麼音準不合格都可以出街? 皆因全民漠視.

有要求的人, 只好自救了!

原帖由 scl227 於 11-9-14 16:32 發表
香港有這麼多儲蓄, 為何不請大陸老師在港授教???

為何不請更多外籍老師在港授課???

為何不強迫準老師到大陸或海外住深造最少兩年???

現今當老師的, 不視老師為崇高的工作, 相反只當一份工, 高薪糧準!  我的兒子請了十天病假, 沒有一位老師致電慰問. 老師何來有心關心學生!!!

再加上部份老師未有能力便上馬教書, 特別語文科!! 社會怎看待老師呢???  

不過不完全是老師的問題, 教改應要重新檢討!

有關老師的admin事,我問過朋友(老師),你真係估唔到.
間間公司有人專責admin,但老師冇,admin都係有老師做,包括(唔記得咁多,不能盡錄):

1.管理工人:
校工,洗廁所時間表,抹窗,桌,搬桌椅,種花,掉垃圾(大件的),二手變賣垃圾......連掉件垃圾都要跟程序全部上報及填表......
2.為學生訂校服
夏冬二季,供應商報價,安排供應商到校,安排度身,安排送貨......
3.幫學生訂飯
供應商報價及選擇,諮商家長及學生,安排試食,負責每月訂飯流程,做飯商問卷,報告......
4.搞大龍鳳
做好多宣傳工作,怕殺校,周圍掛banner(街上,要申請),要做leaflet,要做小冊子,"哎"不同小學俾佢做講座/放counter,做電視/報紙廣告,做open day,做社區活動,一有機會就擺counter(例如年宵,文化中心外面等)......
5.為了做大龍鳳好睇而做更多活動
乜乜活動,物物表演全部要帶隊,有殺錯冇放過,務求攞更多更多的獎好宣傳.
6.買d乜鬼都要報價,仲要幾間,每年重新點算所有物資
7.老師聯誼活動,甚至夾錢買零食飲品都要老師負責......
8.越做越多遊學團,去lee度果度,但老師要自費陪學生去玩,但放假都唔係陪自己親生子女去旅行......
9.暑假九萬幾個補課,越補得多家長越開心,這亦是學校吸引家長及學生報讀的原因,但其實老師冇得放假,家長以為佢地同學生一樣有6個星期假,實情係檢討+開會用了兩星期,補課冇左3星期,得1星期放假仲要日日分開放,我約個fd食飯日日都約唔到,打電話俾佢佢死咁濟話唔捱得幾多年......唉!
仲有d唔記得咁多了,
老師都有人事鬧爭,最慘係唔係想唔做就唔做,通常都會在summer先搵工,中途離職會搵唔到野做的,中間有乜事都要硬食.全年冇得攞事假,即係死老豆都要咋病先有得放......

小女两岁时上第一所幼儿园, 上课四天后, 病足十天, 头两天太忘, 没挂电学校告假, 及后觉得好奇怪, 怎么沒有一位老師致電慰問. 等啊等.....   十天后差不多要交下月学费, 才有老师致電. 那时肯定为阿女選错学校,  是妈妈的错.  

当时唔理交左几多杂费,按金, 校服.....  即走!!!

選校是个大学问, 就算个别老师不剂, 只不过是小障碍, 不碍事的. 然家长本意是让孩子学網球, 几年下来才知每天送错孩子往足球场. 最重要的学习全错过了.  恨错难返矣!

原帖由 scl227 於 11-9-16 12:10 發表
現今當老師的, 不視老師為崇高的工作, 相反只當一份工, 高薪糧準!  我的兒子請了十天病假, 沒有一位老師致電慰問. 老師何來有心關心學生!!!

再加上部份老師未有能力便上馬教書, 特別語文科!! 社會怎看待老師呢???  ...

朋友转職往教育局后, 第一件紧急工作是为女儿转往直資学校.

可悲!!!

原帖由 Kanba 於 11-9-15 18:56 發表
客户少左工作量多左,可能係老細轉左,轉左個蠢既。可惜教育局班老細係唔使為業績負責。

我也做了個大決定, p2起阿仔入了國際學校.

最基本可保障: 外籍老師教英文 ; 普通話人教普通話.

很喜欢你张post 相, 奶妈和大少好有型!

原帖由 PCMW 於 11-9-16 12:40 發表
有關老師的admin事,我問過朋友(老師),你真係估唔到.
間間公司有人專責admin,但老師冇,admin都係有老師做,包括(唔記得咁多,不能盡錄):

1.管理工人:
校工,洗廁所時間表,抹窗,桌,搬桌椅,種花,掉垃圾(大件的),二手變賣 ...
‹ 上一主題|下一主題