用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基總裁:家長式指令扼殺創意 香港教育與世界脫節 ...
go

英基總裁:家長式指令扼殺創意 香港教育與世界脫節 [複製鏈接]

杜茵妮計劃為英基內的非教學人員改革升遷制度,提升員工士氣。

於英國從事教育管理逾 30年、曾被貝理雅政府羅致擔任國家學校領袖學院( NCSL)總監的英基學校協會行政總裁杜茵妮,批評本港幼兒教育太過家長式,扼殺了學生創意;中小學老師普遍壓力大,教學、學校管理方式與世界轉變脫節,建議安排定期到世界各地交流,拓闊視野。

杜茵妮( Heather Du Quesnay)當年在 Herdfordshire(赫里福郡)郡議會,管理約 530所學校,學生約 100萬人。 00至 05年,她獲當時首相貝理雅邀請,出任英國政府出資的國家學校領袖學院( National College for School Leadership, NCSL)總監,專門培訓現職教師及校長。 05年英基透過國際獵頭公司,聘請她越洋來港出任總裁,重整內部架構,合約至 2013年暑假完結。

來港已 6年的她接受本報訪問,點評本港教育制度。杜茵妮讚賞香港校長表現出色,指中小學名校多,教育「精英化」,但過於本地化,「香港地小,老師要知道個世界點轉,才跟得上時代,可多去世界各地觀摩」。她舉例:「 NCSL培訓的教育人員來自全球各地,定期交流,了解世界教育發展」。

老師壓力大地位低

杜茵妮(中)由於 90年代任職 Lambeth的教育總監,常和英國前首相貝理雅(左)討論教育政策。

她感覺到香港中小學教師壓力大,專業地位低,「以我的大女兒為例,她在英國教書,對教育有承擔,是因為英國對老師很重視,不會令教師感到教育是負擔;但香港的老師,給我的感覺是入課室很大壓力,也不享受課堂」。她建議政府設立官方的專業培訓,提升專業地位。

杜茵妮指香港與歐洲教學法大有不同,包括幼師以「家長式」教育幼童。她說:「老師不應該用指令方式教育,幼童一旦習慣聽指令就不再有創意,加上香港小學重視考試,故香港幼童很早已厭學」。

至於 2012年 9月全面施行的三三四新學制,中學只需 6年,大學由 3年改 4年,杜茵妮擔心中學生提早一年入大學,或不適應大學教育,建議及早培養學生獨立思考應付大學課程。

杜茵妮批評香港政府不太重視外國人子女於本港的教育,「本地人和外國人的教育待遇很不同,除了高昂學費,外國人學位少,而政府又不願意擴大英基的學額,以致英基輪候人數多,惹家長不滿,持續下去,只會減少外國人來港工作的意欲」,她認為欠缺子女教育配套,難吸引專才。
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

Totally agree!
日日放學只係抄寫抄寫,dictation,做功課......童年幾枯燥!

今時今日傳統學校做老師做校長同做Sales冇分別:一樣要交數(公開考試成績)卒數(卒d學生),交唔到數要食無情雞(殺校)。
所以唔好怪學校,一切都係玫府攪出黎。
如果俾你做校長,創意同飯碗,你揀邊樣?

LS小朋友就係習慣了指令方式教育,所以LS家長見到我們IS的小朋友就會話他們"太free/唔聽話".....起初我都有點介意別人的目光,但現在已經麻木了.

正所謂別人笑我太瘋癲,我笑別人看不穿......

冇錯,我都覺得LS家長太習慣指令方式教育,佢地覺得咁先系正路,就好似問人羅信羅獎黎儲 profile 都系理所當然一樣......

I did not order any computer study platform for my child this year as long as they are not compulsory.  Taking the risk that no TAS training at all.

原帖由 awah112 於 11-9-14 11:53 發表
「老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115不應該用指令方式教育,幼童一旦習慣聽指令就不再有創意,加上香港小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565 ...

兒子剛上小一, 我都不太習慣, 每日記著幾時測驗評估默書....., 兒子尚未厭學, 但擔心中.

totally AGREE!
係D唔識教育的政府官員同家長搞出來的.

原帖由 oooray 於 11-9-14 12:19 發表
今時今日傳統學校做老師做校長同做Sales冇分別:一樣要交數(公開考試成績)卒數(卒d學生),交唔到數要食無情雞(殺校)。
所以唔好怪學校,一切都係玫府攪出黎
如果俾你做校長,創意同飯碗,你揀邊樣? ...

在我看來,不是小朋友能否適應學校,倒是看老師/校方能否適應小朋友了.多多意見係好事,只希望老師們能放開懷抱便好了.
想請問: 你的小朋友跟學校磨合到嗎?( 想知來自蒙特梭利學校的能否match傳統小學).

原帖由 awah112 於 11-9-16 12:54 發表

阿仔今年入小一,佢習慣左蒙特梭利幼稚園既自由自在方式,入傳統小學後,嚇死小學老師,佢只會寫自已個中文名,成日發表意見(即係好多嘢講),以為佢有adhd,add...... ...

我小朋友剛轉去這機構旗下的其中一間小學,讀開傳統小學的我,真的很不習慣,一星期得一份功課,聽囡囡說一天只需上一堂,其他時間玩玩玩,她是插小三的,也覺得很悶(她說玩到很悶)學校無野教唯有屋企人教或者出去學,老師又好似唔多理學生咁,有時覺得好傻,好似貼錢買難受(不要插我!)佢地學校已經用APPLE電腦啦!

原帖由 小冬 於 11-9-21 14:24 發表
我小朋友剛轉去這機構旗下的其中一間小學,讀開傳統小學的我,真的很不習慣,一星期得一份功課,聽囡囡說一天只需上一堂,其他時間玩玩玩,她是插小三的,也覺得很悶(她說玩到很悶)學校無野教唯有屋企人教或者出去學,老師又好似唔多 ...

唔係插你:你不習慣,你囡囡慣不慣?
仲有,你決定轉校時你唔知新學校係點,你照衝過去?
學費高低還是其次;小朋友讀書唔同出街食飯,呢間唔好食就過隔離試下...
從呢個角度看真係有點貼錢買難受。
咁你有冇主動同學校聯系過,究竟有咩問題?
有問題唔係出街補吓習就解決到。

回覆 3# 小冬 的文章

這就是奇怪不合情理的環節--看來很hea、貼錢買難受、很不忙、學不到東西,卻不知為何上大學的比例是95%,IB 35以上的是48%。算是愉快學習模式吧。不排名不比較、也有這种好成績、恨死我也。

點解要轉入國際學校?國際學校或本地學校各有各好處和壞處,應該選一間適合俾小朋友。

原帖由 小冬 於 11-9-21 14:24 發表
我小朋友剛轉去這機構旗下的其中一間小學,讀開傳統小學的我,真的很不習慣,一星期得一份功課,聽囡囡說一天只需上一堂,其他時間玩玩玩,她是插小三的,也覺得很悶(她說玩到很悶)學校無野教唯有屋企人教或者出去學,老師又好似唔多 ...

十分認同mattsmum的說法。

看了BK很多年,我十分清楚傳統學校同國際學校的優劣點,但是如果另一半堅持要個小朋友轉校那又如何呢?無想過本來諗住上來呻,會被人這樣不禮貌地話。

原帖由 oooray 於 11-9-21 14:52 發表

唔係插你:你不習慣,你囡囡慣不慣?
仲有,你決定轉校時你唔知新學校係點,你照衝過去?
學費高低還是其次;小朋友讀書唔同出街食飯,呢間唔好食就過隔離試下...
從呢個角度看真係有點貼錢買難受。
咁你有冇主動同學校聯系過,究 ...
‹ 上一主題|下一主題