用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 各位基華家長請指教一下
樓主: loveyoucherrie
go

各位基華家長請指教一下 [複製鏈接]

叩門位有多少

還有一星期便交表, 請讀緊基華家長幚幚忙.

請問教學是傳統教學?分組學習/活動學習?專題研習呢?
中文是否普教中?
網站無公開升中資料%,請問升中如何

awesomeada 發表於 12-9-19 18:39
還有一星期便交表, 請讀緊基華家長幚幚忙.

Hello awesomeada,

==> 初小應是活動教學. 當中會包括有分組學習 及 有各樣配合學校當年的專題活動 / 跨學科活動.
而常識科會每年有一個固定的專題研習.

中文是否普教中?
==> 中文由小二開始全級普教中

網站無公開升中資料%,請問升中如何
==> 學校近幾年都只是撮要公佈所派位的學校, 所以升中數據無從得知.
根據以往有公佈的資料, 個人推測約 3x - 40% 吧.

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

我囝囝今年是基華小一生!!!囝囝讀得都幾開心!!41網名校林立,要入到一線名校都不容易,基華現在雖在區外不是太有名!但看得出校長、老師有心提升學校!!課程、課外活動都搞得幾好!!還有跨得區或住附近的都是有心家長,我相信家長都是好幫d小朋友!!你知la!小朋友日後前途都好靠家長的配合!!所以我都相信幫囝囝揀基華都無錯!!

回復 lamlammama 的帖子

Thanks lamlam mama

我有去基華開放日, 問左幾位讀P.4 學生, 佢地話平日有7-8樣工貨, 星期日就10樣.
做工課都做到8-9點不過佢地都讀得開心,

awesomeada 發表於 12-9-26 13:43
回復 lamlammama 的帖子

Thanks lamlam mama
我個仔都係讀P.4
基華已經成日比人話程度淺.
如果再去深D個D學校, 我一定

点淺法?有無咩科同時用中英文教?或讀高半級科目咁?
‹ 上一主題|下一主題