用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 各位基華家長請指教一下
樓主: loveyoucherrie
go

各位基華家長請指教一下

原帖由 lamlammama 於 11-10-17 13:23 發表

Hin2003,

Hi, 好耐無見呀.
其實我時不時都會上黎睇下, 只係好少留言.
我都有留意下你嘅蹤跡, 不過我唔係你地果屆,所以無插咀啫
你地班家長好叻呀, keep 到有喺度傾計

都未恭喜你囝囝入到 A  ...

THANK YOU!
到現時為止, 我同囝囝都好鍾意基華, 不過真係遠左小小, 囝囝朝朝6:10起床.
咁你見到我地有,就要出手相助.

原帖由 HIN2003 於 11-10-17 13:48 發表

THANK YOU!
到現時為止, 我同囝囝都好鍾意基華, 不過真係遠左小小, 囝囝朝朝6:10起床.
咁你見到我地有,就要出手相助.

HIN2003,

好開心見你話同囝囝都好鐘意基華.
我都好感恩同你一樣, 囡囡同我到而家都一樣喜歡基華.
我地做家長, 真係好怕會幫小朋友做咗錯誤嘅決定.

囝囝上了三年級, 習慣了嗎? 我記得上年囡囡三年級時, D 功課突然多咗好多咁呢.

6:10 起床又真係好早呀, 陰公. 佢會唔會唔夠精神? 有無坐車時睏下?

要我插咀, 真係唔係幾好意思喎??

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

原帖由 lamlammama 於 11-10-17 14:54 發表

HIN2003,

囝囝上了三年級, 習慣了嗎? 我記得上年囡囡三年級時, D 功課 ...

功課量都OK!
不過基華真係幾多評估, 都幾緊張.

回復 1# HIN2003 的帖子

差唔多教完一個單元就有評估啦,我同阿女每晚都有溫書,所以暫時都應付到.
不過再高班D,再多D功課就唔知點呢?
三年級會突然多左功課嗎?咁課本會深左嗎?

原帖由 choifung618 於 11-10-17 16:33 發表
差唔多教完一個單元就有評估啦,我同阿女每晚都有溫書,所以暫時都應付到.
三年級會突然多左功課嗎?咁課本會深左嗎? ...

每晚都溫書.
三年級, 功課都唔算突然多左. 我要返工, 囝囝課后又有課外活動, 校車返到屋企都5:30.所以每逢默書/評估時間都好緊, 又要早d , 因為好早起身.

原帖由 loveyoucherrie 於 11-10-17 20:17 發表
第一:我想知依間小學升中派位如何?升英中比率多嗎?第二:係41網,同其他學校比較!係排行第幾?(多多指教)以男生來計算

Hi,

1. 以我所知, 過往幾年的升中派位, 去英中/band 1好像是 3x ~ 40%左右吧.
2. 係 41 網, 我唔知基華排行第幾, 因為根本無呢方面資料/數據, 而且這樣好像亦都對基華不公平吧; 因為呢個係高質素名校林立嘅校網, 而佢始終係幾年前先由彩虹搬去九龍塘. 在水平上當然有距離, 無可能相提並論, 但睇得出學校有努力拉近距離.  

希望呢少少分享幫到你.

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

原帖由 choifung618 於 11-10-17 16:33 發表

你好叻呀, 每晚都溫書.

原帖由 loveyoucherrie 於 11-10-17 20:17 發表
第一:我想知依間小學升中派位如何?升英中比率多嗎?第二:係41網,同其他學校比較!係排行第幾?(多多指教)以男生來計算

第一: lamlammama 已答了你, 其實每年都會有少少調節. 只有大約%.
第二: 你問基華排第幾係問哪一方面? 成績/校風/愛心.
其實好難有一個排名. 個個都話想讀 LS, 但我就選基華.
如果你個FIRST CHOICE係LS, 基華可能滿足不到你.

原帖由 loveyoucherrie 於 11-10-18 16:32 發表
Hin2003,我就係唔想揀LS,想揀基華!先係到問多少少!始終都想了解多d依間學校!多謝Lamlammama嘅解答!

咁你唔揀LS, 基華/九龍塘官立/華德兩間. 比較吓你自己喜歡哪間.
九龍塘官立- 官立小學相對升官中會多D位. (好多人TARGET 伊利沙伯官立)
華德-天主教, 都好進取.
基華-基督教. (我覺得學校大部分老師+主任+校長都好有愛心. 成績方面都好進取, 亦做到拔尖補底, 我眼見基華D學生都好乖)

多謝你讚賞!
其實都好辛苦架,阿女返學回來每日要練琴30分鐘,星期三又要上e.nopi數學,星期四上reading&writing,星期五上grammar同西班牙話,回家沖完涼做完功課就食飯,食完飯我同佢對功課加溫習.佢都冇咩時間玩,最多都係上下基華網玩game同睇課外書當relax.
好彩阿女都好肯做和合作,so far暫時都應付到!
我昨晚溫完今日默書,今晚要同佢溫測驗.
大家下星期測驗要加油努力了!

原帖由 lamlammama 於 11-10-18 10:49 發表

你好叻呀, 每晚都溫書.

原帖由 choifung618 於 11-10-20 17:09 發表
多謝你讚賞!
其實都好辛苦架,阿女返學回來每日要練琴30分鐘,星期三又要上e.nopi數學,星期四上reading&writing,星期五上grammar同西班牙話,回家沖完涼做完功課就食飯,食完飯我同佢對功課加溫習.佢都冇咩時間玩,最多都 ...

好勁呀!!
放左學做到咁多野.

lamlammama,

唔駛唔好意思呀...請你多多指教就真

原帖由 lamlammama 於 11-10-17 14:54 發表

HIN2003,

囝囝上了三年級, 習慣了嗎? 我記得上年囡囡三年級時, D 功課 ...
珍惜眼前人[/url]

每晚都温到書...你好叻呀!!!

我都有咁樣set 時間表話温書...但晚晚搞得掂d功課已經好叻囉 !!!

珍惜眼前人[/url]

請問基華一班幾多人?

回覆 1# 2012P1 的文章

arund 28-30
哈哈笑容!!!!!!!!!!!!

回復 2# 2012P1 的帖子

around 28-30 kids in a class
哈哈笑容!!!!!!!!!!!!

thanks for the info