用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 小一選校
go

小一選校 [複製鏈接]

本人女兒就讀聖羅撒有20分家住34網
自行收生有兩間心儀,聖羅撒和St.Mary
如何選擇請比D意見,謝謝
   0    0    0    0

你好,patwing,

我女都係聖羅撒有20分.
我都係心儀這2間小學.
我係31網
你讀邊班呀,我女係愛班. 我地可以交換下心得.

原帖由 patwing 於 11-9-12 04:32 發表
本人女兒就讀聖羅撒有20分家住34網
自行收生有兩間心儀,聖羅撒和St.Mary
如何選擇請比D意見,謝謝

回覆 1# sumyau1012 的文章

我女係仁班,不知道20分有幾大機會入聖羅撒
聽講上年20分都收唔晒

回覆 1# sumyau1012 的文章

聽講上年20分都收唔晒

上年係20分收唔晒.但st.mary好似都入唔晒
唔知今年會唔會都多左人抽.
新校舍,又真係幾吸引.

原帖由 patwing 於 11-9-13 05:22 發表
聽講上年20分都收唔晒

hi, 大家好. 我女上年聖羅撒畢左業.

提提大家, 因為下年實行小班教學, st mary 今年只有50個位 (自行分配學位階段)......根據上年紀錄, 20分都有d入到.

聖羅撒, 冇錯, 上年20分都收唔晒. 至於今年, 大家要睇下有幾個位, 再考慮比較聖瑪利個機會.

所以, 我個人認為, 兩間機會都係差唔多. 都要睇下大家想摶邊間.

多謝你的資料.
但我聽講上年20分有入到聖羅撒

原帖由 rosactf9999 於 11-9-20 19:53 發表
hi, 大家好. 我女上年聖羅撒畢左業.

提提大家, 因為下年實行小班教學, st mary 今年只有50個位 (自行分配學位階段)......根據上年紀錄, 20分都有d入到.

聖羅撒, 冇錯, 上年20分都收唔晒. 至於今年, 大家要睇下有幾 ...

我個女讀望班架!

我得15分,我係米應該都要照寫srl係自行個度呀?如果唔寫,會唔會係最worst係叩門ge時候無晒誠意分呢?真係好難玩呀呢個game

回復 1# wwy7891 的帖子

hi, 我女都是望班架~~
如你一心想考srl而又無其他想讀, 咁你填佢囉, 到最後去到叩門都算話有誠意呀~~ 不過, 睇返上年k3家長講, 比叩但收機會都唔大, 所以你要自己衡量下.

所以依d遊戲真係玩死人....

醒目開學勳章 貢獻勳章

絕對同意
原帖由 stephanielum 於 11-9-23 14:31 發表
所以依d遊戲真係玩死人....
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

只得一句忠告: 不要期望太大
原帖由 wwy7891 於 11-9-23 00:14 發表
我得15分,我係米應該都要照寫srl係自行個度呀?如果唔寫,會唔會係最worst係叩門ge時候無晒誠意分呢?真係好難玩呀呢個game
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

我呀囡是上年畢業生, 如俾我從頭選一次, 我一定不會將20分投入大海srl.

上年實情, 不是幼生, 兩階段無填srl, **郵寄**叩門資料一樣是同日同場interview

幼生自行無填srl, 叩門時幼稚園唔幫你上資料給小學, 你地可以自己交, 無需要經幼稚園

最終收2~3個(但好似只有一位家長願意留底, 其他都各有更好出路)

咁你地自己想清楚有無優勢同直唔直放20分落海!

我當日都是眼見舊校由拆卸至起好, 呀囡食足3年灰塵, 捐錢做義工又次次有份, 當然想分享新校舍成果, 但天主就要考驗我, 要我走上一條叩門的路, 幸好經過十幾間學校叩門面試後, 最終找到合心意呀囡亦喜歡的學校, 感謝天主!

p.s. 我不是要講差srl, 只想大家考慮清楚, 免得大家浪費手上的20分!

回復 12# patwing 的帖子

If I were you, I would choose SRL instead of St. Mary.

In my experience in 2010 P1 first lot, we also considered both SRL and SM. We did a survey on the first day of form submission. At 9am of both school, the queue size in these schools are so different. SRL had about 10 parents and SM had long queue.
In terms of chance, SRL is much higher. I think this will happen this year!

good luck

即係話,讀SRL KINDER都未必入硬SRL PRIMARY!!
Am I right??

其實我都係讀讀下了解多了才明白,因是津校,跟本是沒有優勢的,須然我自選是交了srl,最後經呀女盡全力合作下,得了一間直資offer已交費了,我才睡得熟,要6月再扣門我估我支持不了,大家最好早找定心針,私校當然更佳

請問..不計叩門..你覺得聖羅撒好唔好.
我20分抽聖羅撒..

原帖由 heungwah 於 11-9-26 09:10 發表
我呀囡是上年畢業生, 如俾我從頭選一次, 我一定不會將20分投入大海srl.

上年實情, 不是幼生, 兩階段無填srl, **郵寄**叩門資料一樣是同日同場interview

幼生自行無填srl, 叩門時幼稚園唔幫你上資料給小學, 你地可 ...
‹ 上一主題|下一主題