用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 請教現讀劍鳴的家長, 關於功課問題, 謝謝 ...
樓主: 萬樂豬
go

請教現讀劍鳴的家長, 關於功課問題, 謝謝 [複製鏈接]

係邊度見到親子聖誕卡? 係咪宣報咗得奬者呀?  無奬攞的可否攞返自己張卡? 同阿仔好辛苦做的

原帖由 chillio 於 11-12-2 16:07 發表
我都想問吓之後交嘅故事小書要點做, 係簡單定要好多頁,好精美果D呢? 因為上次親子聖誕卡我見有D整到好誇張.......

原帖由 marcuscyrus 於 11-12-6 13:17 發表

我大仔k1時,我用打孔機打左好多白色點點,比個仔當雪咁貼上張card度

你細仔冇做?
將來我大女升K3時, 細女考N班, 都係做足D....

原帖由 hellobaby007 於 11-12-6 14:28 發表
係邊度見到親子聖誕卡? 係咪宣報咗得奬者呀?  無奬攞的可否攞返自己張卡? 同阿仔好辛苦做的

party o個日會show出黎,我講往年^_^

原帖由 LL222 於 11-12-6 15:02 發表

你細仔冇做?
將來我大女升K3時, 細女考N班, 都係做足D....

大仔k1時有做only,舊年已經冇做,今年2個都唔做~_~

原帖由 hellobaby007 於 11-12-6 14:28 發表

X'mas Party 先公報咗得奬者
至於張卡, 我諗會派番掛

原帖由 LL222 於 11-12-6 15:22 發表

X'mas Party 先公報咗得奬者
至於張卡, 我諗會派番掛

有獎o個d應該已經知道左架啦

我見到有個friend响facebook post 咗出嚟

我都係自己同仔仔用手指印棵聖誕樹再加金粉jar

原帖由 chillio 於 11-12-6 17:32 發表

我見到有個friend响facebook post 咗出嚟

我都係自己同仔仔用手指印棵聖誕樹再加金粉jar

即係得獎者已經被通知得獎啦???

原帖由 marcuscyrus 於 11-12-5 12:07 發表

係聖誕模型先真xddddd我都冇參加

真係係聖誕模型!

原帖由 LL222 於 11-12-10 17:22 發表

真係係聖誕模型!

我見到有pop up card!!
所以..我都係唔參加了xddddddddddd
我家細佬今日超級開心,不過又超級累,一完場即謝皮

Pop up card 都還可接受, 点樣都係叫張咭. 但係個D聖誕模型簡直就係離題, 而小朋友能參與的部份根本極小, 但学校竟然頒獎俾佢地, 都唔明白点解要助長咁嘅風氣, 有点失望, 我看下年我都唔參加了.

小女今都係讀k3, 好擔心!  佢今年讀得好辛苦, 每日功課都好多, 壓力好大, 佢話現時返到學校無時間去playground 玩, 上星期收到評估溫習紙, 佢第一時間話評估日唔想返學!   其實之前打去學校同班主任講, 但佢哋話開頭唔適應, 係正常喎!

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 1706baby 的帖子

想請問,功課量有幾多 (相對K2多好多嘛?)
我仲以為小朋友經過咁多年嘅訓練,會習慣添!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

hellobaby007 發表於 11-12-20 09:43
Pop up card 都還可接受, 点樣都係叫張咭. 但係個D聖誕模型簡直就係離題, 而小朋友能參與的部份根本極小,  ...

正因為咁,我玩咗一年就夠哂!我點都會諗d小朋友做到嘅嘢,唔會玩到咁大
咁又點同人鬥呢?!

恐龍家

小曳人 發表於 11-12-22 12:39
正因為咁,我玩咗一年就夠哂!我點都會諗d小朋友做到嘅嘢,唔會玩到咁大
咁又點同人鬥呢?!

如果有意思的事,就算要做幾大幾靚用幾多時間都可以. 但係宜家唔係'家長聖誕模型設計比賽', 係'親子聖誕咭設計比賽'呀嘛. 就算俾我做個超大模型贏咗冠軍又如何, 根本失去咗整件事的意義. 最失望係学校竟然鼓勵咁嘅風氣, 既然過唔到自己嗰關改變自己去迎合学校嘅心意, 下年唯有棄權了.

K3功課平時4-5樣 (其中中文一本寫十二次詞語, 兩次句子. ........)
                            (英中文一本寫十二次生字, 四次句子. ........)
星期五就十一樣左右.....
雖然未試過無交功課, 但手仔已經起(繝)....
辛苦................. 但無可否認, D質素係高, 我小朋友係細女,全班唔係好叻嗰D,
但年頭同佢出面搵治療師出去評估, k2下學期中文 及 英文 已經有小學程度的學識. 佢D同 學真係大多數有好好培育!  好犀利!   劍鳴係一間好學校, 但一定要以自己小朋友的能力去選擇. 如果唔係大人,小朋友都會真的很辛苦  !!!!!!!

咦, 下午班平日只有3-4樣,friday就一時時, 有時8樣(包括簡單的工作紙)或者10樣,其實10樣左右1個鐘左右或者多少少都做得哂。中文寫字量同k2差不多,不過係每日都有(k2係隔日有嘛),英文寫字就多左好多(詞語20個加8行句子左右)。一開始k3要適應下,而家都冇問題了。其實km已經幫我地適應緊小一了。寫字多左,的確係寫得靚左和快左,第日上到小學要自己抄功課時就要多謝km了。

K3 功課量同課程真係似小一... 我囝囝初時升上 K3 都好吃力. 但一個月後就開始適應 (但佢d字好ugly)

回復 madamewong 的帖子

我覺得可以唔駛執得佢地d字咁緊,我自己就希望佢可以養成爽手完成的習慣,上到小學,d時間就見駛好多

睇完K3D功課量,真係有D擔心
‹ 上一主題|下一主題