用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 請教現讀劍鳴的家長, 關於功課問題, 謝謝 ...
go

請教現讀劍鳴的家長, 關於功課問題, 謝謝 [複製鏈接]

打算報劍鳴, 但朋友說劍鳴很深又多功課, 功課還要父母做的, 之後他們要回校再講解給同學仔聽, 是否這樣子 ??

那麼會否對他們來說比較吃力 ? 家長又辛苦呢 ?
   2    0    0    0

我小朋友讀k2,比k1多少少,但都唔多,k1功課好容易,連綫,matching, coloring.....係麻煩就係有project (都係parent做多,但唔計分,做 one page...or 10 pages, up to you !!!

I am a working mum, KM is a very good school! I highly recommend !

想請問你對於由劍鳴升小學的結果點睇?

因為好多人K1就轉走.........

謝謝

原帖由 awowo 於 11-9-12 00:49 發表
我小朋友讀k2,比k1多少少,但都唔多,k1功課好容易,連綫,matching, coloring.....係麻煩就係有project (都係parent做多,但唔計分,做 one page...or 10 pages, up to you !!!

I am a working mum, KM is a very good school! ...

吓 ?? 點解K1就走既 ?? 唔好咩 ??

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 萬樂豬 於 11-9-12 15:07 發表
吓 ?? 點解K1就走既 ?? 唔好咩 ??

因為唔係100%直升,係人都會報其他學校,甚至龍校,所以~ 眼見SC/KV/GH/培正... 真係好多人轉走架,人各有志,好多人一心係去SC/KV, 所以~ 唔會關學校好唔好事!
恐龍家

反過來看,即是KM N 轉家長心目中更好的K也不難?

恕我直言,樓主諗多咗........

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 snowygary 於 11-9-12 22:46 發表
反過來看,即是KM N 轉家長心目中更好的K也不難?

我唔知點先叫更好嘅K
總之,人人報出面嘅K,都唔會係好易入嘅,間間都係熱門學校,你話KM識揀小朋友又好,其他學校鍾意收KM嘅小朋友又好。。。總之,身邊嘅朋友都有得揀,我揀留低,有人揀轉校~ 
恐龍家

回復 1# 小曳人 的帖子

Back to orginal topic "教現讀劍鳴的家長, 關於功課問題"...

As a new student, do we need the kid to do preparation for the assessment? It seems there are 2 x assessment on the school calender.

當時我都有幫小朋友報出面K1, 因為:a)怕 KM唔收番 K1, b)心頭高,想找間更好。。。結果,KM收番,有幾間出面KG收,包括龍校,但最后都係留番KM!

點看小學派位? 係比去年差少少!但又代表甚麽?

至於兩次 assessment, 想起N班時,我真的好認真幫小朋友溫書,但下學期好忙,完全無溫到,反而成績仲好過上學期!所以,上年k1都無溫書!不過,今年k2可能又會緊張d,成績表要比小學嘛!

my kid is at K3...
原帖由 awowo 於 11-9-14 15:45 發表
當時我都有幫小朋友報出面K1, 因為:a)怕 KM唔收番 K1, b)心頭高,想找間更好。。。結果,KM收番,有幾間出面KG收,包括龍校,但最后都係留番KM!

點看小學派位? 係比去年差少少!但又代表甚麽?

至於兩次 assessment, 想起N班時,我 ...

我係今年K3家長,每年水平不同,唔敢comment,我眼見今年k3的同學仔很多都很叻,我希望今年大家都考得好啦~

講番功課,其實很睇小朋友,人地話km深,我從來唔覺喎,我見很多同學仔都很輕鬆,功課方面,從n1到k2都很ok,k3開始寫字的量係多左,不過如果將來讀傳統小學,我相信大家會感激km的。

我地就很喜歡km,老師很有愛心,校長有heart,小朋友讀得開心~~

我仔仔今年K1,曰曰做功課都好唔專心,做好耐!  請問你地小朋友有冇咁情況?係咪佢地太細都係咁唔專心?定真係我個仔比較懶呀?

回復 1# gromityaya 的帖子

K1暫時日日都有功課,2樣左右啦,都係填色,配對,畫線之類,可以好快做完...
其實係咪間間學校都咁上下架呢?
我囡囡可以自己做功課,都可以專心做,但質素就一般啦!尤其是畫線,真係無眼睇...有時又會做錯...

K1囝係要跟下,佢地自控能力冇咁好,囡又會好D,試下枱面上唔好放其他嘢,同埋如果真係做得耐,中間俾10分鐘BREAK佢地吖,希望幫到你。

原帖由 InitialD 於 11-9-14 09:38 發表
Back to orginal topic "教現讀劍鳴的家長, 關於功課問題"...

As a new student, do we need the kid to do preparation for the assessment? It seems there are 2 x assessment on the school calender. ...

咦,你新轉來的嗎? 讀邊班呀?  學校會係評估前派評估範圍,評估係做卷的(中英數常識)。

唔該晒!

原帖由 hyatt 於 11-9-15 09:21 發表
K1囝係要跟下,佢地自控能力冇咁好,囡又會好D,試下枱面上唔好放其他嘢,同埋如果真係做得耐,中間俾10分鐘BREAK佢地吖,希望幫到你。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 InitialD 於 11-9-14 09:38 發表

As a new student, do we need the kid to do preparation for the assessment? It seems there are 2 x assessment on the school calender. ...

我地只會幫佢睇睇d歌仔!因為N班同K1時,都係話佢唱歌弱d,又唔做動作!
其他嘅,我無理佢,唔需要咁做,已經全部100分
恐龍家

Yes, 是新轉來的...讀邊班呀?please check PM....

When is the assessment?

原帖由 hyatt 於 11-9-15 09:24 發表

咦,你新轉來的嗎? 讀邊班呀?  學校會係評估前派評估範圍,評估係做卷的(中英數常識)。

原帖由 InitialD 於 11-9-15 15:51 發表
Yes, 是新轉來的...讀邊班呀?please check PM....

When is the assessment?

第一個係10.24, 另外一個好似係1月, 手冊有寫的。
‹ 上一主題|下一主題