用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 應用行為分析治療(ABA) Q&A
樓主: earlyeducation
go

應用行為分析治療(ABA) Q&A [複製鏈接]

想同大家分享一下:

最近家長gathering,其中一位小朋友和小兒一起讀私人S位的。經已讀了一年,今年轉讀ABA。這個小朋友剛3YR。懂一些單字。

這位小朋友返了一個月的ABA,進步如下:
1. 能安坐:之前整年都要坐有seatbelt的椅子,否則常離座
2. 叫他的名字有反應,多了望人
3. 對別人的讚賞感開心:之前表現得毫不在乎
4. 再沒有發脾氣時訓地
5. 專注力有明顯改善:家長說在3hr的課堂,囝囝都要留心導師正在用什麼,沒有機會分心,所以專注力有所進步。以前囝囝常發夢。

這個小朋友的ABA時間是3hr/day, 5day/wk,暫時1on1,遲些有1on2小組。另外有上OT。

一個月就有這麼大的進步真的很吸引。其實如果返了一年S位都冇太大的進步,都好值得試下其他Training。不過價錢就係私人S住的一倍。

回復 1# Olympian 的帖子

請問如果小朋友到兩歲四個月都未有任何單字(even 爸爸媽媽都未講)ABA可以如何幫到佢呢?

Thanks!

我想問下大家有邊幾間機構有一對一ABA課程?我兒子1歲7個月,排緊期做assessment,但我想早D搵定比佢上堂, 有冇私人上門做ABA嘅介紹,大家可否幫派忙給我一些資料?

可否pm我 [email protected] thank you

Sorry, 我係新手, 請問甚麼是RDI?

回覆:應用行為分析治療(ABA) Q&A

Aba 同 TEEACH 會唔會撞?

你好我想問如果小朋友四歲講說話無問題,但語言理解能力差九個月,上這些課程有否幫助.

earlyeducation 發表於 12-2-25 21:49
陳爸爸 不好意思,遲覆您。Aba 可以幫助到小朋友,我有一名學生,快六歲了,在某家半政府的特殊學校快一年 ...
只上20堂就能由全無單字教成可說爸爸媽媽, 咁短時間真的可以咁神奇?

有好多人都話ABA得,我想主因係毎日不間斷有槪念地學習同一樣事直至小朋友可以自己自發地做到,但好多父母都要返工,夜晚回家只能用上大概2-3hrs教小朋友,日間只好請人教,仲需要好大耐性.有冇私人上門ABA介紹? thank you

earlyeducation 發表於 12-2-26 19:58
回復 陳爸爸 的帖子

陳爸爸:我講出的是自身經驗,那名小孩開始時的基本模仿能力非常底,我知道只有20天的 ...
Thanks for your reply, 請你唔好介意我這樣說, 其實作為父母都會好心急想知邊種方式可以最快又最能提升自閉兒的學習能力同認知, 希望佢有機會改善到能夠和一般小孩一樣可以升讀主流學校...
以我看有関自閉兒的文章說, 自閉兒多是模仿力都低的, 因他們腦內掌管模仿學習的Mirror Neuron (鏡像神經元)運作不良甚至不可運作, 所以正常的小孩能夠學習咁快都係由於通過觀察就能夠模仿同樣的動作或行為, 但自閉兒就多數要靠親身經驗過(仲要多次重復地經驗)才可學習到, 所以ABA可以怎樣提升到自閉兒的模仿能力呢? 我都好希望知多啲, thanks!

‹ 上一主題|下一主題