用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 應用行為分析治療(ABA) Q&A
樓主: earlyeducation
go

應用行為分析治療(ABA) Q&A [複製鏈接]

回覆 1# earlyeducation 的文章

sorry...earlyeducation, did u mention your email? Or i overlooking it?

我都好好奇,aba書中提好多positive reinforcent 同 errorless learning 的概念,為什麼聽一些case都多用punishment的方法?就算唔係a仔,睇住不停俾人扣分都無心機啦,都唔覺得自己做到就放棄羅!願聞其詳!

reinforcement...

回覆 1# anan3388 的文章

oh...sorry anan3388, may be i didnt mention clearly, actually, my therapist also give reinforcement when my son doing something good...punishment only applied when he does something bad...

oic! 又會否那些reinforcer唔夠吸引,又或班房環境太複雜佢overloaded,跟唔上要做乜etc.?會否其實都未找到個核心原因點解呢?

回覆 1# anan3388 的文章

i ve no idea...because he can follows all the instructions and sits well at home and the previous school...might be new enviornment and some distractions in class, i just dont know...i just know, if he still doing bad behaviors, he has big chance to be kicked out from the school

回覆 40# cheungsm1 的文章

對於最近聽到有家長說, 有些aba公司叫他們只要上得多些堂數, 就不需上st, pt, ot這些治療...我對這說話有保留...

首先,請不要把 ABA"神化"了, 它不是萬能的...雖然它教的內容很廣...

其次, 該公司很不負責任...如果不是專業職業治療師, 又怎麼知道小朋友感統上有什麼問題...如果他是過敏的, ABA therapist卻叫他做很多過份刺激的感統運動, 豈不是弄巧成拙? 又假如小朋友原來有失語症, 所以不能說話, 這些應納入st 範疇...

最後, 奉勸家長們在替小朋友搵therapy時, 請搵搵專門3 t了解小朋友, 不然overlook 問題徵結, 就等於延誤小朋友進步的...假如不是有嚴重的口肌,口部神經...感統失調, aba可能是一個不錯的選擇...

回復 2# earlyeducation 的帖子

嘩...個理論好似好深0既...最尾0個句唔係好明, 唔好意思..."Remember, we need to generalize this, and fade our helping/prompting as soon as we can. Try not to use the same situation over and over again, we don't want it to be rote."

回復 53# laicherry1030 的帖子

回覆 1# earlyeducation 的文章

我同佢由番學至放學都同佢指下講下, 宜家0係火車站, 超市...問佢我0地0係邊,佢都識答, 應該唔似撞彩0架...但番0左屋企問佢, 你啱啱去0左邊, 佢又唔肯定, 冇答, 要比佢睇番薯條先醒起去0左麥記, 點解記性咁差...

回覆 1# laicherry1030 的文章

呢類記憶叫做 episodic memory - 個件事情連繫住emotion. A仔係比較缺乏 episodic memory. 所以佢地都幾難講到例如學校發生左乜野趣事.

如果想執正d 佢地個腦, 幫佢地儲存 episodic memory 係十分重要.

回覆 1# kelvin_hmlau 的文章

點解你0地講d名詞咁深0架...我係咪要去讀書先明, 趕唔切呀...好驚, 點算呀...唔識點教呀...幫幫忙, 點訓練你講0個樣episodic memory?

回復 2# kelvin_hmlau 的帖子

我覺得自己好冇用, 點解其他家長咁叻, 搵咁多資料同學0野, 去幫自己小朋友, 我就咩都冇做, 所以佢有今日0既結果係我自己攞0黎, 嗚...好想喊

回覆 58# laicherry1030 的文章

回覆 3# laicherry1030 的文章

咪玩啦! 事實係我唔肯定episodic memory 中文係咪"情境記憶", 所以寫英文吧...

即係普遍講的"零碎片段", 用你個例子就係佢知道"麥當奴有薯條食".  但可能無記到"今日同媽媽去左麥當奴, 我地食得好開心!".

幫佢記低 episodic memory, 就可以係呢d 時刻講一次比佢聽, 記住"開心"呢個emotion 係今次重點. 爸媽表情可以豐富d, 好似做緊 drama. 跟住等feedback, 看看有無互動的experience sharing. 氣氛可以輕鬆d, 無feedback 都ok, 因為唔係問答題.

另外可以拍下相片, 甚至一起晝返d 開心野出黎, 加深記憶.
‹ 上一主題|下一主題