用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2011-2012 小六家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2011-2012 小六家長入嚟傾吓   [複製鏈接]

醒目開學勳章

Pooh仔:

上次聽家長講座,SJC副校長話DP張Form要响1月11日交,但阿仔個班主任又叫佢哋1月3日就要交,邊個知應該跟邊個?
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

醒目開學勳章

今日家長會,仲諗住班主任會「醒」啲選校策略,又或者上學期考試嘅 Banding,點知乜都冇…

較為驚訝的,係六年嚟第一次同場見哂中、英、數老師同班主任,見咗成廿分鐘!講到都冇話題咁滯先至走!
Best wish,

今早回校, 校門對出(泊近對面小學), 見一黑色七人車大賣廣告嗎?

有冇在車頭的玻璃見到啲嘢?

想問"呢間"係唔係債仔那間?

回復 Derdad 的帖子

喺啦,只喺好簡單講幾句就走得,完全冇計到今次考試嘅banding,話等考埋第三次試在四月先講!有時我都唔喺好明學校在這方面嘅透明度完全唔得,成績表分數如何計又唔肯講!

你亞仔個班咁好嘅可以見晒咁多老師!

想請問五六年班的班主仼,是否都是一個教足兩年?
Hong Hong Ma  :-)

Honkong mama,
只喺同學不變,班主任年年不同!

honghong_ma  咁都好D ! thx  發表於 12-2-21 12:14

醒目開學勳章

咁多位 SJPS 媽咪

你地好呀!

想請問平均分要幾多至算係 Band 1?Band 2 平均分又大約幾多呢?SJC 扣門位又有幾多呀?千萬個唔該!
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

小五小六成績表上已再無列出總平均分,甚至乎全班全級排名都欠奉,基本上冇人可以好實在答到你條問題!

pooh仔 發表於 12-2-21 11:43
Honkong mama,
只喺同學不變,班主任年年不同!
唔一定,我哋班是同一位,因為我哋覺得佢好好,......
至於banding, 除非成績反差很大,其實心裏也有數吧!

門口架車已証實係Derdad之前講果間,police 趕車後,門口派

傳單嘅都走埋(可能俾校方趕)。佢咁搞仲這邊有人敢去補?

醒目開學勳章

Tatama123 發表於 12-2-20 09:26
我都見到架車, 重有警察趕架車走, 車頭大大張紙話某P5 學生欠學費 $1xxxx ?

咁精彩嘅場面我哋竟然錯過咗!

Best wish,

醒目開學勳章

esmehouse 發表於 12-2-21 14:25
咁多位 SJPS 媽咪

你地好呀!
想請問平均分要幾多至算係 Band 1?Band 2 平均分又大約幾多呢?SJC 扣門位又有幾多呀?千萬個唔該

係咪Band 1學生,唔係由平均分去定義,而係由全級經排名後,頭三份一人就係Band 1學生。

每次啲仔嘅水準都唔同,九十分或以上係Band 1應該唔會走雞,85 89.99都有機會係,好難講。

話時話,平均分只係用嚟計校內排名,真正計全港成績次第嘅分,係幾年前佢哋嘅師兄係Pre-S1考到嘅成績呢!

Best wish,

Dear Derdad,

學校幫學生分Banding, 係模擬Banding,仍根據歷屆學生的Banding而模擬出來的,應該都很可信的。據聞學校會還會保守小小,將模擬Band 1的人數會減幾個,即是話如果學校派比學生的模擬Banding是Band 2A,學生有機會屬於Band 1尾的一組。

各位六年級的家長,繼續加油、努力!

回復 pmamylee 的帖子

今日終於考完試啦! 可說是近半年來最輕鬆,又是最期待的一天, 考完啦! :D 今日天氣特別舒服, 有說不出的感覺... relax。希望各位小六同學仔和媽咪們好好享受餘下的小學生活。

醒目開學勳章

Piglet_mamie 發表於 12-3-13 12:19

Dear Derdad,  學校幫學生分Banding, 係模擬Banding,仍根據歷屆學生的Banding而模擬 ...
Dear Piglet_mamie

唔好意思,因為細仔測驗到今日先至完,依家先得閒上BK。
其實,學校幫學生分Banding所用嘅軟件係由教育局提供,可以話同教育局實際統一派位所用結果應該可以完全一樣。問題係校方並沒有得悉所有需要輸入的參數,所以只能對家長說大概嘅 Banding。

需要輸入嘅參數,好似P.6 TSA 及Pre-S1 嘅學生成績學校係有嘅
但係每年有幾多學生經跨網入o黎申請讀SJC,就只有教育局先有,而且年年唔同。
所以校方不可能好確切咁話俾家長知妳哋個仔係乜Banding
但由於跨網成功申請到嘅人數每年都唔會多,所以妳講得啱呀,
"學校會將模擬Band 1的人數會減幾個" 就係咁嘅原因呢!
Best wish,

醒目開學勳章

hk2000ema 發表於 12-3-27 14:28
回復 pmamylee 的帖子

今日終於考完試啦! 可說是近半年來最輕鬆,又是最期待的一天, 考完啦!  今日天氣特 ...

hk2000ema,

妳就好啦,溫得咁輕鬆!我就慘啦!
日日都驚住溫唔哂啲書,個仔又浸咗油咁溫得慢吞吞,
失眠咗兩個禮拜,仲爆到成臉暗瘡呀!

希望今晚可以大覺訓啦!
Best wish,

Derdad 發表於 12-3-30 16:26
hk2000ema,

妳就好啦,溫得咁輕鬆!我就慘啦!

恭喜你先, 昨晚有覺好瞓, 有冇發個甜夢? 其實過去一年為咗三次呈分試, 大家都好辛苦, 都唔知點解壓力大到不得了, 個人呆呆哋, 我沒有爆瘡, 出白頭髮姐, 我知其他媽咪兩樣(爆瘡+白頭髮)都有, 現在大局已定, 所以輕鬆咗.  坦白講, 我家少爺仔, 經過呈分試洗禮, 個人成熟咗, 而家自動溫書, 不用三催四請,
滿意佢而家表現!

醒目開學勳章

中英數嘅嘅成績出咗啦!
大家滿意呀仔表現嘛?
駛唔駛改變選校策略?

雖然呀仔數學跌咗幾分(同之前預計嘅一樣,衰响Maths II上!),
但係其他主科又反升幾分,
整體平均分都高咗少少呢!
總算有驚無險,抹了一額汗啊!

依家叫呀仔睇吓有冇辦 "哎" 到老師俾多一兩分佢啦!
Best wish,

Derdad 發表於 12-4-2 14:02
中英數嘅嘅成績出咗啦!
大家滿意呀仔表現嘛?
駛唔駛改變選校策略?

Hi Derdad,
阿仔表現OK, 尚算滿意,  今次考試都深咗, 特別係maths, 你仔平均分高咗, 恭喜你! 我知今次平時囉開9X以上的同學仔, 都有跌watt, 而家只好等parent meeting, 再打算

醒目開學勳章

回復 hk2000ema 的帖子

原來常識跌得仲甘!
好多仔衰响「個案分析」嗰度,有啲人跌咗十幾分!
Best wish,
‹ 上一主題|下一主題