用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2011-2012 小六家長入嚟傾吓
樓主: Derdad
go

2011-2012 小六家長入嚟傾吓  

吾該曬!
Hong Hong Ma  :-)

回復 5# honghong_ma 的帖子

其實係舊年參加校隊對升回SJC 無大的幫助,舊年有些足球校隊的學生(Band 2), 都派唔番入SJC。 如果成績好,真係可以參加多D....否則就要努力讀書....

加油!

Derdad,

同意你的講法,入得奧數隊,成績都有番咁上下,D數都操到No. 1啦,應該都係Band 1仔....

原帖由 Derdad 於 11-10-6 23:58 發表

睇吓咩嘢校隊啦!
好似奧數隊咁,六年班仲留得响隊內嘅,都該該係Band 1仔啦,SJC 唔收,皇仁都要啦!

回復 1# Piglet_mamie 的帖子

想問問soap是用coal還是用oil來製造呢?查不到呢!many thanks!

醒目開學勳章

原帖由 plus00minus 於 11-10-8 19:56 發表
想問問soap是用coal還是用oil來製造呢?查不到呢!many thanks!

You may try to search from Wiki

" Soaps for cleansing are obtained by treating vegetable or animal oils and fats with a strongly alkaline solution. "

http://en.wikipedia.org/wiki/Soap
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

醒目開學勳章

派咗Science 卷。
妳哋覺得係咪偏淺?
我問過坐呀仔附近嗰5、6個同學仔,全部都係九字頭,有幾仲係99.5分添!攪到呀仔有點壓力!
Best wish,

回復 3# plus00minus 的帖子

thanks a lot, Derdad

醒目開學勳章

終於都測完驗啦!
但之後月尾又到個細仔測,
唉!
Best wish,

醒目開學勳章

今次份中文測驗卷,真係勁深呀!
尤其閱讀理解第18、19題,我懷疑有冇仔識答!
好明顯係中學題目啦!六年班點會識答應呀?
擺明要人答錯!

有一題明明錯咗只扣一分,但開完會後無啦啦話要扣夠兩分先啱!好心俾吓人合格都唔得!
Best wish,

回復 29# Derdad 的帖子

Derdad,
我越睇就越驚,相信五六年級好難捱

如果屬Band2的學生, 升唔返SJC, 會派去邊呢?

請多多指教!

醒目開學勳章

今日SSC 中一簡介會,參觀完後的感覺係;幾貴 、好大 、超靚 、同埋好攰!

呀仔勁鍾意個無敵海景宿舍,我都想住呀!
Best wish,

回復 32# Derdad 的帖子

Hi Derdad,
SSC 係咪指St. Stephen's college? 知唔知幾貴學費? 係咪喺赤柱?係咪要寄宿架?
我知道間學校好似幾好口碑, 唔知係咪真的呢?
多多指教!
Andybebe

醒目開學勳章

原帖由 andybebe 於 11-10-24 14:03 發表
Hi Derdad,
SSC 係咪指St. Stephen's college? 知唔知幾貴學費? 係咪喺赤柱?係咪要寄宿架?
我知道間學校好似幾好口碑, 唔知係咪真的呢?
多多指教!
Andybebe

下學年學費為$50,000,分十期俾。非永久居民$88,000。
中一有七星期特定寄宿計劃,中三有三個星期,中五有兩個星期。四百多個宿位,全部面向赤柱灣,日落餘暉,盡入眼簾… (好似買緊樓盤廣告咁…)
400米標準運動場、50米標準泳池、快將列入法定古蹟的教學大樓和三層高嘅圖書館、三個網球場、排球場、籃球場,150,000平方米嘅面積,山明水秀、人傑地靈,點會唔好口碑呢?
Best wish,

回復 1# Derdad 的帖子

我大仔當年也被這所學校的校舍迷倒了 不過,現在在SJC也很開心,並且說好彩當時冇放棄SJC :)

嘩, 真係好正呀, 唔知難唔難入呢?

原帖由 Derdad 於 11-10-24 23:42 發表

下學年學費為$50,000,分十期俾。非永久居民$88,000。
中一有七星期特定寄宿計劃,中三有三個星期,中五有兩個星期。四百多個宿位,全部面向赤柱灣,日落餘暉,盡入眼簾… (好似買緊樓盤廣告咁…)
400米標準運動場、50米標準泳 ...

醒目開學勳章

原帖由 llmom 於 11-10-25 12:01 發表
我大仔當年也被這所學校的校舍迷倒了 不過,現在在SJC也很開心,並且說好彩當時冇放棄SJC :)

唔好哂命住,攪我哋流哂口水…

妳大仔响SJC有幾正呀?
Best wish,

回復 1# Derdad 的帖子

一日玩到黑,又冇乜功課,妳話開唔開心:;pppp:

醒目開學勳章

有冇媽咪知下堂「時事」堂要寫的政綱,係咪要係屋企做,定係响課堂做?

Best wish,

醒目開學勳章

有冇媽咪知下堂「時事」堂要寫的政綱,係咪要係屋企做,定係响課堂做?
Best wish,