用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2011-2012 小六家長入嚟傾吓
go

2011-2012 小六家長入嚟傾吓  

醒目開學勳章

新學年,先同六年班嘅媽咪打個招呼。

派咗飯紙啦!大家覺得啲飯餐啱口味嗎?

$17.5 一餐真係超抵,如果可以嘅話,我都想「搭食」呀,慳番餐嘛!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

個餐單嘅菜好似好得咁, 但唔知啲味道又是否OK!

醒目開學勳章

原帖由 pooh仔 於 11-9-10 01:20 發表
個餐單嘅菜好似好得咁, 但唔知啲味道又是否OK!

唔知大家今朝有冇睇紙?
有個英皇同學會小學的小六生(上學年)家長,因不滿仔派咗去第八志願嘅中學而在中環一條天橋鬧事企跳!

報紙有登到嗰個小朋友嘅成績表,除咗中作攞B外,又真係科科A,理應係Band 1 仔,自己友中學唔收都已經夠神奇,但卻派到Band 3 嘅南區陳白沙中學就簡直係迷離!
就算佢哋太進取應該唔會話派唔番入最差嘅Band 1?
佢間小學都夠奇怪,有幾個成績同佢相近嘅同學,校方推舉佢哋入到英皇書院同港大同學會中學,但幫佢嗰陣就話位,做唔到啲乜嘢…

Best wish,

回覆 3# Derdad 的文章

這正正是有直屬位嘅分別,你只要band 1 生組別就一定直上,我記得佢哋同kings 應冇關喺,只是個名有誤導,再加上佢唔夠運!kings 應同般咸道官小有關!

醒目開學勳章

原帖由 pooh仔 於 11-9-10 13:53 發表
這正正是有直屬位嘅分別,你只要band 1 生組別就一定直上,我記得佢哋同kings 應冇關喺,只是個名有誤導,再加上佢唔夠運!kings 應同般咸道官小有關! ...

pooh 仔,
請問妳知唔知派哂九、十月嘅飯紙,張支票係一張過寫哂兩個月嘅總額,定係分開兩個月、兩張支票?
Best wish,

回復 5# Derdad 的帖子

Derdad, 我加埋一條數開!

醒目開學勳章

原帖由 pooh仔 於 11-9-10 22:55 發表
Derdad, 我加埋一條數開!

謝謝。
我有問過其他媽咪,佢哋話要分開兩張支票寫,所以都唔知跟邊個好。
Best wish,

回復 7# Derdad 的帖子

咁我冇聽到仔講喎,我又冇問。
但又奌解要分開兩張票咁麻煩!?我見有五種付款方法,如我用繳費靈或到美心餅店交費都加埋嚟搞咋喎!

醒目開學勳章

番咗學得嗰一個月就話要測驗,仲要選正一百年前申亥革命成功嗰日開始,真係有意義…
Best wish,

醒目開學勳章

今日(星期六)中華基金中學中一入學簡介會,有冇媽咪去咗?

我見到前屆PTA主席,不過佢唔認得我!
Best wish,

醒目開學勳章

第一日全日番學,唔知班馬騮食飯嗰陣有幾"轟烈"呢?
Best wish,

醒目開學勳章

原帖由 Derdad 於 11-9-26 11:22 發表
第一日全日番學,唔知班馬騮食飯嗰陣有幾"轟烈"呢?   

第一日食飯,阿仔話佢嗰班只得十分鐘時間!的確有啲過分!

唔知其他班嘅情況係點?
Best wish,

回復 12# Derdad 的帖子

十分鐘時間? 咁餘下時間要來做咩?
Hong Hong Ma  :-)

醒目開學勳章

原帖由 honghong_ma 於 11-9-27 11:13 發表
十分鐘時間? 咁餘下時間要來做咩?

係派飯、排隊、祈禱…之後,只剩番十分鐘食飯!
Best wish,

回復 12# Derdad 的帖子

我仔食完飯仲有時間做少許功課喎!

醒目開學勳章

原帖由 pooh仔 於 11-9-28 00:56 發表
我仔食完飯仲有時間做少許功課喎!

我估妳講緊嘅應該係尋日,對嗎?

由於食飯之前一定要由校長作"中央祈禱",所以每班"可食飯時間" (即扣除派飯、排隊、祈禱…等時間)應該一樣。

尋日有半個鐘頭"可食飯時間",因為派飯時間暢順咗。
Best wish,

我想請問大家意見 !
你們認為入左校隊,對升學有無幫助呢 ?
其實係咪多些時間溫習會好D?

thanks
Hong Hong Ma  :-)

阿仔舊年有3個屬band2組別的同學
分別是足球隊,藍球隊及樂團的成員,都入唔返中學.....

如果入校隊唔影響成績,參加無妨.....
如果成績好,就算mug隊都唔入,mug課外活動都唔參加,
上到中學一樣可以入精英班.....

醒目開學勳章

原帖由 honghong_ma 於 11-10-6 13:30 發表
我想請問大家意見 !
你們認為入左校隊,對升學有無幫助呢 ?
其實係咪多些時間溫習會好D?

thanks

睇吓咩嘢校隊啦!
好似奧數隊咁,六年班仲留得响隊內嘅,都該該係Band 1仔啦,SJC 唔收,皇仁都要啦!
Best wish,

對,舊年奧數隊9個同學全部上番自己中學......