用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 有沒有1B班小女功課中文手記要寫什麼?
樓主: cat28christy
go

有沒有1B班小女功課中文手記要寫什麼? [複製鏈接]

welcome.  妳小朋友姓唐嗎?coz我囡囡說開學初期她曾說將會做姊姊呢!在9月1-2日家長義工,應該見過妳。

原帖由 cat28christy 於 11-9-26 19:02 發表
十分感謝.

我不是姓唐,我小女是姓鄺,請多多幫忙.

各位嶺小直資的媽媽, 我囡囡將於2012入讀, 我想多了解學校, 我相信小朋友入讀這校必定開心愉快, 但請問一天大約有多少功課? 測驗考試多嗎? 對此校的中文教學好有信心, 但英文課程又如何呢? 有否聯系中學? 嶺南直資與灣仔嶺南小學有關係嗎? (因校徽是一樣的), 很多的問題, 謝謝各位媽媽.

回復 2# cat28christy 的帖子

sorry, 認錯人添!唔使客氣,大家互相幫忙啫!

回復 2# CMPCTLR0920 的帖子

現小一只剛開學1個月,許多事其實仍未太清楚,嘗試回答你的問題,但未必詳盡,請見諒!

請問一天大約有多少功課?
計埋改正等,平日最少2-3樣,最多亦試過有6樣。假期前通常較多。我囡有時在學校已做完,有時則要1-2小時才完成。

測驗考試多嗎? 根據學校calendar,每年有兩次考試,測驗/評估等則不太清楚。  對此校的中文教學好有信心, 但英文課程又如何呢? 暫不太清楚。   有否聯系中學? 沒有    嶺南直資與灣仔嶺南小學有關係嗎? (因校徽是一樣的), 沒有,只不過是辦學團體相同     很多的問題, 謝謝各位媽媽.

回復 25# jsbaggio 的帖子

謝謝你jsbaggio, 讓我了解更多, 希望我的小朋友好好享受這六年的小學活動.

回覆jsbaggio

hello jsbaggio:
你所講姓唐的小朋友正是小女,而我在9月1-2日有份做家長義工。希望10月7日我能夠出席家長會。我囡囡話老師仍然繼續幫小朋友調組。而家我都唔記得囡囡係邊組啦。

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... ;page=1#pid33987501

hi siulowbo

nice to meet you here  希望可以係家長會見!

我囡話而家係4個人一組,前排2個+後排2個。

原帖由 siulowbo 於 11-9-28 14:56 發表
hello jsbaggio:
你所講姓唐的小朋友正是小女,而我在9月1-2日有份做家長義工。希望10月7日我能夠出席家長會。我囡囡話老師仍然繼續幫小朋友調組。而家我都唔記得囡囡係邊組啦。

http://forum.edu-kingdom.com/viewth ...

‹ 上一主題|下一主題