用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

1D 班, 請進!!! [複製鏈接]

小女 松琛Audrey 多多交流, 互相照顧!!

0    0    0    0

Hi, 小兒叫鄭駿泓 (Daniel)。 以後可以互相交流。

早晨, 小女Chloe..  

原帖由 DANANDNIC 於 11-9-8 22:59 發表
Hi, 小兒叫鄭駿泓 (Daniel)。 以後可以互相交流。

小女是周汛晞(Hailey),日後多多指教。

各位好,小兒侯雋晞(Rex),上學放學是家長接送的,你們呢?你們有沒有參加學校的樂器基礎班和朗誦?日後,多多交流。

你好!我有參加樂器班,而朗誦未能甄選。但小女想試下玩,就唯有叫學校代報名啦!你小朋友甄選咗邊種項目呢?
我間中都會去接和送的。你都是全職媽咪?可日後多交流!
今晚中秋晚會,你們會出席嗎?希望到時有機會見面啦!
原帖由 laisuen88 於 11-9-9 10:00 發表
各位好,小兒侯雋晞(Rex),上學放學是家長接送的,你們呢?你們有沒有參加學校的樂器基礎班和朗誦?日後,多多交流。

Hello laisuen88,

阿女就係坐係Rex隔離架.    上學都係我湊佢返架, 我應該見過你, 不過冇乜印象, 下次再同你打招呼。

暫時報左樂器班, 合唱團, 跳舞等抽籤,唔知仲有咩課外活動呢,希望學校快D出晒唔好一張張咁,因為好驚第時想報果D撞期。

原帖由 laisuen88 於 11-9-9 10:00 發表

回覆 1# pcdogxx 的文章

我都黎報到. 小女思彤,坐係最後排。大家曰後多多提點佢。很喜歡KTS,我女女尤其like ms 唐英文老師,又靚又nice。

Hello,Hailey媽咪,
我是侯雋晞媽咪(Crystal),晞晞參加了普通話集誦及獨誦。我是全職媽咪,所以有精神及時間帶他參加學校的活動。我今晚有出席中秋晚會,而且和幾個家庭坐在一起,你們在當中嗎?一時間,我仍未認得小朋友的名字和他們的爸媽。

Hello,Chole媽咪,
晞晞有時大意,希望Chole多提點他,始終女孩子是比較細心的。

原帖由 laisuen88 於 11-9-9 23:47 發表
Hello,Hailey媽咪,
我是侯雋晞媽咪(Crystal),晞晞參加了普通話集誦及獨誦。我是全職媽咪,所以有精神及時間帶他參加學校的活動。我今晚有出席中秋晚會,而且和幾個家庭坐在一起,你們在當中嗎?一時間,我仍未認得小朋友的 ...

呢排真係超級忙, 所以都係齋睇無回應。大家好, 阿女都係一d班, 多多指教。laisuen88, 我係喬喬媽咪呀, 以後多個途徑大家分享吓

阿女 ( Audrey ) 話今日全班都冇'上課留心獎' , 話英文堂10分滿分, 佢地得7分, セ上堂有比分?

大家記得帶月餅盒呀!

大家好,我仔係朱仲楠Alphonse,請多多指教!!
係呀,以我所知,佢地每日都有比分架~
雋晞媽媽你好呀~仲楠都參加左朗誦,粵語及普通話獨誦,之前未參加過呢類比賽,有點擔心!音樂基礎班下星期一就開始啦,希望佢地玩得開心!!

原帖由 AudreyMan 於 11-9-12 16:05 發表
阿女 ( Audrey ) 話今日全班都冇'上課留心獎' , 話英文堂10分滿分, 佢地得7分, セ上堂有比分?

大家記得帶月餅盒呀!

大家好,小女Minnie , 多多指教。

Alphonse媽咪、喬喬媽咪、1D班各位家長,你們好。我有幾個疑問:
(1)是否1D班曾遇過在DAY A的綜藝堂(視)帶了視藝用品,但  卻是上音樂課?老師只獎勵了有帶音樂書的同學,其他卻沒有份?

(2)1D班有沒有收過由校方派的「綜合藝術作品冊」?
(3)星期一帶回的書法用品,是否在DAY A的綜藝堂帶回?
(4)在課堂上,老師會否讓學生執毛筆練習,還是只是老師示範?
(5)在家中寫完的毛筆要洗嗎?(呀囝話老師說不用。)

呀囝,不太願意說上課的情況;有時問他,他大多說不知,激氣呀!

Hi, laisuen 88,

(1)有這件事嗎? 沒聽我女說過. 而且Day A 明明是視藝, 不是音樂.

(2)「綜合藝術作品冊」好像未派, 好像裡面會貼了一張提示哪一週帶顏色, 哪一週帶毛筆的紙.

(3)應該不會連續兩週書法. 我估應該帶圍裙, 墊枱紙等.

(4)老師會教和示範, 學生練習執毛筆, 但沒用墨水.

(5)我女說要洗, 還說要用紙巾抹乾和包起, 再用那竹席卷起.  

不過我不明白, 為什麼不准帶墨硯回家? 那如何寫? 我唯有用玩具盛墨.

[quote]原帖由 ohmama 於 11-9-14 13:36 發表

你地睇返004/1109 綜合藝術科備忘,  學生必須於上學期的第三, 第四, 八周及下學期的第二周, 三周, 四周帶齊書法用具。

[quote]原帖由 laisuen88 於 11-9-14 11:49 發表
Alphonse媽咪、喬喬媽咪、1D班各位家長,你們好。我有幾個疑問:
(3)星期一帶回的書法用品,是否在DAY A的綜藝堂帶回?

佢話星期一交書法功課, 我會淨係帶果張紙, 跟住Day A (第四周)先再帶返書法工具

阿女又係唔點講學校野..   真係激死..
Rex調左位坐後左一個, 而家坐係Audrey 隔離..

原帖由 pcdogxx 於 11-9-14 15:09 發表
[quote]原帖由 ohmama 於 11-9-14 13:36 發表

你地睇返004/1109 綜合藝術科備忘,   ...

Thank you, pcdogxx. :)

究竟oral 帶乜?
佢話老師說: pls bring oral exercise book next time.

有冇人知班中誰是 "綠色小先鋒"? 我女不知月餅盒交誰人登記.
‹ 上一主題|下一主題