用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到份「小一入學申請表」, 唔係好識填 ...
go

收到份「小一入學申請表」, 唔係好識填

請問lee份表係咪,只係俾"自行分配"用, 即係計分用?
另外係咪仲有另外一份form,可以俾我填區內志願o架?

thanks

呢份係計分既,你也可選自己區內的學校。
另一份統一派位,應該係明年一月先填,那時可選一次全港選校及一次區內選校,是不計分的,用學生號碼大抽奬!

Correct, 你份表格填完交去你最心儀嘅學校,中央派位嘅表格(要填區外、區內志願)2012年1月先交。Ok?!

原帖由 kunbe 於 11-9-8 18:40 發表
請問lee份表係咪,只係俾"自行分配"用, 即係計分用?
另外係咪仲有另外一份form,可以俾我填區內志願o架?

thanks

thanks Piyoma,
原來仲有一份喺一月填, 明晒!

thanks gtgy too !

王國長老

其實每間學校都有自已派表日期,你可以問下學校,我知有好多學校今個星期六及下星期六會做升小一簡介會,到時會派埋小一申請表
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

自己去民政署取, 指定日期連同所需文件一併交回你心儀的小學.

原帖由 SHERMEN 於 11-9-8 20:09 發表
Hi, I didn't receive this form from kindergarten. What should I do ?

王國長老

26-30/9交表,24/9做簡介都無問題喎
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

明白, 即係而家要揀定一間 9/26-9/30 交去就可以 ...... 明白哂 !!!

原帖由 gtgy 於 11-9-8 18:50 發表
Correct, 你份表格填完交去你最心儀嘅學校,中央派位嘅表格(要填區外、區內志願)2012年1月先交。Ok?!

自行係唔會影響抽獎結果,因為就算自行得咗,你都可以放棄,継續玩抽獎。但有一點要留意係將來唔好彩,派得唔好要叩門,有部份學校係要求你三條一,即係你自行時揀佢,大抽獎時跨區冋本區都要揀佢,以示誠意,咁佢學校先接受叩門申請

回復 14# carnationBB 的帖子

自行同大抽獎2份form家長都會有份copy, 某些學校在叩門時可要求你提供...

要開始着手準備拉

delete  delete

我想問~點解個個都有15~20分以上既?
即係個個都有宗教呀??

醒目開學勳章

原帖由 cindyhka 於 11-9-10 21:30 發表
我想問~點解個個都有15~20分以上既?
即係個個都有宗教呀??

有十五分嘅通常都係適齡+首名子女, 而二十分嘅通常係適齡+首名子女+宗教/舊生