用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 A車的惡死司機!!
go

A車的惡死司機!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

A車的惡死司機!!

今年校車A車的司機好鬼惡!!今日大大聲鬧我老婆!!!

今日放學,我老婆4:07分已經到落車地點接阿仔放學,(校車預定的時間是4:10分),當時校車已經到左,開門時司機大大聲鬧老婆話全車等我老婆,我老婆話而家只是4:07分,無遲到!! 但個惡司機話唔係4:10分,是4:05分!! 然後大大聲命令我老婆明天要4:05分到!! D 態度差到,搭左校車禁多年都未見過!!

其實校車日日都遲到,約4:10分,但最早都4:15-20分先到!!我地都無所謂呀!! 而我地今日都無遲到,明明4:10分,我老婆4:07分到!! 點係會忽然話4:05分!!重要態度差到禁!!!

明天如果4:05分到唔到!!我係唔係都可以破口大鬧呀!!!

0    0    0    0
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

打比羅小姐投訴,  需然係冇用, 但佢都應該管束下佢請返黎d 人, 我地係消費者, 冇我地呢班家長, 佢邊可以出糧呀 !!!  正死佬 !!
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

今年比舊年嘅態度差。好似只係佢哋一間school bus.

回復 3# Whitepine 的帖子

Hi Whitepine,

系吾系女司機? 我頭先接仔仔都被佢fe.
前兩日我到美孚去接, 畀仔仔可以早D返屋企休息. 今日時間就不到, 所以唯有系屋企落車站等. 我下午仲特登打過電話問今日幾點到, 費事時間有變. 校車姨姨覆5:10分. (但開學時覆我系5:00) 5:02分時, 我行緊落樓下準備接仔仔, 就收到姨姨電話話校車已經到左. 到我埋去校車, 司機就話我遲左,要我早D黎等.

上年到依家, 到達時間依然遲多過早. 同學校反映左, 都系

Dear All,

知吾知PTA有無校車小組負責監察? 如果無, 我地是否要爭取成立來監察校車le?

醒目開學勳章

係女司機!!

上星期已經發覺佢D態度差!

上星期四、五,學校放11:00am,校車約12:05pm落車時間。第一日(星期四),架A車12:30pm先到,老婆都無出聲,心想第一日校車掌握唔到時間,所以無所謂啦!!

第二日(星期五),架A車又係12:30pm先到。所以老婆就問司機:"要1小時30分鐘才到,下星期一放學(3:10pm),校車約4:10分落車,會唔會到唔到呢?"  個司機(態度有大問題):"我11:40分先開車走,我無遲呀,係禁耐!!"

老婆又問"如果你11:40分先開車,12:05分都到唔到,你應該call我地D家長啦!!" 個司機發老脾"我再同你講我重遲D,有乜野你同我老板講!"
然後閂車門!!

老婆當然打去校車公司問清楚落車時間啦!!不過留幾個messages,校車公司都無口覆過!!

星期一約7:10分,我送阿仔上校車,在我屋苑樓下上車(同舊年一樣:校車公司話的。)7:15-20分左右,校車到,個惡司機話:"你明日行過去格黎屋苑上車,LEE到唔上車",我同佢講"舊年都係在LEE到上車架??",但佢好惡話"總之明日在黎屋苑上車!!"然後閂門走左。

我心想,算啦!!因為舊年黎屋苑個同學都走過來上車,今年我行番過去上車都無所謂啦!!大家方便!!"

所以校車同家長大家都"就"下,大家好來好去!!

但LEE果女司機!!太過份!!

原帖由 bchi 於 11-9-8 17:11 發表
打比羅小姐投訴,  需然係冇用, 但佢都應該管束下佢請返黎d 人, 我地係消費者, 冇我地呢班家長, 佢邊可以出糧呀 !!!  正死佬 !!

醒目開學勳章

老婆知道"She is not the only one"! 有其他家長都比佢fe,心都無禁唔開心,唔係只係針對佢!!

原帖由 bowienvivi 於 11-9-8 18:19 發表
Hi Whitepine,

系吾系女司機? 我頭先接仔仔都被佢fe.
前兩日我到美孚去接, 畀仔仔可以早D返屋企休息. 今日時間就不到, 所以唯有系屋企落車站等. 我下午仲特登打過電話問今日幾點到, 費事時間有變. 校車姨姨覆5:10分 ...

C車既跟車姨姨都麻麻地, 日日都黑口黑面, 好似欠佢錢咁

醒目開學勳章

舊年果位"導遊阿珍"校車姨姨都惡惡地,不過都無乜野!但今年真係!!

我地而家反而有D掛著果位"導遊阿珍"校車姨姨!!!

原帖由 KimB 於 11-9-8 18:44 發表
C車既跟車姨姨都麻麻地, 日日都黑口黑面, 好似欠佢錢咁

學校有位李sir 係管校車的, 打比同李sir 講.  李sir 成日講住, 唔到佢地亂來架.

醒目開學勳章

邊位李Sir? 2B 班主任 Mr. Lee?

原帖由 bchi 於 11-9-8 19:16 發表
學校有位李sir 係管校車的, 打比同李sir 講.  李sir 成日講住, 唔到佢地亂來架.

真係唔知邊位李sir, 但你打去學校, 問有關校車的那位李sir, 佢地就會pass 比佢架喇.

fiona, 你幾好嗎 ??????? 幾時得閒電聯姐 ???

醒目開學勳章

校車羅小姐6:00話未聯絡到果位司機,要了解情況同老板講先覆我,但我8點call佢,有個男人接電話,話羅小姐唔得閒,會再覆我。

但到現在9點幾都唔覆!! 我已經不停call佢,但都唔聽電話,跌入voice mail,但voicemail話滿左,唔可以留言!!!

羅小姐!!!!

醒目開學勳章

不停CALL左大半個鐘,個老板終於頂唔順!!終於接電話(佢話叫陳先生)話會話個司機,重話個舊司機去左星加波,半個月後番,會換個司機喎!!

原帖由 Whitepine 於 11-9-8 21:14 發表
校車羅小姐6:00話未聯絡到果位司機,要了解情況同老板講先覆我,但我8點call佢,有個男人接電話,話羅小姐唔得閒,會再覆我。

但到現在9點幾都唔覆!! 我已經不停call佢,但都唔聽電話,跌入voice mail,但voicemail話滿左,唔可以留言 ...

返學前8月尾,我打比羅太問點解校車咁安排,我哋d小孩友會好辛苦,佢話冇辦法,後期我都接受佢哋安排,街因要接上鄉道同學仔,點知羅太打黎同我講公司扣我$200還返其他錢我叫我唔好搭校巴,好多人等住我個位,我就話,我冇講過唔搭。唉!真激氣!真過分!

Bchi, I will call u later.

講真其實校車遲得多定係家長遲得多呢,咁點解校車遲咗家長唔會鬧個司機,係因為家長懂得包容,知道一定其他因素所以遲咗,點解佢地唔會掉返轉頭諗吓呢!!
更甚而家佢連早咗都要入家長數,真係好過份!

你們一定要跟學校反影, 跟校長講或寫信比佢.
我真的未見過今惡架人, 為何學校仍要用校巴. 係咪個負責人的家人或親戚所以死都要用這公司.

原帖由 knt20022002 於 11-9-9 10:17 AM 發表
你們一定要跟學校反影, 跟校長講或寫信比佢.
我真的未見過今惡架人, 為何學校仍要用校巴. 係咪個負責人的家人或親戚所以死都要用這公司.

佢地係公開投標的, 呢一間係唯一間平.  前年果間直情冇投添.
原因又係果句, 冇得再發保姆車牌, demend 高過supply !!

至於態度,  我覺得d 惡人, 係要以黑食黑, 我夠 識惡囉  !!!! d 小巴司機都係咁架, 你惡返佢, 佢就收聲, 你唔出聲, 佢又加多兩句. 哼

醒目開學勳章

今朝又有事發生!!!

今朝我帶仔上A車,(當然個惡死司機係到),我立刻話:"你遲到,7:15...校車應該7:10分到架!)。個司機無野講!!

然後,我話"你昨日為甚麼鬧我老婆,話佢遲到,佢根本無遲到,你重用D命令式語氣叫佢明日4:05分等!"

司機:"我無鬧佢呀!!" 同跟車姨姨打眼色!!

:"?你一開門大大聲鬧我老婆: "要全車等你!!,你D語氣洗唔洗禁差!!"

司機:"你唔滿意,叫老板炒我囉!!" 我無答佢。

:"我只係問你為為甚麼鬧我老婆,佢根本無遲到"

司機大大聲又鬧:"我今日番去辭職,為你這件事,我今日番去同老板辭職!"

我回答:"禁,明日我見唔到你啦,係唔係? (我忘記明日是星期六,唔洗番學)"

司機閂車門,開車走左。

9:00: call羅小姐,想同佢講個司機話辭職,如果係,下星期的校車會否有新司機呢?

但係,羅小姐無聽電話,有一位女仕接電話,叫我留低姓名,電話,羅小姐會覆我。

10:30: 羅小姐無覆。我再打電話比佢。打左一次,無人聽。第二次,很久羅小姐才接電話,一開聲唔多好:

羅小姐:件事會交比學校處理啦!!

我:我想問你司機件事你地會點做?

羅小姐: 林小姐話你同司機講”你明日唔想見到個司機,叫佢唔洗番工!”

我:我無講過?(老屈我!!)係佢自己話”你唔滿意,叫老板炒我囉!” "我今日番去辭職,為你這件事,我今日番去同老板辭職!",我只係答佢”
明日我見唔到你啦,係唔係?”林小姐係邊個? 司機?

羅小姐: 林小姐係留message果個,佢話你講的!!

我: 我幾時有講過?今朝只係留低姓名、電話叫你call我,我無講過其他野!!”

羅小姐: 林小姐係禁同我講喎!!

我: 你叫林小姐同我講,我幾時同佢講過LEE D 野?

羅小姐: 唔好啦,我唔想involve太多人,佢可能唔清楚都未定? 我信你無講過就得啦!!

我:我最怕比人屈,如果係司機講,我要當面同佢對質。係佢自己話要辭職,我都無話過乜野!!我只係要求佢解釋昨日為甚麼鬧我老婆,我要求佢同我老婆道歉!!

羅小姐: 佢話會今日放學時,會同你太太道歉喎!!

我: OK,如果佢同我老婆道歉,佢知道自己鬧錯人,我地會接受!!

心想:你老屈我!!你真係會道歉嗎?? 如果佢好聲好氣,我都會算啦!!!
‹ 上一主題|下一主題