用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 開左啦~呢邊 小三2011-2012交流區
樓主: MimiCactus
go

開左啦~呢邊 小三2011-2012交流區 [複製鏈接]

你地好似講到好多嘢要做, 好恐怖咁!!

阿仔升上去咪好唔得閒, 遲d連看電視和玩到有時間, 真係可憐!  好驚呀!!

各位, 常識功課預備成點?
阿仔話上次中國名勝有人做成廿二版, 叫我今次搵多D資料wor!  
想問吓是幾多號交功課?

原帖由 MimiCactus 於 11-10-24 11:45 發表
各位, 常識功課預備成點?
阿仔話上次中國名勝有人做成廿二版, 叫我今次搵多D資料wor!  想問吓是幾多號交功課?  

資料冊11月4日交, 不過其實又係家長做

同意!小朋友根本無時間及無能力去搵資料,真是苦了我們!

原帖由 newfather 於 11-10-24 23:21 發表

資料冊11月4日交, 不過其實又係家長做

阿仔話做廿版個同學D圖好大幅.....Map又當一頁, 叫我效大D.  但放大D幅圖會唔清楚架.  真係難委爸媽

Printer墨都用了很多!
另外想請問裡面的字,你們會打字print出,還是叫小朋友寫出來?

原帖由 MimiCactus 於 11-10-25 10:17 發表
阿仔話做廿版個同學D圖好大幅.....Map又當一頁, 叫我效大D.  但放大D幅圖會唔清楚架.  真係難委爸媽

原帖由 jannielam 於 11-10-25 11:40 發表
Printer墨都用了很多!
另外想請問裡面的字,你們會打字print出,還是叫小朋友寫出來?
原本我係叫個仔自己寫的, 但佢堅持話老師話可以 PRINT 出來, 所以最後係 PRINT 出來

原帖由 MimiCactus 於 11-10-25 10:17 發表
最緊要睇內容同系統性, 多未必係好

我叫阿仔自己寫, 老師話資料已經家長搵, 所以字要學生自己寫

今日收到意見調查通告, 係關於遊學團既意見.

我未參加過亦對遊學有點反感. 遊學, 我覺得遊玩既成份居多, 聽過一D要幾萬蚊, 其實有需要嗎?

大家有咩睇法?

回復 30# newfather 的帖子

我讀書果個年代都無遊學團架啦。  唔明加下為何要攪,真係 要多謝政府和關愛基金無果樣整果樣。  其實如果真係去探訪/參觀其他地區的學校和同學們的校園生活, 我可以接受。  但如果是柴娃娃去什麼北京參觀鳥巢, 水立方或上海世界博覽會, 就沒有必要。 一個家庭要無端端要拿出五至六千元給學生和家長去遊學, 真的有必要嗎?  其實香港還有很多地方可以遊學, 如住下大澳水上屋, 相信好多人未試過;  遊歷香港辛亥革命地點或 去其他學校做幾日交換生都可以學到很多東西。  

原帖由 MimiCactus 於 11-11-2 15:08 發表
我讀書果個年代都無遊學團架啦。  唔明加下為何要攪,真係 要多謝政府和關愛基金無果樣整果樣。  其實如果真係去探訪/參觀其他地區的學校和同學們的校園生活, 我可以接受。  但如果是柴娃娃去什麼北京參觀鳥巢, 水立 ...

真高興有人同我同一觀點, 我完全同意 MIMI 既意見, 所以份問卷我會全部填不贊成

大家有冇睇新聞? 10 歲小朋友已經懂得為學業而尋死.
教育制度既錯? 定係家長既錯?

課程推進得好快, 其實好多野已經係我地當年高小甚至初中才學的, 他們已經要學, 好似好叻, 但卻沒有了基本功.

最近要準備測驗, 又係傷害親子關係既時間

回復 1# newfather 的帖子

其實個個都有錯一d. 加加埋埋就大錯 lu
做家長既, 見到個個小朋友都比自己既叻, 咁唔多唔小都會加返把勁. 學校既處境亦大致相同. 其實大家都好無奈, 但又可以點 ?? 除非全部人都放慢腳步姐, 否則就係好像賽跑咁, 大家都沖沖沖, 無得停, 真係好無奈.
惟有配合小朋友既進度同能力盡力去做個平衡law.
忙之餘, 多d關心佢地, 我仔比較傻氣, 只要我多點時間陪佢, 佢就會開心.其實可以好簡單既, 佢地重係細, 再遲d 你有時間陪佢, 佢都唔駛你陪啦? 個人覺得真係要多點親子時間....
大家都加油啦

正在同囝囝溫習中, 有時見佢溫書都好辛苦, 但沒法子, 社會迫成。  今日報紙話2014年暫停考小六評估, 囝囝小六時是2014-2015, 即要考啦。雖然我又唔趕住要囝囝出年入精英班, 但我都有同囝囝講小五入到精英班故然好, 入唔到都要去正常班, 最好唔好入輔導班。  朋友的囝囝在另一間小學讀小三, 科科八十幾, 老師話小朋友要補習。 佢依家心大心細, 想同囝囝轉校, 唔想佢太辛苦。  睇怕今晚唔好溫更夜啦, 做少兩份閱讀理解啦~

搞乜鬼測驗仲有咁多功課

係law. 中文寫作評估230字, 救命

係呢, 最近亞仔說班上成日有同學仔喊, 唔知咩事呢 ?

我仔今年小六,平時老師叫他們作4xx,但考試接近4xx都可接受,記得小三,叫小兒作文也是痛苦的事,總寫不出字來,日子耐咗便有所改善,不過,至今仍是比較其他科目偏低

派左卷啦~ 有喜有悲

原帖由 MimiCactus 於 11-11-28 16:30 發表
派左卷啦~ 有喜有悲

OK 啦, 三年級深左, 唔可以同二年級比較既 , 不過最勞氣係錯D唔小心同錯完又錯既野
‹ 上一主題|下一主題