用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2011 一勇班大招集 !
樓主: Aurea
go

2011 一勇班大招集 ! [複製鏈接]

可否請大家幫忙對手册的內容,因發覺同網上不同:

中文:樂(P.5-6), [我仔沒寫課業四,要不要做呢?]
Eng: WB Corr P.5, Do P.6;
        CB P.6-7
Math: 作P.10-11, 改P.8-9; WS 6;
         ME Do P.10-11, Corr P.8-9

Many thanks!

應該要交埋課業四,不過我個女都冇寫!

原帖由 lpchan 於 11-9-23 17:06 發表
可否請大家幫忙對手册的內容,因發覺同網上不同:

中文:樂(P.5-6), [我仔沒寫課業四,要不要做呢?]
Eng: WB Corr P.5, Do P.6;
        CB P.6-7
Math: 作P.10-11, 改P.8-9; WS 6;
         ME Do P.10-11, Corr P.8-9 ...

我囡有寫課業四, 應該要做要交呀!

原帖由 KMKwong 於 11-9-24 16:58 發表
應該要交埋課業四,不過我個女都冇寫!

反而佢無寫 樂(P.5-6), 佢自己攞出嚟話要做..

原帖由 Aurea 於 11-9-24 18:54 發表

Thanks very much!

遲些上網不能對手冊功課,可否請大家在這裡互相幫忙對呢? 謝謝!:loveliness:

cheuk_ling,
我仔話佢坐係你囡囡後邊,唔知係咪呢?  
His name is Anson.

原帖由 cheuk_ling 於 11-9-19 19:41 發表
請問有冇人知道有本書仔係關於閱讀課外書紀錄, 係咪老師收左? 幾時要交? 我個囡帶過一次返嚟之後想做時已唔知係邊! 唔知會唔會唔見左呢?! 問佢又冇印象, 請大家幫幫忙! thanks! ...

今日默中文,好担心阿仔會唔小心,
希望各位的仔仔女女都順順利利!

我都係呀!! 始終都係第一次, 我同佢講, 平常心就得啦!!

不過我叫佢記得要番check!!

我想問下大家, 本work bank 係自己搵英文生字寫上or

老師比嘅呢??

阿仔話昨天黙書老師有張紙俾佢地,上面已印咗某些字,我聽完都無咁驚,因為無想像中咁難.
本Word bank今日要帶,我之前已同仔仔做了幾頁,唔知老師係咪今日教佢地做呢?

原帖由 naritakudo 於 11-9-26 13:30 發表
我都係呀!! 始終都係第一次, 我同佢講, 平常心就得啦!!

不過我叫佢記得要番check!!

我想問下大家, 本work bank 係自己搵英文生字寫上or

老師比嘅呢?? ...

係呀,今次中默其實有d似填充咁,詞語及課文都已經填咗一些字落去,佢去只係填番d空白地方,所以比較易,我個囝果班多數小朋友都做得好好,唔知之後果d係咪咁呢??

本word bank係老師教佢地寫d生字落去,跟住會教佢地寫中文解釋及例句,應該唔係自己做o架bor!!

原帖由 lpchan 於 11-9-27 10:05 發表
阿仔話昨天黙書老師有張紙俾佢地,上面已印咗某些字,我聽完都無咁驚,因為無想像中咁難.
本Word bank今日要帶,我之前已同仔仔做了幾頁,唔知老師係咪今日教佢地做呢?

...

回復 1# Edvychan 的帖子

你地班咁快派返成績??

真替你地高興, 咁好成績,

我地重未知道??

我就係見到你地班話本work bank係由老師

提供, 所以昨晚, 即刻擦咗之前寫嘅字!

回復 1# Edvychan 的帖子

你地班咁快派返成績??

真替你地高興, 咁好成績,

我地重未知道??

我就係見到你地班話本work bank係由老師

提供, 所以昨晚, 即刻擦咗之前寫嘅字!

個本word bank 以我記得係學期初第一次家長會時, 老師都有提及過, 佢話會係10月尾左右交第一次, 叫我地平時如果d小朋友睇書時發現有咩生字, 佢地可以寫落去, 仲話千祈唔好谷埋一次過係交之前做, 咁個小朋友會好辛苦....
而家都9月尾喇, 如果仲唔寫, 到時真係谷埋一次過咪弊 ... 我見隔離班佢地老師有同佢地做 (reader 個本d字) , 咁我地即係要唔要做呀, 定等老師呀

其實真係好唔知係自己做or老師提供??

真係個個老師都唔同做法?

其實第一次做!

係咪應該教下佢地做, 比個例子佢地,

等佢地略略都知點處理呀??
好過帶返去又空白帶返黎!問佢!佢又唔知做咩??

我個仔咪係坐係你隔離anson lam囉~

佢話全班最乖係班長~有成20幾個圓點~我同佢講要好好向人學習~

我個仔每人返屋企~個食物盒都有d原本唔屬於佢既食物,佢話係同學仔俾佢食,佢話好喜歡返學~仲好鍾意一勇班    

原帖由 lpchan 於 11-9-23 16:49 發表
我仔話坐佢隔離個同學都係叫Anson,成日小息請同學食野架!
同埋d同學成日會响第二個小息開大食會,互相交換零食.

10月中就黎測驗~唔知深唔深?大家幾時開始溫書?

其實喂喂喂同testing,testing,testing都係老師試咪個時會用既字
我6年尼已經聽慣晒
閱寫樂係要做完第2日交架
如果各位家家有唔明既話可以問我既
我叫Vincent Ng
我係禮賢既舊生
email/FB/MSN:[email protected]

回復 2# sakurahk 的帖子

唉!  唔好話測驗喇, 下星期既英文DICT. 而家仲溫緊, 淨係串字都串到佢傻同激到我嘔血

原來大家的仔仔係隔離鄰舍,太好了!
你仔仔昨天幫我仔揾返個圓點,真係好乖呀!:loveliness:
而且佢地星期二咁啱又一齊捉圍棋,很有缘呢!

原帖由 sakurahk 於 11-9-28 16:31 發表
我個仔咪係坐係你隔離anson lam囉~

佢話全班最乖係班長~有成20幾個圓點~我同佢講要好好向人學習~

我個仔每人返屋企~個食物盒都有d原本唔屬於佢既食物,佢話係同學仔俾佢食,佢話好喜歡返學~仲好鍾意一勇班 ...

i am 1h class. my son 'nick' also learn to play ' wai kei' on tuesday.  nice to meet all of u.
‹ 上一主題|下一主題