用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2011 一勇班大招集 !
樓主: Aurea
go

2011 一勇班大招集 !

開始了,因為下星期中文要背默, 阿仔都冇意識, 我仲担心過佢, 始終幼稚園都無呢樣野!我都在適應中.
大家也努力加油!

原帖由 cheuk_ling 於 11-9-18 20:21 發表
我囡就話成班一齊喊, 所以佢都一齊喊, 大家諗起都好笑!! 佢地第一次共患難!! hahaha!!

請問大家小朋友有冇開始溫習默書同測驗呢? 我個囡冇意識要溫書囉!! 開始擔心啦!!! ...

回覆 1# lpchan 的文章

小女兒已可念課文, 但未懂黙寫, 大家要努力!

我個仔已經背左~但係成日漏句...

請問有冇人知道有本書仔係關於閱讀課外書紀錄, 係咪老師收左? 幾時要交? 我個囡帶過一次返嚟之後想做時已唔知係邊! 唔知會唔會唔見左呢?! 問佢又冇印象, 請大家幫幫忙! thanks!

You mean 'Word bank' of English subject?

原帖由 cheuk_ling 於 11-9-19 19:41 發表
請問有冇人知道有本書仔係關於閱讀課外書紀錄, 係咪老師收左? 幾時要交? 我個囡帶過一次返嚟之後想做時已唔知係邊! 唔知會唔會唔見左呢?! 問佢又冇印象, 請大家幫幫忙! thanks! ...

係中文架! 用嚟紀錄睇過咩書, 有寫書名, 自己睇定同父母睇, 喜歡不喜歡...唔知係咪遲d 交呢?! 只怕做唔切!!

我囡都背咗喇, 雖然同佢默過2次, 佢而家都OK, 但到時都唔知佢會唔會唔記得D字點寫

英文仲C, 整係串字都串到, 係激到我  

原帖由 sakurahk 於 11-9-19 14:33 發表
我個仔已經背左~但係成日漏句...

d小朋友都未get到默書,測驗既重要~

我個仔日日返學都勁開心,佢話小息可以同人交換零食~又可以去小食部買燒賣~有一日仲因為心急去小食部買野食,跑出課室俾老師罰站教員室無小息,我問佢係唔係得佢一個被罰,佢話total 6個同學仔一齊罰....番學唔夠一個月就被老師罰...唉~~~~~~~~

我毫無印象添!有無其他家長知是那本小冊子?叫什麼名字?
謝謝!

原帖由 cheuk_ling 於 11-9-19 19:41 發表
請問有冇人知道有本書仔係關於閱讀課外書紀錄, 係咪老師收左? 幾時要交? 我個囡帶過一次返嚟之後想做時已唔知係邊! 唔知會唔會唔見左呢?! 問佢又冇印象, 請大家幫幫忙! thanks! ...

我仔都有提有6個同學被罰,是剛回校時見到的.他說之前仲多,有12個.
我笑着同佢講,你忘記你地隔離是什麼室嗎?走來走去嘈'淵'巴閉,老師當然立即知道,所以記住要乖呀!他即刻點頭. 笑c我!

原帖由 sakurahk 於 11-9-20 11:11 發表
d小朋友都未get到默書,測驗既重要~

我個仔日日返學都勁開心,佢話小息可以同人交換零食~又可以去小食部買燒賣~有一日仲因為心急去小食部買野食,跑出課室俾老師罰站教員室無小息,我問佢係唔係得佢一個被罰,佢話total  ...

原帖由 lpchan 於 11-9-20 14:26 發表
謝謝!
我都好似見過, 但又搵唔返??
              唔知係咪老師收返呢??

你地會否去家長會呀??

回覆 1# naritakudo 的文章

First time, 應該會去家長會!

我都好似見過, 可能老師收返掛???

原帖由 lpchan 於 11-9-20 14:26 發表
謝謝!

我都會去!

原帖由 KMKwong 於 11-9-21 14:06 發表
First time, 應該會去家長會!

Me too.

原帖由 Aurea 於 11-9-21 23:45 發表
我都會去!

你地個小朋友有幾多個紅點?我個仔有一個,佢話做功課做得好所以老師俾左一個佢~

前幾日我問我個仔~你個班係唔係有個anson fung?佢話"有阿~中文名叫馬xx"~我話人地叫anson fung點會姓馬~搞清楚原來佢唔識"馮"字~以為係"馬"字,真係俾笑死

我仔話坐佢隔離個同學都係叫Anson,成日小息請同學食野架!
同埋d同學成日會响第二個小息開大食會,互相交換零食.

原帖由 sakurahk 於 11-9-23 14:58 發表
前幾日我問我個仔~你個班係唔係有個anson fung?佢話"有阿~中文名叫馬xx"~我話人地叫anson fung點會姓馬~搞清楚原來佢唔識"馮"字~以為係"馬"字,真係俾笑死 ...

暫時有3個,但佢話如果曵, 老師會收返已發的圓點,有小朋友試過了.

原帖由 sakurahk 於 11-9-23 14:52 發表
你地個小朋友有幾多個紅點?我個仔有一個,佢話做功課做得好所以老師俾左一個佢~