用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 五級樂理要學多久便可考試?
樓主: Combo
go

五級樂理要學多久便可考試? [複製鏈接]

請問是否去琴行報讀?我呀仔在TOM LEE讀緊JMC BOOK2,請問是不哈適時間開始上樂理堂,謝謝~!

原帖由 iamfansma 於 11-10-6 00:09 發表
請問是否去琴行報讀?我呀仔在TOM LEE讀緊JMC BOOK2,請問是不哈適時間開始上樂理堂,謝謝~!

讀緊jmc book 2 去準備考樂理 ? 小朋友應該連一級琴都未有, 太太太早吧....

樓主小朋小三去考樂理都唔太過份啦,有朋友比個細路K3就去讀三級樂理,就是為左拿紙見學校。
樓主個小朋友應該可以接受。
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

回復 1# venuscc 的帖子

樂理是音樂的骨架, 我覺得是要認識的. 為考學校而要不停考試,是無奈. 但赤手空拳見校長, 光說「我好叻架,你收我啦!」又可以嗎??? 可能做家長的,才明白考學校的壓力!這場遊戲的確是痛苦的.

我希望自己所做的是令子女喜歡音樂,認識音樂,不是令她們討厭音樂. 做家長的都要不斷學習,如何取得平衡!

可否要求孩子的鋼琴/小提琴老師﹐在每次課堂上抽少許時間(初級的話﹐花幾分鐘便可﹔去到三四級﹐最多都係用十至十五分鐘)去講解樂理﹐(有需要的話)在課堂上一起做少許練習﹐以及讓他回家做作業(每星期多多少少都一定要給他家課)。

回港教琴五年以來﹐這是我一直堅持的做法﹐亦覺得是最適合﹐合理和有效的﹔樂理知識的學習和進步﹐一定要與樂器的演奏技巧和音樂修養的提昇並駕齊驅﹗

原帖由 iamfansma 於 11-10-6 00:09 發表

OHMYGOSH多謝您,總是耐心答我,我幫呀仔幫了新的小提琴班,在琴行,我都會學,但在另一個時間,同一個老師,因為要返工,如果呀仔可以的話,會遲啲幫佢幫一對一的鋼琴班,希望如你所講到時老師會小小小小咁教佢.但我有時見啲小朋友話幾歲就5級樂理,佢哋考的係同大人考的一樣嗎?抱歉音樂方面我真的是有限公司

不要客氣。只是分享我自己的一些意見和看法﹔加上﹐因為家裡幾代都是從事教育工作﹐我一係就吾講﹐一係就好長氣﹐‘偉論多多’﹐哈哈。

您有‘和孩子一起學琴’這個決定﹐實在難得﹗努力吧﹗有疑問即管提出﹔我幫得幾多得幾多。

不過我建議﹐讓孩子學習小提琴至大約三級程度才開始另一種樂器﹐會比較合適。

原帖由 iamfansma 於 11-10-13 01:42 發表
OHMYGOSH多謝您,總是耐心答我,我幫呀仔幫了新的小提琴班,在琴行,我都會學,但在另一個時間,同一個老師,因為要返工,如果呀仔可以的話,會遲啲幫佢幫一對一的鋼琴班,希望如你所講到時老師會小小小小咁教佢.但我有時見啲 ...

可以自修﹗

Workbook方面﹐我會推薦‘Music Theory For Young Children' 以及 ‘Music Theory For Young Musicians'

原帖由 wootaitai 於 11-10-18 14:19 發表
其實樂理可唔可以自修?

琴老師又唔太願意用課內時間教(成日又要夾小提琴等,花了很多彈琴時間),要加鍾我又唔想。

慢慢做練習一年半載後考是否可行呢(沒有什麼deadline的)?我自己N年前都考過樂理,而家睇返D書都明ge。 ...

原帖由 wootaitai 於 11-10-18 14:19 發表
其實樂理可唔可以自修?

琴老師又唔太願意用課內時間教(成日又要夾小提琴等,花了很多彈琴時間),要加鍾我又唔想。

慢慢做練習一年半載後考是否可行呢(沒有什麼deadline的)?我自己N年前都考過樂理,而家睇返D書都明ge。 ...

我覺得個個琴老師應該都會教少少樂理,因為演奏到五級必然都要用到好多樂理五級既野,例如節奏,音符,音階等。琴老師淨教琴點可以期望學生在演奏上有出色的表現呢?
我的個人網站:www.yusiyang.com

哈哈,我女女都用緊, 好colorful!

原帖由 ohmygosh 於 11-10-18 21:44 發表
可以自修﹗

Workbook方面﹐我會推薦‘Music Theory For Young Children' 以及 ‘Music Theory For Young Musicians'

‘Music Theory For Young Children' 係將grade 1分拆成四本書, 特別適合幼童。

‘Music Theory For Young Musicians'就分Grades 1-5, 完全配合ABSRM syllabus.

我一直都只係用呢套書去教學生﹐再做五年past paper便讓他們去應試。

原帖由 wootaitai 於 11-10-19 09:28 發表

多謝!
這些workbook有沒有分級?

Have fun!

原帖由 dogmonkey 於 11-10-19 10:31 發表
哈哈,我女女都用緊, 好colorful!

我自己去琴行睇,問老師可不可以用,老師話都可以. 好似TL 有,但不是間間有齊全套, 柏斯搵不到! 最好去大間的分店.

原帖由 ohmygosh 於 11-10-19 11:24 發表
‘Music Theory For Young Children' 係將grade 1分拆成四本書, 特別適合幼童。

‘Music Theory For Young Musicians'就分Grades 1-5, 完全配合ABSRM syllabus.

我一直都只係用呢套書去教學生﹐再做五年past paper便 ...

將軍澳TL最近似乎入多左貨﹔之前試過一段時間﹐要d學生/家長落訂﹐等成6-8個星期才有貨。

原帖由 dogmonkey 於 11-10-19 12:07 發表
我自己去琴行睇,問老師可不可以用,老師話都可以. 好似TL 有,但不是間間有齊全套, 柏斯搵不到! 最好去大間的分店.

轉了綱琴老師一個多月,暫時「感覺良好」。

以我在女兒學琴的五年路上,換過很多不同「類型」的老師所得的結論:貴的不一定好,平一點的琴行又不一定差,但要接受她們平平無奇,還要常常視察發展。因為有時原本教得好,但會越教越差。

聘請私人綱琴老師,我現在有點怕怕。寧願在琴行打轉,唔好的換到好為止。

不過話說回來,今次這個教樂理的老師真的不錯。(教琴和教樂理是分別有不同的老師)1:1 per 45 mins的收費都是HK$1xx,進度理想,只是家課多了一點,但小朋友竟然可以自己識得做和會去做,我做旁聽,都學了新的樂理知識,是以前一直都唔知的。

心想自己都考埋一份,但又覺很多餘,因為若干年前已考獲一張distinction的樂理證書,若今次考唔返,便老貓燒鬚。

想問囝囝上了13堂, 每堂45分鐘, 還未完成Grade 2, 進度是否太慢? 一般四年級的孩子要學多少堂?
現在老師私人教, 45分鐘要$270, 1小時的話要$350, 價錢合埋嗎?

話雖如此, 但好老師不會長教琴行的....不停打轉在琴行轉老師倒不如跟一個好老師實實在在學下去。

原帖由 Combo 於 11-10-21 13:58 發表
轉了綱琴老師一個多月,暫時「感覺良好」。

以我在女兒學琴的五年路上,換過很多不同「類型」的老師所得的結論:貴的不一定好,平一點的琴行又不一定差,但要接受她們平平無奇,還要常常視察發展。因為有時原本教得好,但會越教越 ...
‹ 上一主題|下一主題