用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 五級樂理要學多久便可考試?
樓主: Combo
go

五級樂理要學多久便可考試? [複製鏈接]

我個女小三, 未夠8歲, 10月考.
考五級都係MISS建議.

暑假開始學, 中間三星期去左旅行, 到依家只係上左6堂.
問佢怕唔怕太趕, 洗唔洗改2月先考. 佢話應該OK, 可以試試, 佢話以佢經驗大概10堂左右就OK!

我就有D擔心.......
預左唔PASS就再考過囉~  (但我估應該合格無問題, 我今次就唔望有高分喇~)

我個女舊年升小二時的暑假開始學,學咗半年先考。

原帖由 Pooh_Pooh 於 11-9-12 07:55 發表
我個女小三, 未夠8歲, 10月考.
考五級都係MISS建議.

暑假開始學, 中間三星期去左旅行, 到依家只係上左6堂.
問佢怕唔怕太趕, 洗唔洗改2月先考. 佢話應該OK, 可以試試, 佢話以佢經驗大概10堂左右就OK!

我就有D擔 ...

點解你個老師咁似我那個?又是暑假去了很長時間的旅行!但應該不是同一人,因你的老師進取很多,還為你節省很多金錢,因為只上10堂便OK。

回覆 22# beetle 的文章

細囡囡可以跟隨姐姐的途徑,明年可以完成了吧!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

題外話:容讓我呻下!

本來是計劃要老師上門教,但到了上課的時間,只致電說有工作在身不能來我家,到第二天,我主動去call她,但電話內竟有訊息說:「你打的電話號碼,已經停止服務。」

事情到了今天,已經是兩星期的事了。我有時想想:點會有人咁無塔圾?會否她有意外,俾人搶了手機,所以打不到電話給我?有意外入了醫院?我還為她擔心了一陣子,但想想,如果不是死了,打個電話都不會花太多時間吧!但到現在仍然沒有一個交待。

唔想教都應該打個電話給我說清楚,點解做人可以咁樣?好彩是剛巧月頭,仍未交學費。

原帖由 Combo 於 11-9-12 11:11 發表
題外話:容讓我呻下!

本來是計劃要老師上門教,但到了上課的時間,只致電說有工作在身不能來我家,到第二天,我主動去call她,但電話內竟有訊息說:「你打的電話號碼,已經停止服務。」

事情到了今天,已經是兩星期的事了。我有時想想 ...

對你萬分同情!

簽名被屏蔽

原帖由 Combo 於 11-9-12 10:47 發表

點解你個老師咁似我那個?又是暑假去了很長時間的旅行!但應該不是同一人,因你的老師進取很多,還為你節省很多金錢,因為只上10堂便OK。

噢... 我講得唔清楚.
唔係老師去旅行, 而係我地去左3個星期旅行.
呢個老師好有心機, 又絕唔dup波鐘.
依家只係有d擔心係咪之前太樂觀, 希望可以一take過.

我教過兩個學生半年,他已經考到grade 5 theory (他還是彼為不勤力做練習的那一種), 其實要pass不難~ 能夠學以致用才難 :)

原帖由 ming2 於 11-9-12 12:50 發表

會唔會有其他途徑搵到佢呀??會唔會佢唔見左個電話所以冇左你個contact,搵唔番你呀??...如果全部都唔係...咁就真係枉為人師了....

其實我有諗過寫信給她,因為只有地址,隔日都收到啦!但到現在我都沒有做,因為我已決意換老師,找一個教綱琴的老師不會太難。

我想請教大家, theory是否只可考英文的? 有d中文版的theory,  作用是比學生易明d? 我朋友比過一些他仔仔考完的練習給我,其中一本中文全部做晒,但對考試有幫助的嗎?

我好少要學生考左五級琴先學一級樂理, 其實樂理同鋼琴技巧應該係一齊成長先合理.

簽名被屏蔽

回復 1# ming2 的帖子

哦~~~, 明白了. 多謝.

回復 1# Heidi媽 的帖子

但會否有long question要答? (如答一段文字咁上下)

"其中一本中文全部做晒,但對考試有幫助的嗎?"
有好大幫助!!

"但會否有long question要答?"
一定唔會!(我好多年前考)
根本好少文字要寫,甚至有些part 連英文字都唔駛寫(填音符果d)

原本報考10月的五級樂理, 但因某些原因不能參加. 現在不知應怎樣安排, 請各位給予一點寶貴意見.  謝謝.

按老師之前的估計, 合格不是問題但由於巳無法應考十月份的五級樂理, 請問除了等明年二月份再考還是另有選擇呢?

1.         請問唔考5級, 可否考更高的級別呢 ?  如考6 級?
2.        我之前看了一些討論區, 有些發表者說 6-8 級的樂理跟5級是截然不同, 那考5級樂理後是否會直接考8級? 由6級到8級通常要讀多久?

何須另作選擇!下一期考便可以,考5級樂理都是為了考皇家6、7、8級琴試而己!
8級樂理許多都不考,考也是順便而已!
另一方法是報考Trinity的ATCL,連樂理也免了。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345
‹ 上一主題|下一主題