用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2010年4月出世BB
go

2010年4月出世BB [複製鏈接]

想問下係咪要開始報 K1 / N1 喇? 請指教
   0    0    0    0

K1 未報得, 有d學校開始報N1啦 (2012-13年度)! 留意自己心儀學校的website 啦, 會講幾時報名

醒目開學勳章

報咗K1, 反而N1仲煩緊.
一出世報咗6間, 但係老公唔想個女讀嗰D, 搞到我要重新搵過.

反而報左 K1 ????? 咁快收 ?????
我果個都係 2010 年 4 月, 今年入 N1 又未夠秤, 要出年 4 月足 2yrs 先可以插班, 但插班又唔係同一時段報名喎, 好鬼煩 !!

都已經報左幾間幼兒園N班,暫時都無回音,有D個籌仲要排到四百幾,真救命!

原帖由 jywbb 於 11-9-15 20:27 發表
反而報左 K1 ????? 咁快收 ?????
我果個都係 2010 年 4 月, 今年入 N1 又未夠秤, 要出年 4 月足 2yrs 先可以插班, 但插班又唔係同一時段報名喎, 好鬼煩 !!

4月都要插班? 正常出年8/9月入學已經得啦~

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 giyim 於 11-10-12 16:27 發表

4月都要插班? 正常出年8/9月入學已經得啦~

我老公都想阿b 5月插班,早d適應呀!
恐龍家

hi~我都已經幫亞仔報咗n1,現在等消息囉!至於k1我仲未報呀,係咪要依家就開始報?不過報n1已經覺得好煩

2010年BB唔係下年先報K1咩

以我所知排N1真係好難嫁,有D起碼排到幾百籌

原帖由 小曳人 於 11-10-12 17:02 發表

咁早插班,即係讀多過兩個學期的n班? 應該不是間間學校都可以?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 manee 於 11-10-13 00:40 發表

咁早插班,即係讀多過兩個學期的n班? 應該不是間間學校都可以?

其實只係讀多三四個月
只要學校仲有位就得,大仔時報咗康傑插班,不過最終豬流感無返過,細仔e+報咗3間屋邨幼兒園,有一間打咗嚟話二三月會再約面試,即係佢地仲有位
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-10-12 17:02 發表

我反而寧願我小朋友跟返正常學期返學 (我B係1006)~ 因為學校應該會安排得好D~ 個個都係ARM ARM開始返學, 開頭幾日有家長陪同~ 大家家長可以交流下~

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 giyim 於 11-10-13 09:49 發表

我反而寧願我小朋友跟返正常學期返學 (我B係1006)~ 因為學校應該會安排得好D~ 個個都係ARM ARM開始返學, 開頭幾日有家長陪同~ 大家家長可以交流下~

之前同一間學校嘅老師傾過呢個問題,佢話各有各好啦
因為如果插班,一班得你一個喊,老師同姨姨都會照顧d,小朋友見其他人玩得咁開心,就會多d安全感,喊少d
但相反,有d人見到人地喊,自己又會喊埋一份,開學初期,一班有一半喊緊,老師都唔會得閒應付到咁多,就算家長陪都係幾日,始終都要淨返佢地自己去適應!
恐龍家

我個仔1003出世, 我會比佢下年9月先讀 N 班. 因為佢係怕羞型, 遲D讀我估佢個自信心會大D. 我唔想一下打沉左佢, 遲D怕埋返學就麻煩了. 而且佢好怕做 center of attention, 如果到時得佢一個插班, 我驚佢會怕呀.

所以我覺得都係要睇返小朋友性格, 有D小朋友唔怕生保又大膽, 早D比佢讀去適應都係件好事.

我個B都係1003大B,所以都冇打算要佢插班,跟大隊算啦,唔駛真係一到兩歲就拿拿臨要佢番學,來日方長,跟住讀成廿年有排佢讀
不過都見有朋友個B 1001都安排佢出年二月插班讀N班,佢應該就因為細B年尾出世所以想大B早啲番學減輕下湊兩名O既WORKLOAD
‹ 上一主題|下一主題