用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有無0岩四歲小朋友睇既中文書
go

有無0岩四歲小朋友睇既中文書

0岩四歲小朋友睇既有趣英文書有好多, 但適合的中文書比較少, 一係太深一係故事無趣(我自己會讀果類好悶呀), 一係睇英文書翻譯本...

我覺得"亮亮的成長"同新雅德育系列叫比較好, 仲有無其他0岩四歲小朋友睇既中文書?麻煩推介一下.

圖書館有很多, 我囡囡3歲8個月, 已經習慣了每2星期去圖書館借書, 而每晚也會讀完一本書才睡覺.

以前我也是買書的, 不過後來發覺圖書館原來有很多書是適合3歲多的小朋友看, 而女兒也會自己去選書看, 而家除了習作簿, 我已經很少買書俾佢.

我都係兩星期去一次圖書館借書, 次次揀到好多好正既英文書, 但中文書真係無咩0岩心水.

之前都有借
中文翻譯本e.g. 米米日記, Charlie and lola,果類中文譯本.

回復 4# wootaitai 的帖子

中文書一定要我讀, 英文書佢就可以自己讀.

我女一向認中文字比較差, 呢點亦好大可能同屋企中文書量偏少有關.我好擔心佢中文認字既程度.....

我細仔近來狂讀Mo William 既 Elephant and piggie 系列, 女就愛上Fly guy 呢套書. 中文書好似比較少呢d類型, 定係我唔識搵呢?

莎莎, 係呀, 呢套都幾好.我女有時唔肯洗頭, 就講莎莎唔肯洗頭果本書, 講完就肯洗啦.

其實我有成套"我自己會讀",但兩個野都唔肯睇, 佢地覺得唔好睇呀.我已經自己加插d情節引佢地睇, 但佢都係無興趣

Charlotte , 多謝你既介紹.愛心樹我睇左, 好淒涼呀棵樹.......... 但我女唔明呀.

原帖由 四隻貓 於 11-9-16 17:48 發表
莎莎, 係呀, 呢套都幾好.我女有時唔肯洗頭, 就講莎莎唔肯洗頭果本書, 講完就肯洗啦.

其實我有成套"我自己會讀",但兩個野都唔肯睇, 佢地覺得唔好睇呀.我已經自己加插d情節引佢地睇, 但佢都係無興趣

Charlot ...

青田有一套《讀故事學語法》共五輯嘅書, 我自己覺得幾好, (起碼無"我自己會讀"嗰d咁悶)
http://www.greenfieldhk.com/product.php?product_age_pkey=2&product_cat_pkey=1&pkey=1094&search=&search_isbn=&search_author=&product_publisher_pkey=&product_pg=3
圖書館都有得借.

回覆 9# monkichi 的文章

多謝介紹!!!!

同意, 實在是非常好的一套書,可惜我仔仔不太喜歡D圖畫.

原帖由 monkichi 於 11-9-19 13:24 發表

青田有一套《讀故事學語法》共五輯嘅書, 我自己覺得幾好, (起碼無"我自己會讀"嗰d咁悶)
http://www.greenfieldhk.com/product.php?product_age_pkey=2&product_cat_pkey=1&pkey=1094&search=&search_isbn=&search_ ...

有一套小樹苗出版既公主王子成長繪本系列都幾好架! 囡囡都係剛剛睇了其中2本, 1本叫我要洗手, 1本叫我不要看牙醫, 囡囡都幾喜歡, 仲有4本未借, 等我下次去借埋先.

有一本叫做<重尋赤心國-優質華文兒童圖書導讀>,係由一個非牟利,名為書伴我行(香港)基金會印的.裡面就有推介給0-2歲,3-5歲,6-11歲小朋友看的中文書.這本導讀是免費派的,但我不知道在派發地點.只是某天我在某間小童群益會,碰巧當天有派這書,所以便拿了一本回家.樓主如有興趣,可以試試聯絡這個組織.

www.bringmeabook.org.hk

本來我想隨便列出一堆書名的,但粗略數數,原來裡面有過百本推介給3-5歲的中文書,連書封面,內容簡介,ISBN號,作者等等...

星期六去圖書館借左《讀故事學語法》, 真係好好, 又有唔同名畫家作畫, 本本都有不同畫風, 女女好有興趣睇.

今個星期全部都借晒中文書, 希望加強佢對中文既興趣啦.

Christi , 多謝介紹呀.

另外想介紹圖書館有兩本書:<蒂娜彈鋼琴> <蒂娜和管弦樂團>, 隨書有一隻相關音樂CD, 經過故事介紹樂器.我女很感興趣.

原帖由 Christi 於 11-9-22 16:11 發表
有一本叫做,係由一個非牟利,名為書伴我行(香港)基金會印的.裡面就有推介給0-2歲,3-5歲,6-11歲小朋友看的中文書.這本導讀是免費派的,但我不知道在派發地點.只是某天我在某間小童群益會,碰巧當天有派這書,所以便拿了一 ...

直接上網找,

http://www.bringmeabook.org.hk/storage/File/2011/BMAB%20Booklist08_web.pdf

我都有遇到相同問題,就係到圖書館只借到英文書,揀不到中文書

我今次都去找找《讀故事學語法》先!!

兒童版三國演義

原帖由 五歲仔 於 11-9-27 12:50 發表

直接上網找,

http://www.bringmeabook.org.hk/storage/File/2011/BMAB%20Booklist08_web.pdf

原帖由 monkichi 於 11-9-19 13:24 發表

http://www.greenfieldhk.com/product.php?product_age_pkey=2&product_cat_pkey=1&pkey=1094&search=&search_isbn=&search_ ...

我個仔4Y都鍾意睇,因為好簡單,佢開始可以讀一句句子…好有成功感!

等我今個星期都去借一本<讀故事學語法>嚟睇睇先!

原帖由 四隻貓 於 11-9-26 15:27 發表
星期六去圖書館借左《讀故事學語法》, 真係好好, 又有唔同名畫家作畫, 本本都有不同畫風, 女女好有興趣睇.

今個星期全部都借晒中文書, 希望加強佢對中文既興趣啦.

Christi , 多謝介紹呀.

另外想介紹圖書館有兩本 ...