用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無人可以幫倒我,我真係好無助
樓主: cksy_bb
go

有無人可以幫倒我,我真係好無助

能自己吞回口水,但自己不察覺,可能口部感知問題 (Oral Sensory Deficit)

邊度check眼好呀?最好係明我地既仔要點check.謝

cksy:見你有返精神真好!加油!

回復 2# anan3388 的帖子

老師提議我去理工驗呀
我7月中就排,排到現在呀
唔知仲要等幾耐

貴唔貴?

原帖由 anan3388 於 11-9-8 21:04 發表
貴唔貴?

註冊試光師$500
學生試光師做好似$250
你打電話去留個名先啦,反正都要排
我排註冊試光師的

謝謝報料

原帖由 321ko 於 11-9-8 00:06 發表
能自己吞回口水,但自己不察覺,可能口部感知問題 (Oral Sensory Deficit)

請問我有什麽我可以做的,能幫他改善的呢?請賜教。

原帖由 JJran 於 11-9-5 14:55 發表

不如一齊上努力試呀? 9月12日開始上課, 你打去問重有無位?  反正你都做左禁多野都無大進展, 求人不如求己,  學下加強自己做家居訓練的能力都好~

我相信家居訓練是十分重要,不過很可惜"努力試"現在已full了。 希望大家參加了的之後可以作一些分享及交流。

回覆 18# cksy_bb 的文章

其實有冇試下d1:1, 因為我個仔之前都係好唔掂, 係s位都編去較弱0既班...但上0左1:1, 入0野多0左, 吸收又快0左, 之後個人好似"撻"著0左咁...哈哈...好似賣廣告咁[如試過其他牌子冇效, 就要轉喇]事關佢0地時間冇多...我都同你講, 我真係冇教個仔, 因為我都唔識點教, 最多都係教佢功課...但佢呢一年真係有進步, 冇停滯0架...

回覆 30# cksy_bb 的文章

其實有冇試下d1:1, 因為我個仔之前都係好唔掂, 係s位都編去較弱0既班...但上0左1:1, 入0野多0左, 吸收又快0左, 之後個人好似"撻"著0左咁...哈哈...好似賣廣告咁[如試過其他牌子冇效, 就要轉喇]事關佢0地時間冇多...我都同你講, 我真係冇教個仔, 因為我都唔識點教, 最多都係教佢功課...但佢呢一年真係有進步, 冇停滯0架...

你見過人打瞌睡時流口水嗎?仔仔流口水時是否在發白日夢?如果這是因便不用處理口問題,但要處理白日夢問題。

剛看到「孩子確不笨」第11章有關口部肌肉活動,幾好玩,看來是有效方法這本書在多間圖書館可借到。

我不喜歡做口部按摩的被動感覺,媽媽給我改用香口膠讓我做主動的練習,現在我覺得用無糖象皮糖更好。

原帖由 xixi1218 於 11-9-7 23:23 發表
有沒有人知道如何做口部按摩?是不是OT那些(臉內部及上顎、按壓下牙齒)?有沒有其他一些?
仔仔容易流出口水,但他不是太覺,要人提他,他才立刻吞回去。:( 。 ...

原帖由 pattsui11@yahoo 於 11-9-9 11:02 發表
你見過人打瞌睡時流口水嗎?仔仔流口水時是否在發白日夢?如果這是因便不用處理口問題,但要處理白日夢問題。

剛看到「孩子確不笨」第11章有關口部肌肉活動,幾好玩,看來是有效方法這本書在多間圖書館可借到。

我不喜歡做口 ...

好,多謝。我會去借來看看。

流口水問題:
1. 要多些堤佢吸返入去, 可能要成一年半載才學會, 然後再一年半載習慣做.
2. 做口肌練習, 可問ST 買專業器具, 或先試買一個狼牙刷形狀的牙刷做口肌練習.

reddish

流口水問題都困擾左我個仔4年, 口肌按摩等好多野都試過, 但效果麻麻, 今年三月開始做左髗骶骨, 治療師伸手入亞仔個口做, 半年內已好轉8成.
明白口肌好先可以講野, 我仔成個口腔肌肉都好緊, "口較"位由其緊, 好唔喜歡張大個口, 舌頭唔喜歡申出亦唔靈活,呢D都係令佢唔想講野原因, 而家都有改善, 但口肌差係要好長時間調整, 大家一齊努力.

請問有乜野書你睇過又覺得好, 可以分享一下?

回復 2# owl_2046 的帖子

owl_2046
請問可給我做臚底骨治療資料嗎,謝

試下做營養治療丫~我個小朋友做完之後進步得好快! 只要勤力戒口同補充番足夠o既營養就可以~不過開頭要佢跟餐單就辛苦少少..同埋要狠心D