用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無人可以幫倒我,我真係好無助
go

有無人可以幫倒我,我真係好無助

我個仔四歲啦,而家反緊S位,都有係出面加D言語治療同同私人PST,六有感統,有老師話係感統問題阻礙左佢既明白,類化同表達,亦有ST話佢亦因為唔識用"氣"說話及口肌問題,其實,每次學倒一個單音,好快佢又講唔返,所以到目前為止,佢只有"爸爸"可以講倒,我真係好想佢講野,已經用左好多方法,難聰D講,明知比人呃錢都試下,只要有奇蹟,....由2歲開始,髗底骨,共振治療,GFCF,針炙,中藥,當然有訓練,而家連氣功都想試,其實.....我仲可以點????

原帖由 cksy_bb 於 11-9-5 20:06 發表
我個仔四歲啦,而家反緊S位,都有係出面加D言語治療同同私人PST,六有感統,有老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115話係感統問題阻礙左佢既明白,類化同表達,亦有ST話佢亦因為唔 ...

不如一齊上努力試呀? 9月12日開始上課, 你打去問重有無位?  反正你都做左禁多野都無大進展, 求人不如求己,  學下加強自己做家居訓練的能力都好~

想問下你仔仔會唔會視覺好過聽覺? 有無試過用圖片交換片黎教, 甚至教佢文字呢? 佢除左唔出聲外, 明唔明白你講既野呢?

另, 佢會唔會聽覺有感統問題, 有無試埋聽樂治療。我識個 mami 個小朋友係五歲前無乜聲, 但五歲後突然開聲, 之前佢做 AIT 就無乜效果, 但做感統 + 聽樂治療就好有反應。

但另一個 mami 就話 AIT 對佢個仔好得。

我唔知應唔應該建議你又試, 因為唔太知你仔仔係咩問題。就咁睇若口肌有問題, 都要花好長時間做。我仔仔發音無大問題, 但係食野有問題, 口部過敏, 牙力唔夠。做口部按摩(脫敏)加咬膠管(練牙力), 前者做左年半, 後者做左半年, 日日做, 依家食野無問題。以前唔識吐水, 唔識吹。依家兩樣都識。依家都仲做緊。

#ANAN3388
請問--咬膠管--是什麼, 小兒咬食物也是咬好耐都話咬唔碎, 因佢經常不用大牙去咬, 唔知你呢個對佢有無用?
原帖由 anan3388 於 11-9-5 23:05 發表
想問下你仔仔會唔會視覺好過聽覺? 有無試過用圖片交換片黎教, 甚至教佢文字呢? 佢除左唔出聲外, 明唔明白你講既野呢?

另, 佢會唔會聽覺有感統問題, 有無試埋聽樂治療。我識個 mami 個小朋友係五歲前無乜聲, 但五歲 ...

另外我都分享一下以前我同一些家長 share 過既有關我仔仔點由發聲變成有意義講野既經驗俾你, 希望對你有少少參考價值吧 (或者你都試過哂?)。

===

或者我都分享下仔仔除左上 ST 外/上 st 前, 我試過既方法令我個仔由齋出聲變左有意義咁用d字既方法 ar (由於只是適用於我仔, 希望你參考返你小朋友既情況而用啦~)~

1. 首先要佢有動機, 一方面係要超鼓勵(e.g. 勁讚, 錫佢, 話佢"叻仔"), 另一方就千祈唔好話同迫, 佢一反抗就唔成事~

2. 用佢最鍾意既野黎, 邊玩邊引佢.  留意返佢感統方面既強弱項, e.g. 佢對光好敏感, 好鍾意光, 於是用小電筒同佢玩, e.g. 照住 daddy 話 "daddy", 過程要好好玩咁, 笑哂咁, 就算覺得自己好白癡都要繼續懶投入咁玩(sorry, 我係話我自己當時係咁 only ), 聲調要誇張d (當然有些小朋友唔喜, 就要用返慢同低沉, 所以要就返個小朋友既情況) [我就係咁教左佢開聲講 daddy, 同埋識左 "風扇".  e.g. 鍾意打千秋, 就一邊打一邊講你想佢學既那個字 (e.g. "ma") [呢招係 floortime 本書學的]
e.g. 個小朋友鍾意玩門, 就在門後收埋d佢鍾意既野 (e.g. 餅), 一開門就話 "餅", 試左幾日後, 引佢開聲先開門)

3. 留意佢最常/最喜歡發既音, 然後幫個音加d意思上去, 佢一發到讚佢 (呢個方法係我從杜曼本書學返黎, 你可以看以下的節錄[貼了在下面])

4. 同佢講野用單字+手勢, 放慢速度 (e.g. "你食唔食餅呀?" <- 唔好咁講, 要講 "餅"就夠, 量唔好講多左佢講既, e.g. 佢單字你就用返單字)

5. 持續輸入:佢無反應都唔緊要, 都要繼續好似入電腦咁將d資料入落去佢個腦度, 我就用杜曼字咭既方法, 不過係用 Powerpoint 有字有聲有畫. 當然要睇小朋友喜歡咩方式, e.g. 有些喜顏色鮮艷的, 可以用多d圖形. 不過記得過程尤其一開始唔好超過幾秒鐘(杜曼方法係5張咭開始先, 就 5 秒 一次, 一日做三次), 佢睇完又係勁讚[>要欺騙自己好似執到金咁開心]~到佢 有興趣先加長. 杜曼方法可以參考佢本"如何教寶寶閱讀")
另一招係, 每日帶住佢講一次屋企既野, e.g. 電視機, 床, 雪櫃, 書, 枱, 盡量順序要一樣.

6. 個人的旁門左道: 同佢玩咁, 但係捉實佢唔放, 佢勁喊都唔放手, 一邊話 "放" (<-視乎你想教佢咩字&佢發到咩音), 咁佢一開始當然唔懂講, 持續左一陣你自己講 "放" 就放開佢~ 等佢慢慢明白"放"呢個字既意思即係放開佢 (不過呢招因人而異, 如果個仔--好大力/反抗好大/你驚佢會怕左你--就唔適用)

7. 收埋哂 d 玩具在盒中, 等佢要玩時一邊講"開", 之後要佢講先開俾佢~ (我仔仔最先會有意識咁講既, 除左 ST 教既要, 就係"開"~ 同埋食既野, e.g. "餅")

8. 如果鍾意音樂, 可以用佢最鍾意既兒歌, 唱到一句最後既字停定, 等下佢接唔接落去, 若1秒佢唔接你就自己繼續, 句句尾都係咁 (我仔呢招係 work wor~ 佢好鍾意接d字黎唱)

希望對你有一些參考價值啦!

anan

(節錄: 杜曼: 如何幫助腦傷兒童)
克裡斯和語言能力的訓練
克裡斯是個可愛的四歲又兩個月大的男孩,雖然他聽得懂所有大人的對話,但他連一句話也不講;他到協會來時才三歲大,那時的他幾乎全身麻痺,但這一年以來,他已學會蠕行,現在正在學習爬行,相信不久,他即能學會直立的行走。然而,他的語言能力卻無啥起色(參見圖二十)。
生理年齡50個月 神經發育年齡7個月
雖然克裡斯已經五十個月大,他的語言發展照理應該進展到第6階段,但,目前的他卻在第3階段趑趄不前。
克裡斯在出生時,很自然地即嚎啕大哭(第1階段),接下來,他很快地學會,在受驚害怕或疼痛時,也可大哭喚來大人(第2階段);現在的他,懂得透過聲調來表達自己的情緒(第3階段),即使母親在另一個房間,也能從克裡斯發出的聲音,判斷他的情緒狀態是喜、是憂、是怒、是樂。
另外,我們也確信克裡斯聽得懂大人的話,若你不想讓他聽懂,還必須耍些小手段,比方說:用拼字代替直接講話……不過,如果是“BED”or “BATH”,即使你以“B—E—D”代替“BED”,他仍然昕得懂,因為“上床”和“洗澡”可是他最痛恨的兩件事。
克裡斯的母語是英語,但他連一個英文單字都不會講,他只會發出兩種聲音,一個聽起來像“May(咩)”,另一個聽起來像“uhh(哦嗚)”;我們決定將這兩個音轉成“Mom(媽)”和“Up(起床)”,讓他先學會這兩個單字。
克裡斯每天早上七:三0起床,晚上九點就寢,於是,他一天中有十三個半小時是清醒的,若每半小時為他進行一次訓練,一天可接受二十七次的療程,我們決定將此種語言治療控制在每次五分鐘。
每次療程開始時,母親將克裡斯帶到一個溫暖舒適、絕不會受到任何外界干擾的房間,然後,媽媽抱著克裡斯坐在一張有靠背的椅子上,溫柔地對他說:“你是世界上最棒的小孩,媽媽知道你想學說話,卻說不出口;現在,讓我們從‘Mom ’和‘Up ’兩個單字學起,來!叫‘M0m’,‘Mom’就是我,我就會過來,叫‘Up’,我就會幫你扶起上半身或幫你直立站起來。”
解釋完了,接下來的五分鐘內,媽媽就陪著克裡斯反覆地做練習,一旦克裡斯發出“May ”的聲音,即馬上予以回答,並重複地說:“嗯!我是媽,什麼事?”如果他發出“uhh”,即幫他扶起上半身。
克裡斯非常的喜歡這個遊戲,除了那五分鐘之外,在一天之中的任何時候,只要他發出類似“May ”的聲音,媽媽都會響應著他,並順便把正確的音發出來,但她不會說:“克裡斯,念錯了,是‘媽媽’。“而是很自然地順著克裡斯的話說:“嗯!是‘媽媽’,來了。”
剛開始練習時,有時克裡斯是無意地發出“May ”或“Uhh”的聲音,但媽媽一樣會響應他或幫他扶起上半身,這樣的情況讓克裡斯覺得好玩極了,他常因此哈哈大笑。
但在一個月之後,克裡斯再也不曾無意識地發出May或Uhh的聲音,只有在他想找媽媽時,他才喊May,想坐起身或站起身時,才喊Uhh;再一個月,克裡斯發的May,聲音已愈來愈接近MOm了,他想起來時,也知道喊Up而不是Uhh了,另外,除了這兩個字,他也開始學習其它單字。
伴隨著整套療程的訓練,克裡斯不僅突破了語言發展的障礙,從4階段,繼續努力邁向第5階段;同時,他的胸腔功能和腦力發展也都不斷地進步中,這一切,都得歸功於克裡斯母親的協助,她幫助克裡斯克服難關,讓運動系統的循環再度活躍起來。

pocoyo123:

可在 learning is fun 同好似 little giant 買到, 是一種 ST 專用的 T 形管, 我先用紅色 (soft 些), 現在用黃色。方法是把握住 T 短那邊做柄, 把長的那邊放入大牙, 每邊咬 15 次, 當然視乎佢合作與否, 一開始可以由 1 次 - 5 次起, 漸加到 30 次。

每次做新野都係又少少迫又氹, 一做到即選又獎食野。我仔開始唔肯咬, 依家咬得好熟行。

或可以你一邊唱歌佢一邊咬

以上我 ST 話因為我仔好似未太有意識要一下一下咬所以要咁做。另有方法係咬住雪條棒(藥房買的, 不要文具店買喎)然後咬緊再 mung, 但我未做過後者呢個。

我小朋友差不多兩歲九個月都講唔到十個單字, 而家七歲, 尋日講左個笑話比我聽.....

仔仔 : 波波, 牛牛 同埋 樂樂 一起去party, 究竟邊個遲到呢?

我 : 波波

仔仔 : o岩la, 因為波波"池"呀ma

只係想大家relax下, 無論小朋友幾慢都好, 佢地會進步既, 我個仔細個唔彩人, 我同佢講野好似同空氣講甘, 但係完來係收到架.....而家講得唔叻, 但係可以簡單表達自己. 大家努力

原帖由 anan3388 於 11-9-5 23:22 發表
pocoyo123:

可在 learning is fun 同好似 little giant 買到, 是一種 ST 專用的 T 形管, 我先用紅色 (soft 些), 現在用黃色。方法是把握住 T 短那邊做柄, 把長的那邊放入大牙, 每邊咬 15 次, 當然視乎佢合作與否,  ...

呢個方法我st都有教
又可以吃脆口食物放係大牙咬,例如蝦條
我就有時將蘋果cut到一條條比小朋友同大牙咬
當做口肌訓練

原帖由 anan3388 於 11-9-5 23:16 發表
另外我都分享一下以前我同一些家長 share 過既有關我仔仔點由發聲變成有意義講野既經驗俾你, 希望對你有少少參考價值吧 (或者你都試過哂?)。

===

或者我都分享下仔仔除左上 ST 外/上 st 前, 我試過既方法令我個仔 ...

你好有心機呀, 我都要努力d, 因為只靠外面ST都唔得, 謝謝你的sharing!

不客氣,希望對你有幫助!

多謝大家既鼓勵,我相信只要努力,一定會成功,今日除左閱讀你地既意見,自己都買左D感統及言語既書番來學,一直真想QUIT左份工,專注係個仔身上,唔使放工先反屋企同個仔做訓練,整完個仔訓覺又要溫書(有關點幫仔仔既書),攪到個人精神緊張,仲要開工,唉(家家有本經),只要小朋友有進步就咩都抵,,,,今日都買左一支P及T字捧比仔仔,其實佢咬野OK既,反而係肌肉同用氣問題大D,相信要感統+ST,我自己真要好好學習點樣引小朋友開口跟口型,同教佢唔好只用氣,係有聲.坦白講,我自己都覺得同仔仔做訓練好死板,我同小朋友玩遊戲,佢幾乎未"笑過".

自己都變到好似做戲咁,誇張d,儍儍更更咁,有時自己都relax到下架。長命工夫長命做,今日唔得咪聽日!我都用左好耐先比較放鬆到。自己幹讀書都係,越俾人迫那科最差,最有滿足感有興趣就最好。自理認知都可迫到出黎,語言溝通真係好講自發。希望你都可以試一試放低自己,玩下笑下,唔錯ga!

Dear cksy_bb,

U have done quite a lot of treatment to yr kid. That is wow.
Please remember the sequence, relativity & coordination of each treatment is also important.
For instance, 髗底骨 focus on the importance of  nature force of human growth. Since modern kids now did not come with nature growth, like nature delivery, sucking breast milk , crawling, etc. It provide some kind of speedy recovery to these natural activity. However, if the kid already came through these process, it may not be suitable. Also, it is not effective if the brain is not yet ready. Such as you need to make sure there is no infection in the brain, no toxic waste etc before doing 髗底骨. Otherwise, the effect is skewed to a side ot even no impact.
Needle will have direct impact to brain nerve growth & tongue stimulas. If your kid has no even a single word or very little wording, it is suitable to have chinese needle or even electric chinese needle. However, the degree of needle impact is seldom 100% accurate. Many kids has hyperactivity effect & sleepless problem after needle treatment. Attention might be affected. So be careful.
There is a very serious misunderstanding of CFGF. Some blamed it is troublesome. Pls remember CFGF diet takes a very small part in dietary treatment. If u want to know dietary treatment, details is long, but let me know.

回覆 1# LPYdad1 的文章

Dear cksy_bb,

Sorry I forgot to tell u one thing
To change yr kid in using "gas voice", a very very important method is "LAUGH" - laughing with sound, even better than ST I guess.
I have seen many autistic kid speaking in "gas voice." One thing they are common is that they seldom laugh.
At home, pls forget about training, make yr kid laugh.
The easiest way is tickling him in bed or make fun w/ him.
Let him laugh, Sure will help him to use proper voice.
Do you find a kid no matter autistic or not laughing in "gas voice"?
Laugh can kill a million disease.

原帖由 anan3388 於 11-9-6 22:29 發表
自己都變到好似做戲咁,誇張d,儍儍更更咁,有時自己都relax到下架。長命工夫長命做,今日唔得咪聽日!我都用左好耐先比較放鬆到。自己幹讀書都係,越俾人迫那科最差,最有滿足感有興趣就最好。自理認知都可迫到出黎,語言溝通真係 ...

AGREE,有時自己想教好個仔,緊張之餘都要放開D,自己先可以清醒些,心水清先可知仔仔需要什麼樣的方式才可被同化和被吸引,老生常談,細路睇我禁緊張,七情上臉,佢都FEEL倒壓力,不過未會表達,但就無左興趣去回應啦,我都要鬼馬D,好啦,等我都SET個"學習里程"比自己

原帖由 cksy_bb 於 11-9-6 21:34 發表
多謝大家既鼓勵,我相信只要努力,一定會成功,今日除左閱讀你地既意見,自己都買左D感統及言語既書番來學,一直真想QUIT左份工,專注係個仔身上,唔使放工先反屋企同個仔做訓練,整完個仔訓覺又要溫書(有關點幫仔仔既書),攪 ...

媽媽其實你巳經好勤力,教小朋友真係長命工夫長命做
雖然我係full time mama,但要照顧埋妹妹(6個月大)
都辛苦,長期唔夠睡,精神緊張
真係要搵方法同自己放鬆0下,
暫時妹妹反應,發展各方面都唔錯幾好,所以可以集中火力係哥哥身上
昨晚同哥哥玩砌圖係有關配對
好似個小朋友開生日會個圖畫,就要搵番禮物同生日蛋糕砌埋配對......好多唔同情景圖畫
我就一路描述情景圖畫小朋友做什麼,等仔仔聽多些
我仔仔又好鍾意玩,示範0左一,兩次就識自己配對砌好晒
玩完又玩0下小肌肉訓練,玩治療膠,
妹妹望住我0地玩,又好開心係度笑
所以日日都諗定同仔仔今日玩咩

有無人可以幫倒我,我真係好無助

據我所知香港社x言語治療中心最近推出學習及溝通基礎班,除了六大範疇的密集式地訓練外,仲加左talktools口肌工具訓練,對口肌弱的小朋友有好大幫助,
聽說佢地做緊送一個月學費的優惠呢!
可以考慮!

想提提大家, 有無想過同小朋友去驗眼, 有時因為佢地看唔清楚東西, 所以生活及學習都困難!

我記得看過有bk媽媽講過, 佢小朋友因為完驗眼先知有先天性近視每隻眼有600至800度近視, 個媽媽同言語帥都看唔出佢有近視問題(小朋友2.5yrs 時知道有自閉傾向, 有語言遲緩, 成日鍾意自己一個玩排車要好近對住"d"玩具同唔識講野), 直至去到理工大學驗完眼先知小朋友是因為近視問題影響生活、學習發展!

有時係街見到有"d"好細個小朋友帶眼鏡, 有可能是一生出世已近視!

有沒有人知道如何做口部按摩?是不是OT那些(臉內部及上顎、按壓下牙齒)?有沒有其他一些?
仔仔容易流出口水,但他不是太覺,要人提他,他才立刻吞回去。:( 。