用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘聖傑靈&黃大仙保一?
樓主: TMMA
go

官塘聖傑靈&黃大仙保一? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 bik1229 於 11-9-16 15:30 發表

我地同保一不是聯繫, 之但是大部份BAND 1生都有面試機會, 而我報聖傑靈就冇得interview, 好令人費解, 論成績排名, 相信保一高於聖傑靈。

所以, 自行真是要請小心選校。 ...

我估聖傑靈覺得你唔同區,之後唔會再選佢,所以先唔選你小朋友面試,同成績無關。

另外從bk 媽媽做的中學排行中,聖傑靈比協恩有更高排名,同st mary's 、mcs 、庇理羅士及張祝珊等同級,是否真的咁勁

(因我真的唔熟官塘區學校,所以先咁問,我不是覺得聖傑靈唔好,唔好我.....)

我女而家讀緊st.cat,庇理羅士,張祝珊排名一定高過st.cat,同保一比較我就唔知啦,不過st.cat都係一間band one頭學校,亦由於觀塘+將軍澳都好多自行派位時選佢,所以可能會選擇性interview,我果時為左揀學校,走左返我以前小學(九龍塘區)問,老師都說st.cat好好,係一間真心為學生好的學校,我女讀左一年,我都覺老師真係好好,好關心學生,學術方面亦較同區band one中學高,同時適合活潑的小朋友,唔會係好悶的學校

我個女果班都入左3個保一啦, 包括我女個死黨, 成續相約。

我本身住址是觀塘區, 唸住轉校網先選聖傑靈, 原來小學是黃大仙網報他區真是會蝕底囉, 連面試機會都冇。大家看一看中學排名, 保一一向應該都是高過聖傑靈。

總之, 大家自行報誇區學校要小心行事啦。

想考張祝珊係咪要係學校全級排頭幾名先有份呢? 張祝珊同聖言 compare 邊間難考?

原帖由 AlanShirley 於 11-9-22 00:13 發表
聖傑靈應該band 1頭, 係官塘區最top既女校, 幾難入架.

Agree! This is the number one secondary school in Kwun Tong according to the list given in BK Kingdom! But as far as I know, there are only 4 S.1 classes!

POST錯咗, SORRY

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆 25# bik1229 的文章

聖傑靈不見你小朋友,即是佢地會選學生見,咁跨區選佢咪好危險。

原帖由 EASYMA 於 11-9-21 18:14 發表
想考張祝珊係咪要係學校全級排頭幾名先有份呢? 張祝珊同聖言 compare 邊間難考?

早2年張祝珊係無interview嘅齋睇成績, 而家有冇改就唔知!

原帖由 heiB 於 11-9-22 13:12 發表
聖傑靈不見你小朋友,即是佢地會選學生見,咁跨區選佢咪好危險。

http://www.scsg.edu.hk/download/AdmissionCriteriaWeightings.pdf
這是聖傑靈2011-2012中一收生的標準,與是否跨區完全無關。

原帖由 lauyy 於 11-9-22 18:01 發表

早2年張祝珊係無interview嘅齋睇成績, 而家有冇改就唔知!

Still no interviews, just depend on your academic results! The same, no change!

原帖由 twcho 於 11-9-22 18:09 發表

http://www.scsg.edu.hk/download/AdmissionCriteriaWeightings.pdf
這是聖傑靈2011-2012中一收生的標準,與是否跨區完全無關。

Yes, agree.  They slect about top 150-160 according the Rank Order list for interview.
But ST.Paul Lamtin slect about top 250.
So, St.Paul may be easier than St.Cat if having
the interview chance.

回覆 26# EASYMA 的文章

‹ 上一主題|下一主題