用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 快四歲仲未識講野
go

快四歲仲未識講野 [複製鏈接]

快四歲仲未識講野,好心傷.唔知係咪以後都係咁~~~
   0    0    0    0

係咪一個單字都唔識講??
我仔仔仲有一個月就四歲
都只係講單字,雙字詞語
最叻一千零一句短句"我要xx"
仲要唔係主動,要你迫先講
呢排又差番教都唔肯跟住講
不過係中心聽老師講仔仔他又好肯學講0野
好似屋企同中心係兩個人0甘

回復 1# apple~y 的帖子

都有少許單字既,不過要迫佢先講,已經做緊好多ST都無效.

醒目開學勳章

回復 3# ChingMan1002 的帖子

認知方面如何? 認知程度有幾多歲?

除左st, A仔仲要有早期訓練及上社交班.開了心扉多留意外界,学說話會易d.

原帖由 ChingMan1002 於 11-9-4 21:41 發表
都有少許單字既,不過要迫佢先講,已經做緊好多ST都無效.

我之前都有做ST,都覺得幫助不大
又貴到死~~~
轉0左做pst情況都好些
真係好睇小朋友講0野夠唔夠主動性
呢排日日同個仔講圖書仔,問佢0野要佢講又唔出聲
其實都聽得明,只係指唔肯講
要佢講0野好似要佢死0甘

我都係,唉,哭到無眼淚

原帖由 apple~y 於 11-9-4 14:07 發表
係咪一個單字都唔識講??
我仔仔仲有一個月就四歲
都只係講單字,雙字詞語
最叻一千零一句短句"我要xx"
仲要唔係主動,要你迫先講
呢排又差番教都唔肯跟住講
不過係中心聽老師講仔仔他又好肯學講0野
好似屋企同中心係兩 ...

同我仔仔一樣

原帖由 apple~y 於 11-9-5 15:12 發表

我之前都有做ST,都覺得幫助不大
又貴到死~~~
轉0左做pst情況都好些
真係好睇小朋友講0野夠唔夠主動性
呢排日日同個仔講圖書仔,問佢0野要佢講又唔出聲
其實都聽得明,只係指唔肯講
要佢講0野好似要佢死0甘 ...

佢鍾唔鍾意聽歌同唱歌? 我個仔2歲8個月, 之前迫佢開聲佢都擺出一個寧死不屈的態度, 宜家返私人S位,鍾意自己亨番學校教D歌, 開始講多左單詞, 但最長只可講4個字, 可能能力未得, 你試下同佢唱多D兒歌加做動作睇下O唔OK ?

回復 1# JJran 的帖子

0甘你仔仔都幾叻,
其實我仔仔都係2歲6個月開始講單字
上年番私人s位,仲指住同班女同學叫人個名
人0地同佢講早晨,又應番人0地
當時真係開心死我
之後番幼稚園(下午班)老師要求下,佢都肯講"午安,老師"
現在4歲都來緊,就好似0的人減肥0甘
減到去平台期0甘,停0左係度
如果完全唔識講都無計,我勞氣在佢有能力講就係唔肯主動講,唔肯講咪發脾氣係度叫,死未
今年番政府s位,老師都話佢有語言能力
有模仿老師學講說話,仲有時主動講0下0野
但係係屋企又唔係0甘,我都唔知佢想點

所以我都想試0下音樂治療,唔知work 唔work
問過老師中心都有音樂堂上,都有加入音樂治療完素

樓主,我好明白你的心情,因我的仔仔也是A仔,
但現在讀F,1,重係band one英中,其實回望佢
同你地小朋反同龄時比你重差,因佢三歲一個字都唔
會講,連媽都叫唔到可想而知當時我的心情,所以唔好
太担心他的將來,最緊要現在健康。

若你是過來人,請問可否分享一下如何小朋友訓練言語、認知、理解同社交經驗?
謝謝

原帖由 mo18 於 11-9-7 03:56 發表
樓主,我好明白你的心情,因我的仔仔也是A仔,
但現在讀F,1,重係band one英中,其實回望佢
同你地小朋反同龄時比你重差,因佢三歲一個字都唔
會講,連媽都叫唔到可想而知當時我的心情,所以唔好
太担心他的將來,最緊要現在 ...

有冇懷疑過可能是口肌協調問題,有些研究指出,有些不開口的自閉症兒童,會同時患上口肌失調(Oral Apraxia),或者問吓D 言語治療師

回復 2# fatpam 的帖子

我無特別同佢做訓練,因佢三歲幾都唔叫呀媽,以為佢唖或弱智,去睇醫生先知自閉症。佢入讀主流學校,同班有幾個同學都係A仔,有個仲四歲幾先講野,但成績都好好,今次派中學都入到band one中學,所以唔好太介懷他們說話方面發展,他們是迫唔到,反而會迫到
自已癲。每個A仔都有強項有弱,唔好灰心。

咁你小朋友可能天生係高功能,認知智力正常那一種,真羨慕,起碼可以讀到主流。

請問你是否從小與他花好多時間閱書?
見佢咁鐘意睇書。

原帖由 mo18 於 11-9-8 03:21 發表
我無特別同佢做訓練,因佢三歲幾都唔叫呀媽,以為佢唖或弱智,去睇醫生先知自閉症。佢入讀主流學校,同班有幾個同學都係A仔,有個仲四歲幾先講野,但成績都好好,今次派中學都入到band one中學,所以唔好太介懷他們說話方面 ...

以前同現在標準不同。我亞仔個表哥都係A仔,20歲啦!佢成5歲先認得亞媽,都係讀主流幼稚園/小學/中學,不過,成日比同學蝦,佢係被動吾出聲果種,冇怪行為及冇攻擊性,樣子正常。當時老師建議佢讀特殊學校,不過評估話佢只係MARGINAL。如果佢遲多15年出世,一定要入s位。所以見到自己個仔不段進步,我都不會太介意D老師同"專業人仕"用自閉來形容我個仔,我在意的是她們建議的"訓練方案"。

回覆 1# Capricorn2521 的文章

想問下佢(阿表哥)宜家情況如何? 搵到工作, 讀唔讀到書, 自理如何? 其實我都有點担心將來阿仔可否在香港生存到...事關家陣d細路好似好鬼醒, 咁大競爭

佢讀完中五之後,依家讀緊好似ive果d...職業訓練 (詳情不太清楚)。佢自理冇問題,仲好乖好聽話,說話有禮(家教)。上個月家庭聚會仲識"吋"我地。不過,佢不係醒目仔/世界仔,不會話頭醒尾。今年暑假,佢亞sir叫佢幫手做part-time,可能係因為佢冇所謂,而佢細佬(細2年)想做/搵錢...會主動爭取,於是個job比咗細佬做。

佢媽咪依家都有同佢報社交訓練,因為佢出去social 係有d舌底,例如要人提先知道要用公筷,所以樣樣野媽咪都要同佢demo/訓練多次,就可以了。

有一次聚會,我老公仲問:『家姐,點解自己人食飯都要用公筷呀? 係咪姐夫有病呀?』於是全場爆笑。原本係訓練個大仔用公筷。

原帖由 Chaulai 於 11-9-8 22:53 發表
想問下佢(阿表哥)宜家情況如何? 搵到工作, 讀唔讀到書, 自理如何? 其實我都有點担心將來阿仔可否在香港生存到...事關家陣d細路好似好鬼醒, 咁大競爭

我諗真係要夾ST
我仔仔跟住ST, 會有好多動作, 好肯講
但對住我就少啲...

見佢做咗幾個月後, 都有進步, 我問佢: 哥哥去邊呀?
佢都識答: 哥哥返學
以前完全唔識

但固執偏食都仲未有好大改善, 但做咗一輪後, 起碼呢家我地拎固體食物出來, 佢唔會走咗去先...
‹ 上一主題|下一主題