用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分唔掂, 好唔好轉去另一間小學留級重讀P.5? ...
go

第一次呈分唔掂, 好唔好轉去另一間小學留級重讀P.5? [複製鏈接]

打算去一間程度無咁高, 可能我個女讀得輕鬆而令佢重獲自信既學校, 請俾意見!
   0    0    0    0
:giveup:

回復 1# SandyMaMa 的帖子

第一次呈分唔掂,當然有得追!當然問題是唔掂到甚麼地步,40分  /50分???幾科不及格???

我當時也想過,但要適應新學校,要好好考類,結果無轉.

小四轉比較小五好,小五就要TAKE RISK.

原帖由 vincher 於 11-9-4 00:00 發表
第一次呈分唔掂,當然有得追!當然問題是唔掂到甚麼地步,40分  /50分???幾科不及格???

升到一間好中學係十分重要,  但是否直得為一次呈分試要勞師動眾, 大費周章. 去到一間程度較低的小學留班, 何不升去一間合自己程度的中學呢? 要明白子女是什麼banding, 就去什麼banding 的學校, 去到適合程度中學再奮鬥.

純粹是我個人選擇, 始終將來是無100%的, 如何選擇,  都會影響子女, 父母真不容易做的決定.

原帖由 SandyMaMa 於 11-9-3 22:13 發表
打算去一間程度無咁高, 可能我個女讀得輕鬆而令佢重獲自信既學校, 請俾意見!

有學校已經收左你女? 我女果時, 有學校收左,唔係教署御准, 都會收返你取錄信

回覆 2# vincher 的文章

數、常和英攞"B", 中文全科攞"C", 但都排至Band 3尾!

另, 佢同成班同學唔係咁合得來, 又介意同學點話佢, 所以第一次呈分成績考得差!

希望換個新環境, 讓佢有新既開始!  

請指教!!

聽聞有家長要孩子入心儀中學,小五呈分不理想,會轉校去不是目標性小學,重讀小五,當然要學校收佢先,因要解釋教育署,最後派去了心儀中學.

你學校的情況十分差,轉校值得考類.但是要適應新環境,仍然未必升到BAND,但D同學仔可能會好D,大一年讀中學又好D.我小五當時的情況是我仔成績不好,但同學好好,所以無轉校.

我知有個CASE小五轉左去一間很小的國際學校跟著又轉返傳統小學.

回覆 8# ALAL 的文章

其實主要睇佢係學校既心情好d, 讀書可能會事半功倍。但真係要take risk, 因新校的數學和常識既書係唔一樣的!!

簽名被屏蔽

原帖由 SandyMaMa 於 11-9-3 22:13 發表

你應該原校留級, 小五咪輕鬆o的, 又唔使對住同一班同學, 又唔使適應新環境, 而家先諗太遲.

回復 11# khmama 的帖子

原校個女會俾同學笑, 佢地都係同一個小息, 自尊心更差!

原帖由 SandyMaMa 於 11-9-4 21:13 發表
原校個女會俾同學笑, 佢地都係同一個小息, 自尊心更差!

老實講, 英數常攞'B', 中文攞'C'都唔係好差, 成績差既同學唔會只得佢一個, 如果o的同學會笑人成績差, 呢o的同學唔要就罷, 使咩要避開? 而且間間學校都可能有呢o的人, 你避得幾多? 正能量要靠你去比個小朋友. 如果你間小學係程度高, 好似九龍塘, 宣道, 成9x%入英中, 最差o個個都唔會band3尾. 你有冇問過班主任小朋友既banding?

轉校問題一定解決咩
可以肯定冇D 更衰, 更愛笑人既同學
就好似我地些上班族. 間間公司都有衰人. 唔通一遇到就轉工永遠逃避?
你唔可能一世都照顧同幫佢解難.
你要教佢點樣面對.

回覆 9# SandyMaMa 的文章

在原校留班不好,你所言非虛!
而KHMAMA0既意見也要考慮:如果你間小學係程度高,  最差o個個都唔會band3尾. 你一定要問班主任banding!
若是band2 ,我會留在名氣好的小學!他日派得不好,扣門時,同是band2生,會有優勢!若是band3 ,我會轉校!

回復 4# khmama 的帖子

AGREED! 我仔個班有個同學就係覺得自己第一次呈分唔太理想就要求原校留班, 咁就唔駛再重新適應新學校校規, 測驗考試制度, 特別係想呈分試考得好, 你根本無法捉到新校路, 唔知形式係點, 會點出卷, 呢D都係好重要考慮, 小朋友又要重新摸索做新校既測驗考試卷, 到時有咩誤解就仲衰!但原校留班, 在成績上點都有D把握!
至於會比同學笑, 又怕同學眼光, 又夾唔黎, 呢D社交問題, 去到新校同樣有存在, 因為大家都知佢係外來生, 會唔會排斥佢呢? 我覺得呢個問題應該自細見個女有呢個社交問題就要同佢一齊拆解, 究竟係自己個女性格問題, 定係同一班人既問題, 如果年年都唔同人一班, 但依然係年年都有人虾佢既, 咁就要同個女傾下, 因為呢個係長遠問題, 並唔係轉校問題!
當然都感受到樓主既煩惱, 又要顧成績, 又要顧個女既感受, 加油!

回覆 1# nc2000 的文章

我覺得呢個問題應該自細見個女有呢個社交問題就要同佢一齊拆解, 究竟係自己個女性格問題, 定係同一班人既問題...沒錯!這點十分重要!你有觀念女兒平日和同輩相處0既情況嗎?

戰鬥完剛過去既大抽獎...呈分不是百份百睇到咁大...全港都有不少學生失手,又有人不夠運,派去BAND3學校...轉校對小朋友影響好大,如果下次又失手吾通再轉校咩??仲有一年時間,不如好好補下D學科,太差未留班LOR~~5年級先轉,如果係好叻既就OK,反之後果難料...三思..

回覆 13# khmama 的文章

攞成績表時已問班主任, 確實是band 3尾生。

其賁我個女為人開朗, 與人相處係無問題。不過上年班裏遇到一個好差既同學, 拉我個女周圍與其他同學搗事生非, 攪到個女形象好"克人真", 所以無人肯同佢玩。今年又同班, 都唔知點算, 叫個女唔好同佢玩, 又話無人肯同佢小息, 只有呢個差既同學同佢玩, 唔想放棄。依件事我都係臨開學先知, 我個女什麼事都放係心裏, 真係好難搞!

現在已開學, 為個呢個時間先想到到轉校呢?
小五呈分不理想應是7月已知, 為何不早些諗呢個問題要到開了學才諗呢?
之前的成績好好的嗎? 如果都是不好, 為何不早些轉呢?
我覺得小五才轉校真係有d遲, 又要適應新學校, 又要適應新同學, 佢又會因為小息無人同佢玩而唔開心.
你都係考慮清楚好d.
‹ 上一主題|下一主題