用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分唔掂, 好唔好轉去另一間小學留級重讀P.5? ...
樓主: SandyMaMa
go

第一次呈分唔掂, 好唔好轉去另一間小學留級重讀P.5?

原帖由 SandyMaMa 於 11-9-7 19:27 發表
新校已註冊, 打算下周返學, 但我到現在仍有跟進她朋輩問題, 並不斷提醒她考慮及一起分析轉校問題, 但到現時為止, 她仍希望轉校!

既然已有決定,咁同女女好好開始新學習生活啦^^
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我個朋友仔轉左校好開心,祝你個也是

原帖由 fallenleaf 於 11-9-7 19:53 發表

新校已註冊,亦係時候放下以前的問題,重新上路。希望你囡囡能專心讀書,有個美好的明天啦!

原帖由 SandyMaMa 於 11-9-7 09:17 發表
全級120人, 佢考100名以內, 老師評估佢係band 3尾係第一次呈分試, 都唔知佢點計??

新校近幾年升中派位有一半派到幾好學校, 另外, 主要其學校小班教學, 觀察到老師對學生都幾有heart。可增強佢既自信心! ...

從表面我會咁睇, 如果舊校老師評估沒錯, 舊校的師兄姐考Pre-S1水平相當"麻麻". 相反, 新校正如你所說的話, 估計可能Band1學生佔40-50%, 水平較高. 假設令千金在舊校因為種種原因而"未盡全力", 我覺得如果好好把握重新開始, 在新校會更能使"努力"得到應有"回報", 希望你明白我的意思.  不過, 如果她仍是依然故我, 不但蹉跎歲月, 我相信成績會排得更後, 但可能有一樣嘢是進步 - 舊校Band3尾, 新校變Band3頭, 我並不是講風涼話, 能夠在這般情況下仍然能夠找到重新起步的機會, 感恩之餘如果沒有好好珍惜, 就算不計較成績, 這種態度也可能成為令千金將來重復又重復的絆腳石.  祝你們好運!

多謝各位鼓勵及寶貴意見! 我會好好帶領及督促我既女兒, 希望這一年無白費!!

再一次多謝各位!
:giveup: