用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細b會否延遲入學
go

細b會否延遲入學

如果你地個b係12月出生, 你地會唔會延遲一年先入學?

唔會,寧願下年repeat K1

我個女11月尾出世,我會照報,有學校收會照讀,但諗住會repeat,細人幾個月真係差好遠(我個女既例子就係).

咁點解唔遲d入學呀? repeat 對bb的影響大ga wor! 佢會知道自己的朋友仔唔見晒...會唔會唔係太好?
pls share your comment! thanks!

我個係11月b, 我都驚佢唔開心, 見到其他同學仔升班, 佢就留班, 所以我就轉左去其他心儀幼稚園repeat. so far, 佢好開心, 唔知自己repeat, 而且又做大仔, 俾其他同學叻!

其實repeat唔repeat, 真係好睇小朋友的發展能力. 我有個朋友的囡囡同我囝囝同一個月出世, 佢講野好叻, 好多我朋友心儀的幼稚園收左(所以佢無repeat, 做細女). 相反, 我個囝囝講野唔叻, 好多幼稚園都唔收佢, 我就俾囝囝repeat做大仔!

轉學校都係一種好方法gei.....Thanks!

為什麼要遲入學?十二月出世可以2歲8個月讀K1.

我個仔10年11月出世, 其實出年想佢讀N1, 但有D學校就話機會好微, 想收哂出年足2YR讀到9月開學果D~唯有比佢做插班生~

又勸我遲一年入學, 但遲一年佢都夠2YR8M可以讀K1啦~