用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 2011-2012 小三俱樂部 @@@@@
樓主: tramtram
go

2011-2012 小三俱樂部 @@@@@

我都唔記得左有評估!  睇黎評估都係"象徵式" !

大牛囝冇同我講中文老師唔識普通話, 可能大牛囝上堂都係暈得一陣陣:igiveup:

原帖由 kcm 於 11-12-8 22:23 發表
亞囝笑住話比我知, 今日普通話評估係由唔識普通話既代課老師做評估, 連佢都覺得好好笑.:igiveup:

大家好.

祝願各位新年快樂,  身體健康 &  學業進步 !

3D 家長有好消息, 聽聞李老師15號返學啦, 相信最開心係班小朋友.

新年前, 學校安排了一位新代課老師, 合適普教中.,

大家好!!好耐無上來, 新學期開始希望囝囝囡囡聽話聽教!!!

好耐無過黎喇!祝小朋友身體健康!學業進步!

小女今次考試數學成績欠佳, 考慮找補習老師上門補課, 請問各位家長有冇好介紹.

阿仔星期一出發去新加坡喇,希望佢地順順利利!玩得開心!辛苦校長同老師喇!

回復 jk923 的帖子

好羨慕啊! 想問吓小朋友要達到咩條件學校先會揀佢架?

pearlpytai 發表於 12-2-13 11:52

好羨慕啊! 想問吓小朋友要達到咩條件學校先會揀佢架?

唔洗羨慕,到時比心機d就會有機會,阿仔話校長講過有機會想plan去紐西蘭,不過一切在商討中
第一次係全級派通告,講地點、行程、費用,目的
通告寫住甄選資格
1、語文能力(英語、普通話)
2、主動性
3、自理能力
阿仔甄選果日要交2篇英文信(自薦信、希望去到星加坡有咩得著)
小組討論
簡介會講今年有唔記得約定係超過100交表,最後揀左48人

多謝你提供資料, 可以跟老師和同學一齊出發, 相信這次遊學會另小朋友留下難忘回憶.

嘩, 呀仔一定好開心啦, 呀女數學老師有份帶隊.

jk923 發表於 12-2-13 21:36
唔洗羨慕,到時比心機d就會有機會,阿仔話校長講過有機會想plan去紐西蘭,不過一切在商討中
第一次係全級 ...

pearlpytai 發表於 12-2-10 08:46
小女今次考試數學成績欠佳, 考慮找補習老師上門補課, 請問各位家長有冇好介紹. ...

我覺得除了數學, 其他科目整體都差了, 因課文深了, 分數更難取, 有間CENTRE http://www.soinedu.com.hk/html/intro.html, 補數好 OK, 我好多朋友仔女都搵佢地幫手, 成績真係進步不少, 妳参考下啦.

回復 tramtram 的帖子

多謝你的資料, 中心位置幾適合我, 我會嘗試聯絡找找.

tramtram 發表於 12-2-29 15:11
我覺得除了數學, 其他科目整體都差了, 因課文深了, 分數更難取, 有間CENTRE http://www.soinedu.com.hk/ht ...

我都有朋友個仔係呢度補,但我搬黎呢度後有個fd介紹左個私補係我隔離座,希望都有幫助啦!

jk923 發表於 12-3-3 21:03
我都有朋友個仔係呢度補,但我搬黎呢度後有個fd介紹左個私補係我隔離座,希望都有幫助啦! ...
咩形式都好, 最緊要幫到手, .....父母就開心.

大家好!!!好耐冇上來!!!考完試!!!大家可以休息吓!!!不用再變4點鐘的女巫

星期六已經帶囡囡去咗荃灣協和廣場花粟鼠寶堡走咗一天, 由佢癲足一日, 輕鬆吓!

d卷派得7788。

新學期普教中要折班了, 大牛囝好唔捨得, 大家小朋友有冇這個問題???

5班拆散, 又再少D機會同佢D好朋友一班, 當然會唔捨得.
今年中文書改用新課本, 書單上註明"用普通話教中文版", 唔知會唔用普話教呢?